ΕΡΜΗΣ II: Η Κύπρος καθιστά τις παραλίες προσβάσιμες σε ανθρώπους με αναπηρίες

cappuccino-coast-5105993_640 [Dimitris Vetsikas από το Pixabay]

Η Κύπρος είναι γνωστή για τις όμορφες παραλίες και τις ακτές της, μια ομορφιά που μπορούν να απολαύσουν τόσο οι πολίτες όσο και οι τουρίστες. Δυστυχώς, δεν μπορούν όλοι να απολαύσουν μια ημέρα στην παραλία. Λόγω της έλλειψης υποδομών και ενημέρωσης, τα άτομα με αναπηρίες, ιδίως όσα έχουν μειωμένη κινητικότητα, δεν μπορούν να επισκεφθούν τις παραλίες της χώρας.

Με το έργο «ΕΡΜΗΣ II – Τουρισμός χωρίς εμπόδια για όλους», πιστεύοντας ότι όλοι, ανεξάρτητα από αναπηρίες, θα πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε παραλίες, προσπαθεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Για να το καταφέρει αυτό, το έργο βελτίωσε τις διαθέσιμες υποδομές, ανακοινώσεις και πληροφορίες στις παραλίες της χώρας και σε άλλα τουριστικά αξιοθέατα.

Προσβάσιμος τουρισμός

Το έργο βασίστηκε στην έννοια του προσβάσιμου τουρισμού. Ο προσβάσιμος τουρισμός αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών και πληροφοριών, που μπορούν να υποστηρίξουν άτομα με αναπηρίες, οικογένειες με μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Με βάση τα παραπάνω, το έργο ξεκίνησε εγκαθιστώντας ειδικές υποδομές, όπως κουπαστές και ράμπες με πρόσβαση στη θάλασσα, στις δημοφιλείς παραλίες Παραλίμνι και Σύρος. Το έργο χορήγησε 24 καροτσάκια σχεδιασμένα για χρήση σε αμμώδεις παραλίες και άλλες τουριστικές περιοχές. Άλλες πρωτοβουλίες ήταν, μεταξύ άλλων, η κατασκευή προσβάσιμων διαδρόμων, μονοπατιών, εξωτερικών χώρων άθλησης και τουαλετών.

Όπως δηλώνει ο Δημήτρης Λαμπριανίδης, Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου: “Επιτέλους, η Κύπρος μπορεί να προσφέρει προσβάσιμες παραλίες στους πολίτες και επισκέπτες με αναπηρίες, προκειμένου να απολαύσουν και να επωφεληθούν από τη θάλασσα αυτόνομα, με ασφάλεια και άνεση μαζί με φίλους και την οικογένειά τους.”

Αύξηση της ένταξης

Το έργο παρουσίασε έναν οδηγό προσβασιμότητας για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα. Έντυπες εκδόσεις του οδηγού διατίθενται στις εισόδους παραλιών, τουριστικών αξιοθέατων και αεροδρομίων. Οι πληροφορίες διατίθενται ψηφιακά μέσω μιας εφαρμογής για κινητά και ενός δικτυακού τόπου – όλα αναπτύχθηκαν σύμφωνα με τις αρχές προσβάσιμης κατασκευής ιστοσελίδων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, «εγκαταστάθηκαν συνολικά σε παραλίες του Παραλιμνίου, έξι ειδικές υποδομές με ράμπα πρόσβασης στη θάλασσα με ειδικό τροχοκάθισμα για άτομα με αναπηρίες ενώ δημιουργήθηκαν προσβάσιμοι χώροι υγιεινής και τέσσερις υπαίθριοι χώροι εκγύμνασης. Συγκεκριμένα, ειδικά τροχοκαθίσματα και ράμπες τύπου SeaTrack έχουν εγκατασταθεί στις παραλίες GreenBay, Αργυροπήγαδο, Αγία Τριάδα, Λούμα, FigTreeBay και Βρυσούδια.

Παράλληλα, στο πλαίσια του έργου, εκπονήθηκε μελέτη χαρτογράφησης προσβασιμότητας υποδομών, ψηφιακός και έντυπος οδηγός προσβασιμότητας και ανάπτυξη σχετικής ιστοσελίδας (pamepantou.eu)».

Σύμφωνα με τους συντονιστές του έργου, τα άτομα με αναπηρίες και οι οικογένειές τους ήδη αξιοποιούν τις νέες, προσβάσιμες παραλίες. Αυτή η αύξηση σε επισκέπτες ωφελεί τις τοπικές οικονομίες, καθώς τα άτομα ξοδεύουν χρήματα σε επιχειρήσεις, καφετέριες, εστιατόρια και ξενοδοχεία.

ΗΚαλομοίρα Κέλη, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Δήμου Παραλιμνίου, αναφέρει ότι «ο Δήμος Παραλιμνίου ως εταίρος, σε συνεργασία με την ΟΠΑΚ και τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, έθεσαν ως γενικό στόχο τους την εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα κινητικότητας ενισχύοντας τις υποδομές και τα δίκτυα επικοινωνίας καθώς και πληροφόρησης σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος».

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η συνολική επένδυση για το έργο «ΕΡΜΗΣ II – Τουρισμός χωρίς εμπόδια για όλους» ανέρχεται σε 584 858 ευρώ, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ να συνεισφέρει 497 129 ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Interreg V-A – Ελλάδα-Κύπρος» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η επένδυση αυτή εμπίπτει στον τομέα προτεραιότητας «Δικαιοσύνη και Θεμελιώδη δικαιώματα».