ΕΣΠΑ: Τρία έργα για την Καρδίτσα με στόχο τον άνθρωπο

Κατασκηνώσεις_Καρδίτσα [alithianews.gr]

Η χώρα μας δοκιμάστηκε επί μια την οικονομική κρίση με αποτέλεσμα πολλοί συνάνθρωποι μας να χάσουν τη δουλειά τους και πολλοί από αυτούς να αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμη και τα προς το ζην.

Μόλις που η χώρα πήγε να ανασάνει, ήρθε η πανδημία του covid19 με αποτέλεσμα τα προβλήματα να γίνουν ακόμη μεγαλύτερα.

Ειδικότερα, ο νομός Καρδίτσας και περισσότερο η πόλη της Καρδίτσας δέχθηκε το πλήγμα με τις πρόσφατες πλημμύρες που δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ξεχωριστή ήταν στο διάστημα αυτό η συμβολή των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που έχουν ως στόχευση τον άνθρωπο.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έδειξε ισχυρά αντανακλαστικά και φρόντισε να αξιοποιήσει κάθε πόρο για να ανακουφίσει τους ανθρώπους που είχαν και έχουν ακόμη ανάγκη πάσης φύσεως βοήθεια.

Μέσω των προγραμμάτων που απορρέουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, πολλοί συνάνθρωποί μας στην Καρδίτσα και όλη την Θεσσαλία, βρήκαν δουλειά, δημιούργησαν δικές τους επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς, προμηθεύτηκαν τρόφιμα και φάρμακα από τα κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία των δήμων.

Η Ελληνική κοινωνία στάθηκε αρωγός στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη και οι φορείς του τόπου στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και αξιοποίησαν κάθε δυνατότητα που έδινε το Ελληνικό κράτος και η Ε.Ε. αλλά και ιδιώτες με πάσης φύσεως δωρεές.

Οι δράσεις αυτές, βοήθησαν να εκλείψουν πρωτόγνωρες εικόνες στην καθημερινότητα μας, εικόνες που παλαιότερα βλέπαμε μόνο στις ταινίες!

Η Συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην Κοινωνική Συνοχή

Νομίζουμε ότι αξίζει να κάνουμε μια αναφορά στην συμβολή της αυτοδιοίκησης στην κοινωνική συνοχή που αν και δοκιμάστηκε, κατάφερε σε ικανοποιητικό βαθμό να βοηθήσει τους πολίτες να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους, να σταθούν στα πόδια τους και γιατί όχι, να κάνουν μια καινούργια αρχή.

250 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η Περιφέρειας Θεσσαλίας, υλοποιεί ένα μεγάλο έργο στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και υποστηρίζει με 250 εκατ. ευρώ, σημαντικές  δομές  και δράσεις  που βοηθούν τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, διευκολύνουν την καθημερινότητα και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, έχουν χρηματοδοτηθεί οι παρακάτω δράσεις.

Περισσότερα από 180  εκατομμύρια ευρώ είναι ο προϋπολογισμός των δράσεων  στο ΠΕΠ Θεσσαλίας –με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για την προώθηση της απασχόλησης, την κοινωνική ένταξη ομάδων όπως οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι μετανάστες και οι Ρομά, την υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες, τη φροντίδα των ηλικιωμένων, την προστασία των γυναικών που είναι θύματα βίας και την καταπολέμηση της φτώχειας, της ανισότητας και των διακρίσεων.

Για υποδομές και δράσεις Πρόνοιας ο προϋπολογισμός στο ΠΕΠ Θεσσαλίας ξεπερνά τα 52 εκατομμύρια ευρώ.

Τρία έργα για την Καρδίτσα

Επίσης, στο ΠΕΠ Θεσσαλίας έχουν ήδη ενταχθεί:

Το «Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Καρδίτσας» (με 3,6 εκ. ευρώ) που θα λειτουργήσει η Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της παιδικής κατασκήνωσης της Μητρόπολης στο Νεοχώρι, (800.000 ευρώ).

Η επέκταση του Θεοδωρίδειου Κέντρου Υποστήριξης για ανθρώπους με αναπηρία Ορίζοντες», (με 1,1 εκατ. Ευρώ).

Άλλες δράσεις

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εξοπλίσει όλα τα Ειδικά Σχολεία της Θεσσαλίας με ειδικά μηχανήματα και εξοπλισμό ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης προϋπολογισμού 4,2 εκατ. ευρώ.

Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έργα που αφορούν στην εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη και ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 εκατ. Ευρώ.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί με 1,8 εκατ. ευρώ την πρόσληψη 61 ατόμων Ειδικού Προσωπικού για την υποστήριξη 110 μαθητών με αναπηρία για τα σχολικά έτη 2019-2020 και 2020-2021.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μεταφέρει  δωρεάν, καθημερινά, 16.000 μαθητές από και προς τα σχολεία τους. Για το σκοπό αυτό έχουν διατεθεί  75 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης χρηματοδοτεί τη μεταφορά μαθητών δημοτικού σχολείου σε κολυμβητήρια για να αθληθούν και να μάθουν κολύμπι.

Στηρίζει  τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος  προκειμένου  να μπορούν να στέλνουν δωρεάν τα νήπια σε  βρεφονηπιακούς σταθμούς. Πρόκειται για τα γνωστά  voucher,  για τα οποία  η Περιφέρεια διαθέτει 35 εκατ. ευρώ.

Για το σχολικό έτος  2019-2020, Περιφέρεια Θεσσαλίας αύξησε στα 8,7 εκατ. ευρώ (από 3,61 εκατ. ευρώ) τη χρηματοδότηση,  ώστε περισσότερα από 5.000 παιδιά από οικογένειες κάτω του ορίου της φτώχειας και παιδιά με ειδικές ανάγκες σε όλη τη Θεσσαλία να  έχουν υπηρεσίες φροντίδας και φύλαξης σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

Επιδοτεί με 6 εκατ. ευρώ νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα για να αντικαταστήσουν συστήματα θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου.

Υλοποιεί Προγράμματα  Πρόληψης Δημόσιας Υγείας, με δωρεάν εξετάσεις για ανασφάλιστους συμπολίτες, στις Κινητές Μονάδες της 5ης ΥΠΕ.

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ είναι το ποσό που διέθεσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη στήριξη ιδρυμάτων όπως γηροκομεία, ορφανοτροφεία, δομές προστασίας παιδιών με αναπηρίες και φιλανθρωπικά σωματεία.

Μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους,  στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ενισχύθηκαν  με επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή, ύψους 27,6 εκατ. ευρώ,  χιλιάδες συμπολίτες.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποστηρίζει:

5 δομές για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Πρόκειται για ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και Κέντρα Συμβουλευτικής.

Τη συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία.

Τη συνέχιση των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Κοινωνικά Παντοπωλεία και Κοινωνικά Φαρμακεία σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Κέντρα Κοινότητας σε όλους σχεδόν -23 από τους 25- θεσσαλικούς δήμους, με συνολικό προϋπολογισμό 4,8 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια. Όσα από τα Κέντρα Κοινότητας λειτουργούν σε δήμους που έχουν οικισμούς Ρομά, περιλαμβάνουν και παράρτημα Ρομά, καλύπτοντας και τους 8 οικισμούς Ρομά στη Θεσσαλία με εξειδικευμένες υπηρεσίες. Επιπλέον το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας, λειτουργεί ως ενδιάμεσος συνδετικός κρίκος μεταξύ των Κέντρων Κοινότητας και του Υπουργείου. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι ωφελήθηκαν από τα Κέντρα Κοινότητας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ τα επισκέφτηκαν για παροχή πληροφοριών και υπηρεσιών περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι.

Δομές στήριξης Αστέγων: Ο ξενώνας αστέγων του Βόλου ήδη εντάχθηκε με 440.000 ευρώ, ο ξενώνας της Λάρισας είναι σε τελικό στάδιο αξιολόγησης και θα ακολουθήσουν οι ξενώνες Τρικάλων και Καρδίτσας.

Δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας: εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Θεσσαλίας με 11,7 εκατ. ευρώ όλες οι ομάδες παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που προβλέπονται από το Υπουργείο να λειτουργήσουν στη Θεσσαλία. Πρόκειται για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) που βασική τους αποστολή έχουν την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στον πληθυσμό ευθύνης τους.

Δράσεις του Κοινωνικού Ταμείου  προβλέπονται επίσης και στις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης σε Λάρισα,  Βόλο Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Επίσης προχωρούν δράσεις για «Παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα» και «Καταπολέμηση των εξαρτήσεων στην κοινότητα».

Χρηματοδοτεί το ΚΕΘΕΑ με 440.000 ευρώ για την απόκτηση της πρώτης Κινητής Μονάδας και τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου  στη Λάρισα.

Χρηματοδοτείται δράση Κοινωνικής Οικονομίας για στήριξη νέων κοινωνικών επιχειρήσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και  Δράσεις στήριξης της απασχόλησης με συμβουλευτική, κατάρτιση, προώθηση στην απασχόληση,  start  up  επιχειρήσεις και αναδιοργάνωση επιχειρήσεων.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Αλήθεια Καρδίτσας και το alithianews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

X