Επενδύσεις 405 δις ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία

[AllaNea.gr]

Έως τον Οκτώβριο του 2018, έχουν ήδη δεσμευτεί σχεδόν τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων (ΕΔΕΤ) για την περίοδο 2014-2020, αναφέρει έκθεση που δημοσίευσε χθες (19 Δεκεμβρίου) η Έυρωπαϊκή Επιτροπή.

Έως τα τέλη του 2017, ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις —εκ των οποίων 74.000 νεοφυείς— έλαβαν στήριξη για επέκταση, καινοτομία, προώθηση νέων προϊόντων και δημιουργία θέσεων εργασίας. Συνολικά, 1,7 εκατ. έργα ανά την Ευρώπη έχουν επιλεγεί για να λάβουν στήριξη από την ΕΕ, μαζί με 2,7 εκατομμύρια δικαιούχους στο πλαίσιο των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.

«Η πολιτική συνοχής αποδίδει αποτελέσματα. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: η υλοποίηση των προγραμμάτων συνεχίζεται με κανονικό ρυθμό, στα μέσα της δημοσιονομικής περιόδου 2014-2020. Πίσω από τους εντυπωσιακούς αυτούς αριθμούς βρίσκονται οι ιστορίες εκατομμυρίων Ευρωπαίων, η ζωή των οποίων αλλάζει προς το καλύτερο χάρη στις επενδύσεις της ΕΕ. Αυτό αποτελεί ισχυρό επιχείρημα υπέρ μιας ισχυρής πολιτικής για τη συνοχή μετά το 2020», υπογράμμισε η επίτροπος περιφερειακής πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου.

Περιτέρω, μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων, 15,3 εκατομμύρια άνθρωποι —αριθμός διπλάσιος από πέρυσι— έλαβαν στήριξη για την εύρεση θέσης εργασίας ή την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων έως τα τέλη του 2017, ενώ 42,5 εκατομμύρια πολίτες θα έχουν πλέον πρόσβαση σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας.

«Η έκθεση αυτή δείχνει ότι τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία μάς βοηθούν να επιτύχουμε τους πανευρωπαϊκούς στόχους της ανάπτυξης και της απασχόλησης σε βασικούς τομείς, όπως η έρευνα και η καινοτομία, καθώς και τον στόχο της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί δείχνει σαφώς την προστιθέμενη αξία των διαρθρωτικών ταμείων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κάταϊνεν.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, 330.000 νοικοκυριά επωφελούνται ήδη από εργασίες ανακαίνισης για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ενώ πάνω από 3 τεραβατώρες, ενέργεια που αντιστοιχεί στην καύση περίπου 370.000 τόνων άνθρακα, πρόκειται να εξοικονομηθούν χάρη σε επενδύσεις βελτιώσεων της ενεργειακής απόδοσης στα δημόσια κτίρια.

X