Εστίαση: Επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για προμήθεια εξωτερικών σωμάτων θέρμανσης

estiasi_opolitis [opolitis.gr]

Τα καταστήματα εστίασης έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού και μετρούν σημαντικές ζημίες τόσο από το πρώτο και δεύτερο lockdown όσο και από τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα καθώς είναι αδύνατον να συγκεντρώσουν στο διαθέσιμο χώρο τους τον κόσμο που θα μπορούσαν.

Έχοντας μάλιστα μπροστά μας αρκετούς δύσκολους μήνες, μέχρι το εμβόλιο να θέσει την πανδημία σε έλεγχο, ο κίνδυνος για απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασία αλλά των λουκέτων σε πολλά καταστήματα είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Η κυβέρνηση πέραν των οικονομικών μέτρων που έχει λάβει με την επιτρεπτέα προκαταβολή, τη μείωση κατά 40% των ενοικίων, την επιδότηση των θέσεων εργασία που βρίσκονται σε αναστολή, λαμβάνει ένα επιπλέον μέτρο ειδικά για τον τομέα εστίασης. Για την αποφυγή του συνωστισμού στους εσωτερικούς τους χώρους και τη λειτουργία σε εξωτερικούς νόμιμα χρησιμοποιούμενους χώρους όπου ο καλύτερος αερισμός συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, επιχορηγείται η προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που είδε πριν λίγες ημέρες το φως της δημοσιότητας, η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει θερμαντικές συσκευές – μια ανά 10 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) νόμιμα χρησιμοποιούμενου εξωτερικού χώρου (αδειοδοτημένου από τις αρχές, πεζοδρόμιο κ.ο.κ. ή νόμιμου βάσει της άδειας λειτουργίας, βεράντες, ταράτσες κ.ο.κ.) και μέχρι 100 ευρώ έκαστη, οποιουδήποτε τύπου και η τοποθέτηση και λειτουργία τους γίνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Η επιχορήγηση θα υπολογίζεται βάσει των τετραγωνικών μέτρων εξωτερικών χώρων σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας της επιχείρησης και με τα με κάθε τρόπο παραχωρημένα από λοιπούς φορείς (Δήμους, Λιμενικά Ταμεία, κλπ) καθώς και για τις εξωτερικές επιφάνειες που παραχωρήθηκαν με το άρθρο 65 του Ν. 4688/2020.

Το άθροισμα του ποσού της ενίσχυσης δεν δύναται να ξεπερνάει τις 200.000,00 ευρώ.

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ μίλησε με καταστηματάρχες εστίασης στην Αλεξάνδρειας για να μάθουμε πώς βλέπουν το πρόγραμμα και αν τελικά αποφασισουν να μπουν σ’αυτό.

131004974 734843204053036 5124901731068575476 n

Ο κ. Αποστόλης Ουσταμπασίδης, ιδιοκτήτης της καφετέρειας SIR AND MADAME στην Αλεξάνδρειας, βλέπει θετικά τη δυνατότητα προμήθειας εξωτερικών θερμαστρών και σκέφτεται πολύ σοβαρά να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Όπως δήλωσε στον ΠΟΛΙΤΗ «Οποιαδήποτε μορφή στηρίξης των επιχειρήσεων είναι δεκτή. Δυστυχώς όμως δεν είναι αρκετή. Η συγκεκριμένη κίνηση σίγουρα θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος γιατί το σταδιακό άνοιγμα τον καταστημάτων θα γίνει σίγουρα με αρκετά μέτρα πρόληψης, γεγονός που σημαίνει ότι αρχικά ο κόσμος θα κάθεται σε εξωτερικά ειδικά διαμορφωμένους χώρους οπου η θέρμανση θα είναι αναγκαία.»

Ο Κώστας Γεωργακόπουλος διατηρεί την ταβέρνα ΓΩΝΙΑ ΓΕΥΣΕΩΝ στον πεζόδρομο της Αλεξάνδρειας. Τα καταστήματα που προσφέρουν φαγητό είναι από τα πρώτα που επλήγησαν ακόμα και πριν το lockdown. Όπως δήλωσε στον ΠΟΛΙΤΗ είναι διστακτικός ως προς το αν ενταχθεί στο πρόγραμμα. O προβληματισμός του, όπως μας εξήγησε, έγκειται στο γεγονός ότι οι ταβέρνες και τα εστιατόρια είναι δύσκολο να λειτουργήσουν επαρκώς και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα κόστη λειτουργίας και προσωπικού με τη χρήση των εξωτερικών χώρων, όπου ούτως ή άλλως είναι δύσκολο να κάτσει κάποιος για να φάει. Χωρίς να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ταβέρνων το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων που θα ισχύσει από τη νέα χρονιά είναι δύσκολο κάποιος να προγραμματίσει τη δουλειά του και να αποφασίσει αν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ή όχι, τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Οι προτάσεις πάντως για όσους ενδιαφέρονται υποβάλλονται μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://logon.ops.gr/ από την 08/12/2020 έως την 18/12/2020

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31/12/2023. Η ολοκλήρωση των προτεινόμενων πράξεων θα πρέπει να συντελεστεί έως την ως άνω ημερομηνία.

Το επιδοτούμενο πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείo Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολιτικής Συνοχής και έχει προϋπολογισμό 60.000.000 ευρώ.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ο Πολίτης και το opolitis.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

X