ΕΣΠΑ: Πρόγραμμα Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας και Ψηφιακών Δεξιοτήτων για Ρομά στον δήμο Αλεξάνδρειας

Ρομά _ Αλεξάνδρεια [opolitis.gr]

Με την βοήθεια της Πολιτικής Συνοχής και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού ταμείου υλοποιείται ένα ακόμα πρόγραμμα που έχει ως στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση ανθρώπων που προέρχονται από μειονεκτούσες ομάδες, μέσω της απόκτησης δεξιοτήτων που θα τους βοηθήσουν να βρουν εργασία και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες που όλους τους άλλους ανθρώπους της ελληνικής κοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αλεξάνδρειας, που αποτελεί το ένα από τα 13 Κέντρα Κοινότητας που λειτουργούν στην Ελλάδα αρχίζει σύντομα Πρόγραμμα Εκμάθησης ελληνικής Γλώσσας και ψηφιακών δεξιοτήτων για τους κατοίκους ΡΟΜΑ που κατοικούν στο συνοικισμό Αγίου Γεωργίου.

Όπως πληροφόρησε τον ΠΟΛΙΤΗ ο Δήμος Αλεξάνδρειας,στο πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας θα ενταχθούν 20 άτομα ενώ στο πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων θα ενταχθούν 28 άτομα.

Τα προγράμματα είναι επιδοτούμενα, διάρκειας 200 ωρών για το πρώτο και 100 ωρών για το δεύτερο, ενώ οι συμμετέχοντες θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης.

Το πρόγραμμα Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας θα οδηγεί σε πιστοποιητικό γλωσσομάθειας.ενώ αυτό για την Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων θα οδηγεί σε απόκτηση πιστοποιητικού στη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Παρόμοιο πρόγραμμα έχει πραγματοποιηθεί ξανά στο Δήμο Αλεξάνδρειας αλλά και σε άλλους Δήμους της Ελλάδος που έχουν πληθυσμούς ΡΟΜΑ με πολύ θετικά αποτελέσματα. Άλλωστε η εκπαίδευση και η παροχή ίσων ευκαιριών είναι ο μόνος τρόπος αποφυγής της περιθωριοποίησης των συγκεκριμένων ομάδων.

Ο Αλέξανδρος Μαραγκός, κάτοικος του Συνοικισμού Αγίου Γεωργίου για πολλά χρόνια και μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικύ Συλλόγου των κατοίκων της περιοχής, μίλησε στον ΠΟΛΙΤΗ και το site opolitis.gr για την σημασία αυτών των προγραμμάτων και την ανάγκη ενημέρωσης των κατοίκων του συνοικισμού για την ύπαρξή τους.
“Ένα μεγάλο μέρος του συνοικισμού είναι φτωχοί άνθρωποι που αδυνατούν οικονομικά να λάβουν περαιτέρω εκπαίδευση και να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους. Αυτά τα προγράμματα τους αποτελούν ευκαιρία που μπορεί να τους βοηθήσουν στην ζωή τους”, είπε. Ο κ Μαραγκός τόνισε ότι μόνο έτσι θα μπορέσουν να ενταχθούν στην κοινωνία και στη συνέχεια να βρουν εργασία σε ένα περιβάλλον ολοένα και πιο απαιτητικό. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα σήμερα.”Όπου και να πας σου ζητούν αν έχεις βασικές γνώσεις υπολογιστή”, είπε ο κ. Μαραγκός για να τονίσει τη σημασία του προγράμματος απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων. Επίσης για την κατάθεση των δικαιολογητικών σε διάφορες προκηρύξεις των Δήμων θα πρέπει να μπορούν να συμπληρώνουν χαρτιά, γεγονός που κάνει το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ακόμα πιο απαραίτητο για τους μεγαλύτερους που δεν γνωρίζουν γράμματα.

Η συντονίστρια του Κέντρου Κοινότητας Αλεξάνδρειας και υπεύθυνη του συγκεκριμένου προγράμματος κα Χριστίνα Ζεϊμπεκίδου μίλησε στον ΠΟΛΙΤΗ και είπε ότι ο Δήμος Αλεξάνδρειας είναι ανάμεσα στους πέντε Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας που εντάχθηκε στο πρόγραμμα αυτό.Οι άλλοι τέσσερις είναι οι Δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Σερρών, Ηράκλειας Σερρών και Δέλτα.

Δήμοι που έχουν μεγάλους πληθυσμούς Ρομά στην Κεντρική Μακεδονία.

Όπως μας πληροφόρησε η κα Ζεϊμπεκίδου, το Κέντρο Κοινότητας Αλεξάνδρειας παράγει συνολικά ένα πολυσχιδές έργο με στόχο την ενδυνάμωση και την ενσωμάτωση των ωφελουμένων στην κοινωνία τόσο σε εκπαιδευτικό, όσο και σε εργασιακό επίπεδο, ενώ στο μέλλον σχεδιάζονται και άλλες δράσεις.

Το συνολικό έργο που έχει γίνει καθώς και τις μελλοντικές δράσεις θα παρουσιάσουμε σε επόμενο φύλλο του ΠΟΛΙΤΗ.

 

Κριτήρια συμμετοχής:

Δικαίωμα συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν όσοι πληρούν τα κάτωθι κριτήρια:

Για το Πρόγραμμα Εκμάθηση Ελληνικής Γλώσσας:
• Ηλικία 35-60 ετών
• Δεν έχουν ολοκληρώσει την Υποχρεωτική Εκπαίδευση
• Δεν είναι μαθητές / σπουδαστές / φοιτητές
• Δεν έχουν παρακολουθήσει άλλο Πρόγραμμα Κατάρτισης την τελευταία διετία

Για το Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων δικαίωμα συμμετοχής:
• Ηλικία 18-35 ετών
• Δεν είναι μαθητές / σπουδαστές / φοιτητές
• Έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την Υποχρεωτική Εκπαίδευση
• Δε διαθέτουν πιστοποιητικό γνώσης χειρισμού Η/Υ
• Δεν έχουν παρακολουθήσει άλλο Πρόγραμμα Κατάρτισης την τελευταία διετία

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής να επισκεφθούν το Παράρτημα Ρομά του Κέντρο Κοινότητας στη Πλατεία Παπαντωνίου, από τη Δευτέρα 12/10/2020, έως και την Παρασκευή 23/10/2020, ώρες 8:00 – 14:00, για την υποβολή της αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Τηλ. επικοινωνίας:
23330-23114 & 23330-53129
Αρμόδια Πρόσωπα:
Ζεϊμπεκίδου Χριστίνα, Κοινωνική Λειτουργός – Συντονίστρια & Τασσιοπούλου Μαρία, Ψυχολόγος

Οι συμμετέχοντες λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα ύψους πέντε ευρώ (5,00€) μικτά ανά ώρα κατάρτισης (μείον τις νόμιμες κρατήσεις) με την προϋπόθεση ότι έχουν ολοκληρώσει την κατάρτιση και έχουν συμμετάσχει στη διαδικασία της πιστοποίησης.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας 09Β «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας – ΕΚΤ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» (MIS 5036184)

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ο Πολίτης και το opolitis.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

X