Γραφείο εκπροσώπησης στις Βρυξέλλες για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίο

grafeio_vrixelles

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε τη δημιουργία γραφείου εκπροσώπησης στις Βρυξέλλες, ακολουθώντας το παράδειγμα 300 και πλέον Περιφερειών και Τοπικών Αυτοδιοικήσεων από ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κα. Χριστιάνα Καλογήρου διευκρίνισε ότι το γραφείο ενισχύει τη δυνατότητα παρέμβασης στα κέντρα αποφάσεων, ενώ θα διαδραματίσει ρόλο «γέφυρας» μεταξύ Περιφέρειας και Ευρωπαϊκών Οργάνων λήψης αποφάσεων.

Στόχος του είναι η μεταφορά πληροφόρησης από τις Βρυξέλλες προς την Περιφέρεια για χρηματοδοτήσεις, επικείμενες θεσμικές αλλαγές, πρωτοβουλίες άλλων ευρωπαϊκών Περιφερειών, αλλά και αντίστροφα να προβάλει στις Βρυξέλλες όσα συμβαίνουν στα νησιά, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα (τουρισμός, αγροτικά προϊόντα, υπηρεσίες κτλ) και συμβάλλοντας στην κατανόηση των προβλημάτων από τους ευρωπαϊκούς φορείς (ανεργία, μεταφορές, εμπόριο).

 «Η εξωστρέφεια αποτελεί τη μοναδική ίσως απάντηση στην κρίση και η άμεση πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων είναι μονόδρομος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αναζητά εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για να ξεφύγει από τον οικονομικό στραγγαλισμό που υφίσταται σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε η κα. Καλογήρου.

Πρώτη δράση της Περιφέρειας στο πλαίσιο αυτό η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Επιχειρηματικότητας, το μεγαλύτερο Συνέδριο που φέρνει στο ίδιο τραπέζι επιχειρήσεις και των ευρωπαϊκούς θεσμούς, την έναρξη του οποίου κηρύσσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 5-7 Μαΐου. Στη Σύνοδο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διοργανώνει ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στην καινοτομία και την περιφερειακή ανάπτυξη, με σημαντικούς ομιλητές από τα θεσμικά όργανα και τον ιδιωτικό τομέα. Ανάλογη παρουσία το Βόρειο Αιγαίο προετοιμάζει και για τα Open Days τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.

Euractiv

*φωτό από Περιφέρεια Βορείου  Αιγαίου

 

 

X