Ένα πρότυπο κέντρο για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ

d6734c2afd1ce01508d259bd11925a72_L [opolitis.gr]

Τα Παιδιά της Άνοιξης ξεκίνησαν το 1990 από μια ομάδα γονέων που είχαν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Στεγάζονταν σε ένα μικρό κτίριο στην Αλεξάνδρεια και είχαν στήσει ένα μικρό παραγωγικό εργαστήριο ανθοκομίας. Εξ ου και το όνομα ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ, που όμως εμπεριέχει και μια ωραία αλληγορία για τα παιδιά που μένουν πάντα παιδιά… στην ανοιξιάτικη φάση της ζωής τους…

Στα πρώτα χρόνια του Συλλόγου, τα “πέτρινα”, ο Σύλλογος είχε μικρή έως ελάχιστη χρηματοδότηση και προσπαθούσε με τις δικές του δυνάμεις αλλά και την αγάπη της τοπικής κοινωνίας που ανιδιοτελώς στήριζε με δωρεές και χορηγίες το σκοπό του Συλλόγου, που δεν ήταν άλλος από την ένταξη αυτών των παιδιών στην κοινωνία. Να είναι δημιουργικά, χρήσιμα και προπαντός να μην είναι έγκλειστα στο σπίτι, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Η αγάπη και η εργατικότητα του Συλλόγου των Παιδιών της Άνοιξης πολύ σύντομα είχε καρπούς. Δημιούργησαν πέντε παραγωγικά εργαστήρια Ανθοκομίας, Μπομπονιέρας, Μεταξοτυπίας, Εικαστικών και Κοσμήματος, όπου τα παιδιά περνούσαν ευχάριστα και δημιουργικά τις ώρες τους, μαθαίνοντας και εξελίσσοντας τις ειδικές τους δεξιότητες.

Το 2012 το Ίδρυμα Νιάρχος αναγνωρίζοντας το μεγάλο έργο που συντελούνταν αποφάσισε να επιχορηγήσει με πάνω από 1.000.000 ευρώ ένα υπερσύγχρονο κτίριο 1280 τ.μ. και την αγορά δύο λεωφορείων για τις ανάγκες μετακίνησης των παιδιών. Στο υπερσύγχρονο κτίριο, που βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια, στεγάζονται τα πέντε παραγωγικά εργαστήρια του Συλλόγου, υπάρχουν αίθουσες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, ειδικής αγωγής, γυμναστήριο, τραπεζαρία καθώς επίσης και ένα αίθουσα όπου υλοποιείται πρόγραμμα Αυτόνομης Διαβίωσης, όπου τα παιδιά μαθαίνουν να αυτοεξυπηρετούνται.

Τα παιδιά που φοιτούν στο Κέντρο είναι 50 και όλα τα παραπάνω προγράμματα υλοποιούνται από μια ομάδα εξειδικευμένου προσωπικού, 30 ατόμων, που περιλαμβάνει Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσηλεύτριες, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Εργοθεραπευτή, Λογοθεραπεύτρια, Φυσικοθεραπευτή και καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής.

Το κόστος λειτουργίας του κέντρου, όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας είναι πολύ μεγάλο. Η στήριξη της κοινωνίας της Ημαθίας, των επιχειρήσεων και των απλών πολιτών που με δωρεές και χορηγίες προσφέρουν ανιδιοτελώς χρήματα στα Παιδιά της Άνοιξης είναι μεγάλη. Παρόλ’αυτά δεν θα ήταν ικανή να καλύψει το λειτουργικό κόστος του.

120794254 488645265389412 8829024607954163316 n

Στη φωτογραφία μέρος του εξειδικευμένου προσωπικού των 30 ατόμων που απασχολούνται στο κεντρο παρέχοντας εξατομικευμένη φροντίδα σε κάθε παιδί.

 

Η χρηματοδοτηση του ΕΣΠΑ

Μια από τις βασικότερες πηγές χρηματοδότησης του κέντρου προέρχεται από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ και της Πολιτικής Συνοχής, η οποία στηρίζει μια σειρά από δράσεις για την κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού ατόμων με αναπηρίες, ενώ ενθαρρύνει τις κοινωνικές επιχειρήσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο με στόχο την ενίσχυση της ένταξης και την προσφορά ευκαιριών απασχόλησης χρηματοδοτώντας πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης για όλους τους πολίτες.
Πιο συγκεκριμένα, το 2026 Ο Φιλανθρωπικός μη κερδοσκοπικός Σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Ημαθίας “Τα Παιδιά της Άνοιξης” εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας” και επιχορηγήθηκε με 864.000 ευρώ. Το ίδιο πρόγραμμα, αναγνωρίζοντας το μεγάλο έργο του Κέντρου και την μεγάλη ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του παρέτεινε για ακόμα τρία χρόνια την χρηματοδότηση, μέχρι το τέλος του 2020.

“Τα Παιδιά της Άνοιξης επίσης επιχορηγούνται από το Υπουργείο Εργασίας μέσω ΠΚΜ/ΠΕ Ημαθίας καθώς επίσης και τον ΕΟΠΠΥ.

Όπως δήλωσε στον ΠΟΛΙΤΗ η Διευθύντρια του Κέντρου κα Πατσαλίδου Κωνσταντίνα, η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ είναι κομβικής σημασίας και καλύπτει το μεγαλύτερο κόστος του Κέντρου. Από τις αμοιβές του εξειδικευμένου προσωπικού, μέχρι τις μετακινήσεις των παιδιών από το σπίτι τους στο Κέντρο καθώς επίσης και μια σειρά από δράσεις που πραγματοποιούνται. Ευελπιστεί ότι η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί και μετά το πέρας της τρέχουσας τριετίας ώστε να συνεχίσει το Κέντρο να προσφέρει στα παιδιά αυτά τις υπηρεσίες που τους αξίζουν.
Παράλληλα η κα Πατσαλίδου τόνισε ότι η ένταξη του Κέντρου στο ΕΣΠΑ αποτέλεσε μια πόρτα για να ενταχθούν και σε άλλα μικρότερα προγράμματα όπως το ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΥΡΩΠΗ για την πραγματοποίηση μικρότερων δράσεων που όμως είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για τα παιδιά.

Οι δράσεις

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ έχει επισκεφτεί πολλές φορές Τα Παιδιά της Άνοιξης και έχει δει από κοντά το πολυσχιδές έργο του Κέντρου και τις ποικίλες; δράσεις του.

Οι συνηθέστερες από αυτές περιλαμβάνουν:

– Ομάδες συνύπαρξης με σχολεία γενικής εκπαίδευσης ή Κέντρα Ειδικής Αγωγής
– Επισκέψεις σε θρησκευτικούς χώρους
– Συμμετοχή σε βιωματικά εργαστήρια
– Εκπαιδευτικά προγράμματα
Γαστρονομικές γιορτές
– Δραστηριότητες αναψυχής στη φύση και τον αύλειο χώρο
– Παρουσιάσεις βιβλίων
– Θεατρικά δρώμενα
– Δραματοποίηση ιστοριών
– Ημερίδες ενημέρωσης
– Συνεργασία με χώρους κολύμβησης και αθλητικά κέντρα
– Διοργάνωση αθλητικών οργανώσεων με φιλανθρωπικό σκοπό
– Συμμετοχή σε πρόγραμμα εκμάθησης φωτογραφίας
– Δικτύωση με άλλους φορείς και ανάπτυξη συνεργασιών

120773649 940659139677459 2471943241110349026 n

120774202 1820486628100123 7508739489396521598 n

120824953 2843398565895961 3107601661430483275 n

Στις φωτογραφίες παιδιά του Κέντρου με τις Ψυχολόγους, τους Ειδικούς Παιδαγωγούς και στα Παραγωγικά Εργαστήρια.

 

Η αυτονομία των παιδιών και η ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων είναι κάποιοι από τους βασικούς στόχους του κέντρου. Πέραν των παραγωγικών εργαστηρίων όπου τα παιδιά μαθαίνουν να δουλεύουν και να φτιάχνουν υπέροχα προϊόντα, η Ψυχολόγος Βάσω Ντουρντουρέκα μας μίλησε για μια ακόμα πολύ όμορφη δράση που έχουν διοργανώσει σε επιχειρήσει της Βέροιας και της Θεσσαλονίκης, όπου τα παιδιά αναλαμβάνουν την λειτουργία ενός καφέ ή ενός μεζεδοπωλείου σε όλες τις φάσεις.

Υποδέχονται τον κόσμο ευγενικά, συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία της παρασκευής ενός καφέ ή ενός πιάτου, καθαρίζουν τα τραπέζια, παίρνουν παραγγελίες και σερβίρουν!. Οι εντυπώσεις που έχουν αφήσει στους στους ανθρώπους που επισκέφτηκαν αυτά τα καταστήματα είναι οι καλύτερες, γεγονός που καταδεικνύει το πόσο χρήσιμα μπορούν να γίνουν αυτά τα παιδιά με την κατάλληλη βοήθεια και καθοδήγηση.

Παρ’ολ’αυτά τα προβλήματα είναι πολλά και η ελληνική κοινωνία ανέτοιμη. Όπως μας είπε η κα Ντουρντουρέκα, η Ελληνική νομοθεσία έχει πολλά κενά και δημιουργεί πολλές δυσκολίες σε άτομα με αναπηρίες που θέλουν να μπουν στην παραγωγική διαδικασία και να δουλέψουν, ώστε να είναι αυτόνομα, χρήσιμα και παραγωγικά. Μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμη Ευρώπη με λιγότερες ανισότητες, αγωνίστηκαν ώστε να αλλάξουν κάποια πράγματα στην ελληνική νομοθεσία και να εισάγουν περισσότερα εργασιακά δικαιώματα για άτομα με αναπηρία. Αυτή τη στιγμή αν ένα Άτομο με Ειδικές Ανάγκες αρχίσει να δουλεύει, χάνει τα επιδόματα που λαμβάνει, γεγονός που είναι αντικίνητρο για κάθε προσπάθειά ένταξής του στο εργασιακό περιβάλλον, μας λέει η κα Ντουρντουρέκα.

Χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμα ώστε τα παιδιά αυτά να μην είναι αποκλεισμένα αλλά να μπορούν να ενσωματωθούν στην κοινωνία και να εξελίξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους και να ζουν ευτυχισμένα.

Να μην ξεχνάμε επίσης το βάρος που κουβαλούν οι γονείς αυτών των παιδιών. Γονείς που αγαπούν όσο τίποτα στον κόσμο τα παιδιά τους και θέλουν να δώσουν τα πάντα σ’αυτά. Βλέπουν όμως ότι από μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν πολλά και ότι η κοινωνία μας βάζει συνεχώς εμπόδια στο να ζήσουν τα παιδιά τους ευτυχισμένα, σε ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον.

Η ύπαρξη του Κέντρου “Τα Παιδιά της Άνοιξης” είναι μια μεγάλη πόρτα λέει στον ΠΟΛΙΤΗ η κα Μαργαρίτη Αυτζή, μητέρα της 26χρονης Σοφούλας που φοιτά στο Κέντρο. «Είναι πού σημαντικό το έργο που προσφέρεται. Τα παιδιά μας με το που εισέρχονται στο πρότυπο αυτό Ειδικό σχολείο αξιολογούνται από το έμπειρο προσωπικό και έτσι μπορούν να και λαμβάνουν εξατομικευμένη φροντίδα ανάλογα με τις ανάγκες και τις δεξιότητές τους. Τα παιδιά μας μπορούν έτσι και εξελίσσονται. Μαθαίνουν πράγματα γίνονται χρήσιμα και αυτονομούνται στο μέτρο του δυνατού».
Η κα Μαργαρίτα μας μίλησε επίσης για τη μεγάλη βοήθεια που λαμβάνουν και οι γονείς μέσα από Τα Παιδιά της Άνοιξης καθώς το βάρος που κουβαλούν είναι μεγάλο. Τόνισε επίσης την μεγάλη ανάγκη για τη δημιουργία ενός ακόμα Κέντρου Φροντίδας Παιδιών με ειδικές Ανάγκες καθώς αυτο δεν φτάνει και υπάρχουν παιδιά που μένουν εκτός χωρίς την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν.

116566994 157944085960862 4413821534285099787 n

Η κα Μαργαρίτα Αυτζή, μητέρα της Σοφούλας που φοιτά στο πρότυπο Κέντρο τα Παιδιά της Άνοιξης

 

Η δημιουργία ενός δεύτερου Κέντρου

Αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ο Σύλλογος των Παιδιών της Άνοιξης εδώ και πολύ καιρό. Τη δημιουργία ενός δεύτερου κέντρου, καθώς οι αιτήσεις των παιδιών για να φοιτήσουν στο Κέντρο είναι πολύ περισσότερες από την άδεια λειτουργίας του.
Τελικά αυτές οι προσπάθειες φαίνεται ότι καρποφορούν καθώς ο Δήμος Βέροιας αποφάσισε να παραχωρήσει στα Παιδιά της Άνοιξης αγροτεμάχιο 11.000 τ.μ. στην περιοχή Πατριδα του Δήμου Βέροιας.

Βέβαια το κόστος ανέγερσης ενός νέου Κέντρου είναι μεγάλο. Οι δυσκολιες όμως δεν κατέβαλαν ποτέ αυτό το Συλλογο. Οι δυσκολίες περισσότερο τους πεισμώνουν και τους δυναμώνουν ώστε στο τέλος να το πετύχουν. Αυτό αποδεικνύει η πορεία τους μέχρι σήμερα.

Η δύναμή τους προέρχεται από την πολύ καλή δουλειά που κάνουν αλλά και από την τοπική κοινωνία, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και στηρίζει τα Παιδιά της Άνοιξης.

Τα “Παιδιά της Άνοιξης” ζητούν την υποστήριξή σας

Στην τοπική κοινωνία θέλουν να απευθυνθούν και πάλι ώστε να τους στηρίξει στη νέα τους προσπάθεια. Μετά τη δωρεά του οικοπέδου από το Δήμο Βέροιας, Τα Παιδιά της Άνοιξης καλούν την τοπική κοινωνία να στηρίξει οικονομικά την ανέγερσή του Η βοήθεια αυτή είναι τώρα πιο πολύτιμη από ποτέ αφού θα δώσει στέγη σε δεκάδες παιδιά που αυτή τη στιγμή δεν έχουν να πάνε πουθενά.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού ο Σύλλογος έχει δημιουργήσει τραπεζικούς λογαριασμούς ώστε ο καθένας να προσφέρει ότι μπορεί. Ακόμα και η πιο μικρή δωρεά είναι πολύτιμη και μετράει.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ο Πολίτης και το opolitis.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]