Δήμος Αγρινίου: Προχωρούν οι δράσεις για την «έξυπνη πόλη»

eksipna-pagkakia-2021 [aixmi-news.gr]

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), ενέταξε το σημαντικό έργο «Ηλεκτρονικές Υποδομές και Υπηρεσίες Πληροφόρησης και Εκδηλώσεων», με προϋπολογισμό 420.000 ευρώ, ο Δήμος Αγρινίου και μάλιστα ήδη ο Δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου υπέγραψε τη σύμβαση.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα, την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία κατέχει κεντρική θέση στην προσπάθεια της χώρας για τη δημιουργία και στήριξη ενός παραγωγικού μοντέλου που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με τη μόχλευση ιδιωτικών πόρων.

Το μοντέλο αυτό αναδεικνύει σε κεντρικό ρόλο παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας όπως τουρισμό, ενέργεια, αγροδιατροφή, περιβάλλον, εφοδιαστική αλυσίδα, τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών, υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες, υλικά – κατασκευές. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος θα προχωρήσει στην ηλεκτρονική αναβάθμιση 7 δημοτικών αιθουσών και την τοποθέτηση 6 έξυπνων ηλιακών καθισμάτων (παγκάκια) σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Έτσι λοιπόν προβλέπεται η εγκατάσταση ενημερωτικών οθονών στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων, που θα τοποθετηθούν στα δημαρχιακά κτήρια με σκοπό την πληροφόρηση του κοινού. Πρόκειται για πλήρη υπολογιστικά συστήματα, στα οποία θα εκτελείται διαδικτυακή εφαρμογή που θα ενημερώνει διαδραστικά τους δημότες για διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Οι οθόνες θα βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο των κτιρίων, σύγχρονων προδιαγραφών και ικανές να αντέχουν δύσκολες καιρικές συνθήκες. Θα συνοδεύονται από κατάλληλο λογισμικό διαχείρισης και θα χρησιμοποιούνται για την ενημέρωση των πολιτών, όσον αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων των δημοτικών υπηρεσιών, εκδηλώσεις στην πόλη και γενικότερα στην περιοχή, για την πολιτική προστασία, για επαγγελματικούς σκοπούς κ.ά. Σκοπός είναι να αντικαταστήσουν τους παλαιούς πίνακες ανακοινώσεων και να εκμεταλλευτούν τις νέες τεχνολογίες για τον εμπλουτισμό των πληροφοριών.

Επίσης, προβλέπεται και η εγκατάσταση εξοπλισμού σε αίθουσες εκδηλώσεων. Ο εξοπλισμός και το λογισμικό θα παρέχει πρόσβαση στο Internet μέσω τοπικού δικτύου σε κάθε εγκατεστημένο Η/Υ και Wi-Fi, εμφάνιση των παρουσιάσεων σε οθόνη, καταγραφή και ζωντανή αναμετάδοση της εκδήλωσης και ηχητική κάλυψη. Θα παρέχονται ακόμα ηλεκτρονικοί υπολογιστές για εκπαίδευση, παρουσιάσεις, αναμετάδοση και καταγραφή, τηλεδιάσκεψη και τηλεεκπαίδευση. Επιπλέον στην αίθουσα εκπαίδευσης θα εγκατασταθεί εξοπλισμός για εκπαίδευση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στην Δημοτική Βιβλιοθήκη θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικοί υπολογιστές για πρόσβαση των επισκεπτών στο διαδίκτυο.

Η δεύτερη παρέμβαση θα αφορά στην εγκατάσταση «έξυπνων» παγκακιών που ουσιαστικά θα αποτελούν τα σημεία ξεκούρασης των πεζών. Πρόκειται για ηλιακά παγκάκια που θα είναι υπαίθρια και θα έχουν συλλέκτες για την ενεργειακή τους αυτονομία. Επίσης θα έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο, η οποία θα παρέχεται δωρεάν στους πολίτες. Πέραν των χώρων ξεκούρασης, θα δίνουν την δυνατότητα φόρτισης φορητών συσκευών και δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα τα παγκάκια θα διαθέτουν τουλάχιστον δύο θύρες USB, όπου ο πολίτης θα μπορεί να φορτίσει οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή και 1 θύρα επαγωγικής φόρτισης όπου μπορεί να γίνει η φόρτιση χωρίς καλώδιο, εφόσον τα κινητά διαθέτουν τεχνολογία επαγωγικής φόρτισης. Επιπλέον, θα φωτίζονται με χρώμα LED, όταν πέφτει το φως του ήλιου και θα αλλάζουν το χρώμα τους, όταν πραγματοποιείται επαγωγική φόρτιση. Επιπροσθέτως, θα υπάρχει ένας αισθητήρας, ώστε σε περίπτωση βροχής τα παγκάκια να απενεργοποιούνται, αποφεύγοντας έτσι την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας. Θα υπάρχει ενσωματωμένη η δυνατότητα παροχής δικτύου δωρεάν Internet Wi-Fi. Tα παγκάκια θα τοποθετηθούν στην Πλατεία Δημάδη, στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, στην πλατεία Παναγοπούλου, επί της οδού Ελ. Βενιζέλου (σταθμός ταξί πάρκο) και δύο στο πάρκο skate board έμπροσθεν γηπέδου Παναιτωλικού. Οι δράσεις αυτές όπως υπογραμμίζει ο κ. Παπαναστασίου είναι φιλικές προς το περιβάλλον και αποτελούν τα βήματα προς την δημιουργία του «έξυπνου» Αγρινίου.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ Αιτωλοακαρνανίας και το aixminews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]