Έργα 11 εκατ. € κατέθεσε στο «Τρίτσης» ο Δήµος Ξηροµέρου

ksiromero-plateia-astakou-3 [aixmi-news.gr]

Το πρώτο σημείο που προσέχει κανείς είναι η πλατεία που βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο δίπλα από τον παιδικό σταθμό. Παρόλο που δεν έχει τελειώσει, αλλά απλά έχει πάρει ένα σχήμα, προσελκύει τα βλέμματα καθώς πριν ήταν ένας χώρος με χώμα που όταν έβρεχε μετατρεπόταν σε λίμνη. Γύρω από την πλατεία θα διαμορφωθεί χώρος πρασίνου, με δέντρα, λουλούδια και καινούργια φωτιστικά και παγκάκια, ενώ συγχρόνως προβλέπεται και η υπογείωση των δικτύων της ΔΕΗ. Η τελική μορφή θα αποτελέσει έναν μικρό παράδεισο όχι μόνο για τους ντόπιους αλλά και για τους επισκέπτες. Επιπλέον στο ίδιο έργο προβλέπεται και η κατασκευή μιας μικρότερης πλατείας δίπλα από το πρώην ΚΤΕΛ.

Η μελέτη της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου ξεκίνησε από την εποχή της Δημαρχίας του Πυθαγόρα Σαμαρά το 2012, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2018 και δημοπρατήθηκε επί των ημερών του Γιάννη Τριανταφυλλάκη, πριν από έναν περίπου χρόνο. Το έργο προχωρά με γοργούς ρυθμούς και αφορά μια μεγάλη παρέμβαση σε έναν κεντρικό δρόμο που διέρχεται μπροστά από την Τράπεζα Πειραιώς και φθάνει μέχρι το νεοκλασικό του Δήμου, περιλαμβάνοντας και κάποιους κάθετους, όπου προβλέπονται πλακόστρωτα, πεζοδρόμια και ασφαλτικά.

Όλα αυτά θα αναδείξουν περαιτέρω την γραφικότητα της πόλης του Αστακού με τα πολλά νεοκλασικά, που μαρτυρούν την παλιά αίγλη της πόλης και αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου. Ο Δήμος έχει στην κατοχή του ένα τέτοιο νεοκλασικό, το οποίο σχεδιάζει να ανακαινίσει, όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Γιάννης Τριανταφυλλάκης, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», όπου καταθέτει σχετική πρόταση.

Στο ίδιο πρόγραμμα κατατίθεται και μια σειρά άλλων προτάσεων με προϋπολογισμό των 11 εκατ. €, που περιλαμβάνει την ύδρευση του Αστακού με τηλεμετρία, την βελτίωση αγροτικών δρόμων στην Κανδήλα, το Ρίβιο και τον Κουβαρά, παρεμβάσεις στους αύλειους χώρους των σχολείων με γήπεδα, φωτισμό, παγκάκια, στέγαστρα, κλπ. Παράλληλα εντάσσονται και έξυπνα πάρκινγκ ώστε να αποσυμφορηθεί η πόλη από τον όγκο των αυτοκινήτων, πληροφοριακές πινακίδες, καθώς και ψηφιακά μέσα και ηλεκτροκίνηση. Επίσης προτείνεται και ο αντισεισμικός έλεγχος ορισμένων σχολείων που έχουν νομιμοποιηθεί.

Τέλος, έχουν κατατεθεί προτάσεις δημιουργίας ψηφιακών μέσων, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, που θα αναδεικνύουν τα ιστορικά μέρη και γεγονότα της περιοχής και την συμμετοχή της στον απελευθερωτικό αγώνα, που βέβαια θα περιλαμβάνονται και τα τουριστικά σημεία.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ Αιτωλοακαρνανίας και το aixminews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]