ΕΕ & Δυτικά Βαλκάνια – Διεύρυνση μεν, χωρίς χρονοδιάγραμμα δε

EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK [EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK]

Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ συμφώνησαν την Τετάρτη στη διακήρυξη του Μπρντο της Σλοβενίας σε σχέση με τη διεύρυνση της Ενωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά για μια ακόμα φορά απέφυγαν να μιλήσουν για συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Η ΕΕ δεσμεύτηκε για τη διαδικασία της διεύρυνσης «στη βάση αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων από τους εταίρους, δίκαιες και αυστηρές προϋποθέσεις και στη βάση των ίδιων αρχών», και οι έξι χώρες της περιοχής  δεσμεύτηκαν από τη μεριά τους για το σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, των θεμελιωδών αξιών και του κράτους δικαίου.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσπάθησε εν μέρει να χρυσώσει το χάπι κάνοντας λόγο για τη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στην περιοχή και θύμισε τις οικονομικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί και στις επενδύσεις σε τομείς όπως η διασυνοριακή συνεργασία και η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, με στόχο να καταστούν ορατά για τους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων τα οφέλη της ΕΕ.

Στην ουσία ωστόσο ο Σ. Μισέλ παραδέχτηκε ότι δεν έχει ξεπεραστεί η διαφωνία ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να λύσει πρώτα κάποια δικά της εσωτερικά ζητήματα πριν προχωρήσει σε μια νέα διεύρυνση και σε εκείνους που πιέζουν για κάτι τέτοιο φοβούμενοι κυρίως τη διείσδυση τρίτων δυνάμεων στην περιοχή. Στην πρώτη κατηγορία ξεχωρίζει η Γαλλία και στη δεύτερη η Γερμανία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντε Λάιεν έδειξε μάλλον δυσαρεστημένη παραδεχόμενη ότι η καθυστέρηση σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα ειδκά για χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δεν κάνει και τόσο καλό στην εικόνα της ΕΕ στην περιοχή.

Δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι η η ΕΕ «δεν είναι ολόκληρη χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια» σε μια προσπάθεια να μετριάσει την απογοήτευση των ηγετών των χωρών αυτών και αναφέρθηκε στη δυνατότητα άντλησης επενδύσεων ύψους μέχρι 30 δισεκατομυρίων ευρώ, που θα βοηθήσουν και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων για να έρθουν οι χώρες αυτές πιο κοντά στο στόχο της ένταξής τους.

Μάλλον απογοητευμένος και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, που επεδίωκε να συνδυάσει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, που ασκεί αυτό το εξάμηνο η πατρίδα του με μια «ιστορική απόφαση», την απόδοση δηλαδή μιας προοπτικής ένταξης έως το 2030 στις χώρες που το προσδοκούν εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Κάτι που από την αρχή βεβαίως χαρακτηρίστηκε ουτοπικό, από όσους γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ.

Οπως σημείωνε χαρακτηριστικά το περιοδικό der Spiegel η ΕΕ προσπαθεί να κρατήσει τις χώρες αυτές από τη μια στον προθάλαμο, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα ανοίξει η πόρτα και από την άλλη να τις αποτρέψει να ριχτούν στην αγκαλιά της Κίνας και της Ρωσίας, προσφέροντας τους απλώς κάποια βραβεία παρηγοριάς.