Δήμος Χίου: Έργα σε σχολεία τής Πρωτοβάθμιας

H σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης [Myanmar Business Today]

Ο Δήμος Χίου χάρη στην βοήθεια χρηματοδοτήσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, που τα τελευταία χρόνια στέκονται αρωγοί της ελληνικής οικονομίας, ξεκίνησε εργασίες συντήρησης σχολικών συγκροτημάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου. Η αρχή γίνεται από το Δημοτικό Σχολείο Κάμπου και αποτελεί μέρος της υλοποίησης του έργου «Επισκευή, συντήρηση σχολικών συγκροτημάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου» με προϋπολογισμό 500.000 € (ή 427.350,26 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.). Οι εργασίες αφορούν τη συντήρηση και βελτίωση σχολικών κτηρίων τής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χίου. Αναλυτικότερα, παρεμβάσεις θα γίνουν στα παρακάτω σχολικά κτήρια:

 1. 7ο Δημοτικό Σχολείο Χίου
 2. 3ο– 8ο Δημοτικό Σχολείο Χίου
 3. 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου
 4. 10ο Νηπιαγωγείο Χίου (πλησίον Φυλακών)
 5. 9ο Δημοτικό Σχολείο Χίου (Καρράδειο)
 6. 5ο Νηπιαγωγείο Χίου (δίπλα στο Καρράδειο)
 7. Δημοτικό Σχολείο Κάμπου
 8. Σχολικό Συγκρότημα Βολισσού (Νηπιαγωγείο – Δημοτικό)
 9. 6ο Δημοτικό Σχολείο Χίου
 10. Δημοτικό Σχολείο Καλαμωτής
 11. 2ο Νηπιαγωγείο Αγίου Μηνά (Νεχώρι)
 12. 1ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου

Επιπλέον, σύντομα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει εργολαβία που θα αφορά αύλειους χώρους, για την οποία και θα υπάρξει σχετική ενημέρωση. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει δύο χρόνια, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000,00€ και πρόκειται για παρεμβάσεις σε κτήρια και αύλειους χώρους.

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Ξενάκης, στον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΑΝΤ1 Αιγαίου και στην καθημερινή εκπομπή του Κων/νου Κυδώνη “Καλημέρα με τον ΑΝΤ1” δήλωσε τα εξής: «Το βασικό στοιχείο είναι ότι προχωράμε, εξελισσόμαστε, ανανεωνόμαστε. Η Τεχνική Υπηρεσία πραγματοποίησε μελέτη με στόχο να ιεραρχηθούν οι ανάγκες των σχολείων προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα της έκτακτης χρηματοδότησης».

Πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες χρωματισμών των σχολικών αιθουσών (εσωτερικών και εξωτερικών), επιδιορθώσεις επιχρισμάτων, αντικατάσταση εσωτερικών κουφωμάτων (πόρτες αιθουσών και χώρων υγιεινής) και φθαρμένων γυψοσανίδων, επισκευές στεγών και κεραμοσκεπών σκιάστρων αύλειων χώρων (κιόσκια), συντήρηση κιγκλιδωμάτων και μεταλλικού πλέγματος περίφραξης, καθώς και τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων,  ανακαίνιση χώρων υγιεινής, αντικατάσταση ασφαλτοτάπητα αύλειων χώρων και τοποθέτηση ανελκυστήρων για την πρόσβαση ΑΜΕΑ στις αίθουσες διδασκαλίας. Επίσης θα πραγματοποιηθούν εργασίες επισκευής και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων φωτισμού, θέρμανσης, ύδρευσης και αποχέτευσης.

Στα αναμενόμενα αποτελέσματα της πράξης συγκαταλέγονται η βελτίωση των κτιριακών υποδομών και η αποκατάσταση της προσβασιμότητας για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Οι ανάγκες που προτίθεται να καλύψει είναι η ασφάλεια και η υγιεινή των μαθητών. Τα αποτελέσματα από τις εν θέματι παρεμβάσεις θα είναι η εξασφάλιση της απαιτούμενης λειτουργικότητας των διδακτηρίων, η εύρυθμη και ασφαλής διαμονή των μαθητών και η άρση των περιορισμών προσβασιμότητας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Χιώτικη Διαφάνεια και το diafaneia.eu και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

X