Ένωση για τη Μεσόγειο: Είμαστε «καταδικασμένοι» να συνεργαστούμε

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο, ο Αιγύπτιος Nasser Kamel, ποζάρει για τον φωτογράφο κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Ισπανικό Διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων EFE, συνεργάτη περιεχομένου της EURACTIV, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, στις 6 Οκτωβρίου 2020. [EFE-EPA-ANGEL DIAZ]

Οι χώρες της Μεσογείου είμαστε «καταδικασμένες να συνεργαστούμε και να βρούμε κοινές λύσεις» ως εταίροι, καθώς βρισκόμαστε ενώπιον μίας εντεινόμενης κλιματικής κρίσης στην περιοχή, δήλωσε ο Nasser Kamel, γενικός γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM), σε συνέντευξή του στη EURACTIV.

Ο κ. Κάμελ είπε, ότι παρόλο που μπορεί να μην υπήρξε άμεση συλλογική ανταπόκριση στο αρχικό «σοκ» του ιού, «ο κόσμος και η περιοχή κατάλαβαν την αξία της περιφερειακής συνεργασίας και έχουμε διαπιστώσει συμπαγείς δράσεις στο πεδίο ως απόδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης».

Η ΕΕ δέσμευσε 18 εκατομμύρια ευρώ για τις άμεσες υγειονομικές ανάγκες και άλλα 888 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τον τομέα της περίθαλψης στη Νότια γειτονιά της, σε ένα πακέτο βοήθειας συνολικού ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Η πολυμερής συνεργασία δεν είναι πολυτέλεια και ούτε επιλογή, αλλά μια ανάγκη που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε», δήλωσε ο Κάμελ, επισημαίνοντας τη διασυνοριακή φύση ζητημάτων όπως η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας.

«Είμαστε καταδικασμένοι να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους γείτονές μας, ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Η Ένωση για τη Μεσόγειο είναι όργανο πολυμερούς συνεργασίας, στο οποίο συμμετέχουν όλες οι χώρες της ΕΕ και οι Νότιοι γείτονές τους. Δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της Συνθήκης της Βαρκελώνης, πριν από 25 χρόνια, για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού μπλοκ και των χωρών στις Νότιες ακτές της Μεσογείου.

Το έργο του κ. Κάμελ υποστηρίζεται από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Olivér Várhelyi (Όλιβερ Βάρχεϊ), ο οποίος τόνισε, ότι «ακολουθείται μια συμμετοχική προσέγγιση με τους εταίρους της Νότιας Μεσογείου», εξηγώντας ότι «δεν πρόκειται για μια προσέγγιση δωρητή – ωφελούμενου, αλλά περισσότερο μια εταιρική σχέση».

Ο κ. Várhelyi, μαζί με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας κ. Josep Borrell θα συναντηθούν σύντομα με υπουργούς της ΕΕ και της Νότιας Μεσογείου προκειμένου να συζητήσουν τις προτεραιότητες της πολιτικής της ΕΕ στην περιοχή.

Ο κ. Κάμελ επισημαίνει την κλιματική αλλαγή εκ των κορυφαίων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν η ΕΕ και οι Νότιοι γείτονές της, καθώς η Μεσόγειος είναι ένα από τα «hot spot» της κλιματικής κρίσης. «Ζούμε πραγματικά μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κάμελ.

Η λεκάνη της Μεσογείου θερμαίνεται 20% γρηγορότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ με τις τρέχουσες πολιτικές, οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν 2,2ºC έως το 2040, ξεπερνώντας ταχύτατα τον στόχο της Συμφωνίας των Παρισίων για συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5ºC, γεγονός που θα οδηγήσει 250 εκατομμύρια ανθρώπους σε «υδατική φτώχεια», όπως επισημαίνει μελέτη του 2019.

Περιφερειακή συνεργασία

Η Ένωση για τη Μεσόγειο βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή για την προώθηση της συνεργασίας των περιφερειακών και τοπικών αρχών στη Μεσόγειο, από κοινού με τη σημαντικότερη πρωτοβουλία της ΕΕ για τη διασυνοριακή συνεργασία (CBC Med), μέσω του «προγράμματος της θαλάσσιας λεκάνης της Μεσογείου», που υλοποιήθηκε από την ΕΕ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού οργάνου για την πολιτική γειτονίας (ENI) και με δύναμη πυρός τα 209 εκατομμυρίων ευρώ της περιόδου 2014-2020.

H Ένωση για τη Μεσόγειο και το πρόγραμμα CBC Med συνεργάστηκαν για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, καθώς επίσης και για την αντιμετώπιση κοινών περιβαλλοντικών προκλήσεων στην περιοχή, ενισχύοντας έτσι τον αντίκτυπο των περιφερειακών έργων.

«Η συνεργασία μεταξύ τοπικών και περιφερειακών αρχών στην Τυνησία και την Ιταλία, το Μαρόκο και την Ισπανία, και άλλες χώρες, απέδωσε πραγματικά αποτελέσματα στο πεδίο», δήλωσε ο Κάμελ.

«Και, για να μην παραβλέπουμε το συμβολισμό τους. Αποδεικνύουν ότι άνθρωποι σε τοπικό επίπεδο από δύο ή τρεις διαφορετικές χώρες είναι σε θέση να συνεργαστούν, για παράδειγμα, σε έργα για την απομάκρυνση των πλαστικών απορριμμάτων από παράκτιες περιοχές», επεσήμανε ο κ. Κάμελ.

Το Φύλο δεν είναι «πολυτέλεια»

Μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι μόλις 5% αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό μπορεί να οδηγήσει σε σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3% από το 2015 έως το 2030 στην περιοχή της Νότιας Μεσογείου, δημιουργώντας υπεραξίες ύψους 525 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάση τα χρηματοοικονομικά δεδομένα του 2007.

Ο κ. Κάμελ τόνισε ότι «το φύλο δεν είναι πολυτέλεια. Το φύλο είναι οικονομική και κοινωνική αναγκαιότητα».

Για να επιταχύνει τις εργασίες της για το εν λόγω θέμα η Ένωση για τη Μεσόγειο κατάρτισε έναν νέο μηχανισμό παρακολούθησης, όπου τα 42 κράτη μέλη της θα αναφέρουν μεταξύ τους στοιχεία σχετικά με την πρόοδό τους σχετικά με ζητήματα φύλου.

Οι δείκτες θα επικεντρωθούν σε τέσσερις βασικούς τομείς, που αφορούν στην πρόσβαση των γυναικών στη λήψη αποφάσεων, στην οικονομική συμμετοχή τους, στη βία που βασίζεται στο φύλο και στην καταπολέμηση των στερεοτύπων.

«Εξεπλάγην ευχάριστα, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου πριν από μερικά χρόνια, από την προθυμία των μελών μας να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια», επεσήμανε ο κ. Κάμελ. Συμπληρώνοντας, ότι για τα συγκεκριμένα θέματα «δεν υπάρχει καμία διαίρεση Βορρά-Νότου μεταξύ των μελών μας.»

Η πανδημία μάλιστα, είπε ο κ. Κάμελ, «αποτελεί ένα πρόσθετο κίνητρο, επειδή έχει αποδείξει ότι τμήματα της κοινωνίας μας που είναι πιο ευάλωτα από άλλα τείνουν να υποφέρουν περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας πιεστικής περιόδου, όπως αυτή που ζούμε τώρα».

 

[Επιμέλεια στα Αγγλικά  Zoran Radosavljevic – δημοσιογραφική επιμέλεια στα Ελληνικά: Ηλίας Παλιαλέξης]

X