Εκταμιεύει 15 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τον νέο αγωγό ύδρευσης ο δήμος Δελφών

diilistiriro-amfissa_fokidanews [Fokidanews.gr]

Εγκρίθηκε πριν από λίγες μέρες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η πρόταση του Δήμου Δελφών για τη μελέτη ύδρευσης από τον αγωγό του Μόρνου που αφορά τον άξονα Άμφισσα-Ιτέα-Κίρρα-Χρισσό-Γαλαξίδι. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για ένα έργο μείζονος σημασίας υποδομής στον τομέα της δημόσιας υγιεινής αλλά και με ευρύτερες διαστάσεις.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά σε νέο αγωγό από την Άμφισσα στην Ιτέα -χωρίς αμίαντο πια και όλα τα αρνητικά που τον συνοδεύουν- νέο αγωγό από την Ιτέα στο Γαλαξίδι, ώστε να λυθεί το χρόνιο ζήτημα ύδρευσης του Γαλαξιδίου, νέο αγωγό Χρισσό-Ιτέα, ταχυδυϊλιστήριο στο Χρισσό ώστε να κοπούν οι γεωτρήσεις. Όλο αυτό αποτελεί ένα μεγάλο έργο με υποέργα μαζί με την τηλεμετρία, προβλεπόμενου κόστους 15 εκ € και θα θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και τους πόρους που κατανέμει το Υπουργείο Ανάπτυξης με το ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Η δε έγκριση που λήφθηκε από το ΚΑΣ ήταν η τελευταία που χρειαζόταν ώστε να υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης.

Η μελέτη έχει ήδη εκπονηθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες και έχει κατατεθεί νωρίς προς τις απαραίτητες αρχές, καθώς πρόκειται για πρόγραμμα ανταγωνιστικό. Κάτι που σημαίνει πως μόλις τελειώσουν τα χρήματα που προβλέπει το υπουργείο δεν θα μπορεί κανείς να τύχει χρηματοδότησης από αυτό. Σημαντικό, παράλληλα, είναι και το ζήτημα της τηλεμετρίας. Όταν ολοκληρωθεί και αυτό το έργο, κάθε δημότης, εγκαθιστώντας ένα app (εφαρμογή) στο κινητό του, θα έχει ανά πάσα στιγμή ενημέρωση για το πόσο νερό έχει καταναλώσει, ενώ θα διευκολύνει ιδιαίτερα και τη ΔΕΥΑ να εντοπίζει άμεσα τις διαρροές.

Εξέλιξη σημαντική και κάτω από το πρίσμα της νέας φιλοσοφίας σχετικά με τις χρεώσεις του νερού που υιοθετεί πλέον η ΕΥΔΑΠ, η οποία στηρίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Κι αυτό γιατί η νέα τιμολογιακή πολιτική επιφέρει ελάφρυνση μεσοσταθμικά στους καταναλωτές που κάνουν ορθολογική χρήση του νερού (έως 120m3 ετησίως) και μεγαλύτερη επιβάρυνση στους καταναλωτές που κάνουν αλόγιστη χρήση νερού (άνω των 120m3 ετησίως). Πραγματικότητα την οποία το έργο της τηλεμετρίας θα βοηθήσει δραστικά τόσο στον εξορθολογισμό της χρήσης του νερού από τους κατοίκους της Παρνασσίδας όσο και στην επίτευξη μειώσεων για τους καταναλωτές.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Εν Δελφοίς και το fokidanews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

X