«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Εν αναμονή νέου πακέτου

Νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ [Reuters]

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα υποβολής δικαιολογητικών στο σύστημα του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος «Εξοικονομώ-αυτονομώ» για όσους οι αιτήσεις τους έχουν ήδη εγκριθεί. Η πλατφόρμα αυτή αφορά αιτήσεις για όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας που έχουν ήδη εγκριθεί σε πρώτο στάδιο.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» είναι το πιο γνωστό και πετυχημένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, με πόρους της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» μας μίλησε η πολιτικός μηχανικός Γιώτα Καστάνη.

Καθώς, με βάση επίσημα στοιχεία που δίνει το ΥΠΕΝ στη δημοσιότητα, τόσο απολογιστικά όσο και για το μέλλον, φαίνεται τόσο η επιτυχία όσο και η προοπτική του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Σχεδόν 128.350 ανακαινίστηκαν τα τελευταία 11 χρόνια και από τώρα μέχρι και το 2025 τουλάχιστον η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα ανακαινίζονται 60.000 σπίτια τον χρόνο.

Τώρα είναι η ώρα για την υποβολή των δικαιολογητικών με ηλεκτρονική μορφή, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί νέος κύκλος για το πρόγραμμα περίπου τον Ιούνιο.

Ποια είναι τα δικαιολογητικά:

Στοιχεία ταυτότητας

Υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης

Συμβόλαιο ιδιοκτησίας

Kτηματολόγιο

ENΦIA, E9

Eκκαθαριστικό E1, E2

ΔEH εκκαθαριστικός λογαριασμός με στοιχεία TAΠ

Χρειάζονται ακόμη: Άδεια, κάτοψη, τομή, διάγραμμα κάλυψης, τοπογραφικό, καθώς και ρύθμιση αυθαιρέτων.

 

Αφού υποβληθούν, ακολουθεί έλεγχος για την πιστότητα και την ακρίβειά τους και εάν δεν είναι αυτά που προβλέπονται ή αυτά που είχαν δηλωθεί στην πρώτη φάση ότι ισχύουν τότε η αίτηση σταματάει.

 

Το επόμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» αναμένεται να ανακοινωθεί περίπου Μάιο με Ιούνιο και θα έχει αρκετές αλλαγές, όπως μας είπε και η πολιτικός μηχανικός Γιώτα Καστάνη, που διαπιστώνει το αυξημένο ενδιαφέρον πολλών ιδιοκτητών στην περιοχή μας για το πρόγραμμα που βοηθά και στο περιβάλλον και στην οικονομία.

 

Με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 80.000 κτιρίων θα προκηρυχθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2021 το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ενώ θα ακολουθήσει στο τέταρτο τρίμηνο του έτους η εφαρμογή του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων του Δημοσίου.

Αυτό προκύπτει από τον ετήσιο προγραμματισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το 2021 που περιλαμβάνει τις σχεδιαζόμενες δράσεις του υπουργείου για την τρέχουσα χρονιά.

«Σε συνέχεια εφαρμογής του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” το 2020, εντός του 2021 θα υλοποιηθεί το νέο αντίστοιχο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου (2021 – 2027) και από το Ταμείο Ανάκαμψης», αναφέρεται στον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ.

«Στόχος του προγράμματος είναι να υποστηρίξει εργασίες και παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε 80.000 κτήρια και κτηριακές μονάδες εντός του 2021. Η πραγματοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης στο κτηριακό απόθεμα της χώρας σε ετήσια βάση θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου του ΕΣΕΚ για βελτίωση το έτος 2030 ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 38%, ώστε η τελική κατανάλωση ενέργειας να είναι μικρότερη από αυτήν του 2007.

O αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Στόχος για το 2030 αφορά βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά τουλάχιστον 32,5%».

“Σκοπός του προγράμματος είναι να αναβαθμιστούν ενεργειακά κατοικίες που βρίσκονται σε χαμηλή ενεργειακή κατηγορία και την βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης, ασφάλειας και υγείας των πολιτών που κάνουν χρήση των κατοικιών.

Το πρόγραμμα αφορά κατοικίες νόμιμα υφιστάμενες, δηλαδή που έχουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο και φυσικά χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία, από τον ιδιοκτήτη ή τον ενοικιαστή.

Ανάλογα όμως τα εισοδηματικά κριτήρια, ορίζεται και το ποσοστό επιχορήγησης».

Οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν είναι οι εξής:

 

Κουφώματα

Συστήματα σκίασης (τέντες)

Μόνωσης

Θερμοπρόσοψη

Συστήματα θέρμανσης (καυστήρας, αντλία θερμότητας, air condition, κλπ.)

Σύστημα παροχής ζεστού νερού χρήσης-ηλιακός.

Φωτοβολταϊκά

Smart home (σημεία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος και συσκευών)

«Αυτά φυσικά είναι προϋποθέσεις για το πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται ως τον Ιούνιο του 2021 με αρκετές αλλαγές απ’ ό, τι ακούγεται».

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ενημέρωση Μεγάρων και το enimerosi-news.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]