EU Datathon 2020: οι 12 καλύτερες εφαρμογές και εργαλεία της Ευρώπης – και με ελληνική συμμετοχή

datathon_2020_ceremony

Οι νικητές του EU Datathon, του διαγωνισμού ανοιχτών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοινώθηκαν στον τελικό στις 15 Οκτωβρίου 2020. Το χρηματικό έπαθλο ήταν 100.000 ευρώ  – αλλά υπήρχε και το Public Choice Award που επιλέχθηκε από το κοινό!

Στον φετινό διαγωνισμό υπήρξε και ελληνική συμμετοχή που πρώτευσε (με εφαμρογή για απόβλητα) στην κατηγορία των ανοιχτών δεδομένων για το πράσινο μέλλον – σε αντίθεση με τον διαγωνισμό REGIOSTARS AWARDS, που η Ελλάδα ήταν απούσα…

Ανάλογα με τις θεματικές που επιλέχθηκαν, οι κριτές έχρισαν τις καλύτερες ομάδες ανά κατηγορία.

Οι νικητήριες ομάδες για το Challenge 1, «Μια Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» είναι:

1ο: «GeoFluxus» (Βέλγιο, Ελλάδα, Λιθουανία): η εφαρμογή του συνδέει περιφερειακούς παραγωγούς βιομηχανικών αποβλήτων με αντίστοιχες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων.

2ο: «Elaboro» (Αλβανία, Ιταλία, Πολωνία): η εφαρμογή Spendingreen δείχνει πώς οι δαπάνες για την έρευνα «Ορίζοντας 2020» της ΕΕ συμβάλλουν στην επίτευξη ψηφιακού μετασχηματισμού.

3rd: Dataseeds ’(Ισπανία): η εφαρμογή της παρέχει πιο λεπτομερείς πληροφορίες στις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στον τομέα της γεωργίας, ώστε να διευκολυνθεί η μετάβασή τους σε μια πράσινη οικονομία.

Οι νικητές για την Πρόκληση 2, «Μια οικονομία που λειτουργεί για τους ανθρώπους» είναι:

1η: Team FinLine (Ηνωμένο Βασίλειο): η εφαρμογή της βοηθά τις ΜΜΕ να εκτιμήσουν την οικονομική τους βιωσιμότητα και παρέχει δωρεάν προσαρμοσμένες συμβουλές για κατάλληλες επιχορηγήσεις και επενδυτικές επιλογές.

2ο: Amires (Τσεχία και Κένυα): με την πλατφόρμα οπτικοποίησης EU4Region χαρτογραφεί την κατάσταση συνοχής και συμπερίληψης των ευρωπαϊκών περιφερειών που επιτυγχάνονται με χρηματοδότηση από την ΕΕ.

3ο: EU Twinnings (Ηνωμένο Βασίλειο): η εφαρμογή του εξερευνά παρόμοιες περιοχές στην ΕΕ, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ανακαλύπτουν ομοιότητες μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών και υποστηρίζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις αποφάσεις τους.

Οι νικητές για την Πρόκληση 3, «Μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία» είναι:

1η: Επόμενη γενιά Δημοκρατία – Next Generation Democracy (Δανία): η εφαρμογή της, European Political Future Readiness Index, στοχεύει στην αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στον πολιτικό διάλογο. Αυτό υποστηρίζει τη διαφάνεια και επιτρέπει στους πολίτες να επικοινωνούν απευθείας με τους πολιτικούς.

2ο: Shield (Ρουμανία): η εφαρμογή του χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό ψεύτικων ειδήσεων και ψευδών προφίλ στα κοινωνικά μέσα, ανιχνεύοντας πηγές για την αξιοπιστία τους. Η εφαρμογή λειτουργεί επίσης ως πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων.

3ο: EU Integrity Watch (Γαλλία, Ιταλία): η διαδικτυακή της πλατφόρμα επιτρέπει στους πολίτες, την κοινωνία των πολιτών, τον πανεπιστήμιο και τους δημοσιογράφους να εντοπίζουν την κατάχρηση δημόσιων πόρων και τον σχετικό κίνδυνο απάτης.

Οι νικητές του Challenge 4, «Μια Ευρώπη για την ψηφιακή εποχή» είναι:

1ο: Digital Forest Dryads of Copernicus (Ρουμανία): η εφαρμογή του στοχεύει στην προστασία των δασών από την παράνομη υλοτομία, συνδυάζοντας τις σύγχρονες δορυφορικές εικόνες και δεδομένα, φασματική ανάλυση και μηχανική μάθηση.

2ο: Κυβερνητικά API για ψηφιακό οικοσύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Government APIs for Digital Ecosystem in the European Union (Αυστραλία, ΗΠΑ, Βιετνάμ): ο πίνακας ελέγχου βοηθά στον προσδιορισμό και την αξιολόγηση της αξίας των κρατικών API. Βοηθά επίσης στη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών χρησιμοποιώντας δεδομένα.

3rd: 2 Think (Ιταλία): η παιχνιδιάρικη εφαρμογή της γεμάτη γνώσεις της ΕΕ βοηθά τους νέους να κατανοήσουν τον αντίκτυπο των προγραμμάτων της ΕΕ.

Παράλληλα με τα βραβεία που απονέμονται από την ειδική κριτική επιτροπή, οι φιναλίστ διαγωνίστηκαν για την προτίμηση του κοινού. Το Public Choice Award απονεμήθηκε στην Team FinLine, η οποία θα λάβει εισιτήρια για να συμμετάσχει στο συνέδριο Web Summit που θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα στις 2-4 Δεκεμβρίου 2020.

Οι δηλώσεις των Επιτρόπων για το διαγωνισμό EU Datathon 2020

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, Γιοχάνες Χάν, δήλωσε:

«Συγχαίρω τις 12 φιναλίστ ομάδες που παρουσίασαν εξαιρετικές ιδέες για συγκεκριμένα επιχειρηματικά μοντέλα και κοινωνικές επιχειρήσεις. Όλοι έχουν ξεσπάσει κατάλληλες καινοτόμες προσεγγίσεις και λύσεις για να βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει βασικές προκλήσεις χρησιμοποιώντας ανοιχτά δεδομένα της ΕΕ ».

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, πρόσθεσε:

«Με 121 υποβολές από όλο τον κόσμο, η φετινή συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του διαγωνισμού. Αυτό το μεγάλο ενδιαφέρον για ανοιχτά δεδομένα δείχνει ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερη χρήση του τεράστιου όγκου ανοιχτών πληροφοριών που έχουμε στη διάθεσή μας και σκοπεύουμε να το πράξουμε προκειμένου να βελτιώσουμε τη χάραξη πολιτικής μας και, το πιο σημαντικό, τη ζωή των ανθρώπων χάρη ανοιχτά δεδομένα. »

Τί είναι ο διαγωνισμός EU Datathon

Το EU Datathon είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός που καλεί τους ανθρώπους που είναι παθιασμένοι με τα δεδομένα να παρουσιάσουν τις καινοτόμες ιδέες τους σχετικά με τον τρόπο εκμετάλλευσης των ανοιχτών δεδομένων της ΕΕ.

Η έκδοση 2020, η 4η στην ιστορία του διαγωνισμού, διοργανώθηκε από την Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε στενή συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με το διαδικτυακό φινάλε της 15ης Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της 18ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων, η μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση της ΕΕ για δημόσιους επενδυτές. Αυτό έδωσε στους 12 φιναλίστ την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις εφαρμογές τους μέσω εικονικών περιπτέρων στην εκδήλωση. Η αντιστοιχία έγινε με συγκεκριμένα σχέδια της ΕΕ για να τους δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουν περαιτέρω τις ιδέες τους. Απολάμβαναν επίσης την υποστήριξη της Luxinnovation, της λουξεμβουργιανής υπηρεσίας που υποστηρίζει την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη, η οποία σηματοδοτήθηκε από την κεντρική ομιλία της διευθύνουσας συμβούλου της, Sasha Baillie.

Η τελική κατάταξη των νικητών για κάθε πρόκληση αποφασίστηκε από μια κριτική επιτροπή 25 ειδικών ανοιχτών δεδομένων υπό την προεδρία του Paul Hofheinz, Προέδρου και Συνιδρυτή του Συμβουλίου της Λισαβόνας.

Η εκδήλωση είχε επίσης την υποστήριξη της γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνέβαλε με την ομιλία του Robert Dehm, Σύμβουλου Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Γερμανίας στην ΕΕ

Δείτε εδώ το βίντεο από όλες τις συμμετοχές στον διαγωνισμό από το κανάλι της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ στο youtube:

 

X