Δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στο Ιντλίμπ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν από τον συριακό στρατό να σταματήσει την επιχείρησή του στην Ιντλίμπ, με δήλωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη.

Όπως αναφέρεται, «η νέα στρατιωτική επίθεση στο Ιντλίμπ από το συριακό καθεστώς και τους υποστηρικτές του, η οποία προκαλεί τεράστια ανθρώπινη οδύνη, είναι απαράδεκτη. Η ΕΕ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες.

Η ΕΕ παροτρύνει όλα τα μέρη της σύγκρουσης να τηρήσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επιτρέψουν την απρόσκοπτη και άμεση πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, τις εκκλήσεις της προς όλα τα μέρη να εφαρμόσουν βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, να εγγυηθούν την προστασία των αμάχων και να υλοποιήσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους βάσει του Μνημονίου του Σότσι της 17ης Σεπτεμβρίου 2018. Η ΕΕ υποστηρίζει την επίτευξη αξιόπιστης πολιτικής λύσης σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και το ανακοινωθέν της Γενεύης.

Η λογοδοσία για τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει ύψιστη σημασία. Για τον λόγο αυτόν, η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της για παραπομπή της κατάστασης στη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί υπέρ της ενίσχυσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πλέον ευάλωτους από τον άμαχο πληθυσμό στην περιοχή του Ιντλίμπ», καταλήγει η ανακοίνωση.

X