Δίκτυο νέων ποδηλατικών, πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών αναδεικνύει την Ορεινή Ναυπακτία

bicycle-5013316_640 [琛茜 蒋 at Pixabay]

Το έργο «Δημιουργία ποδηλατικών, πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών στη Ναυπακτία» επιχειρεί να αναδείξει την Ναύπακτο σε έναν προορισμό για ψυχαγωγικές εξωτερικές δραστηριότητες με τη δημιουργία ενός δικτύου νέων ποδηλατικών, πεζοπορικών και ορειβατικών μονοπατιών.

Με σκοπό να ενθαρρύνει τους πολίτες σε άσκηση και εξωτερικές δράσεις, αλλά και να προσελκύσει λάτρεις της πεζοπορίας, της ποδηλασίας και της ορειβασίας, προωθώντας παράλληλα τις βιώσιμες μεταφορές, ο Δήμος Ναυπακτίας ανέπτυξε ένα δίκτυο ποδηλατικών, πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών. Τα 107 km μονοπατιών αναδεικνύουν το παρθένο ορεινό περιβάλλον της περιοχής και μοναδικούς πολιτιστικούς χώρους.

Όπως αναφέρει η Ιωάννα Κωστή, μέλος της ομάδας έργου:  “Το έργο διευκολύνει ορισμένες απλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες, βελτιώνοντας την αισθητική και την προσβασιμότητα του περιβάλλοντος χώρου, φροντίζοντας παράλληλα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Για να καταστεί το νέο δίκτυο μονοπατιών ελκυστικότερο για τους τουρίστες, το έργο ανέπτυξε μια σειρά από ψηφιακές εφαρμογές, όπως χάρτες πλοήγησης, εικονικές περιηγήσεις και πολιτιστικούς οδηγούς.”

Σχεδιασμός των μονοπατιών

Το έργο αποτελούταν από τρία μέρη. Τα δύο πρώτα επικεντρώθηκαν στη δημιουργία των διαδρομών. Πρώτον, το έργο δημιούργησε μονοπάτια στον δήμο Ναυπακτίας. Πιο συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν 15,6 km μονοπατιών στις κοινότητες Άνω Χώρα, Κάτω Χώρα, Κρυονέρι και Ελατού.

Στη δεύτερη φάση το εν λόγω δίκτυο επεκτάθηκε στη δυτική Ναυπακτία για να συμπεριλάβει 91,3 km μονοπατιών που διασχίζουν κοινότητες όπως η Γαβρολίμνη, το Τρίκορφο, η Καλαβρούζα, η Μακύνεια, το Μολύκρειο και η Βελβίνα.

Τα ψηφιακά εργαλεία βελτιώνουν την εμπειρία του χρήστη

Προκειμένου να προωθηθεί το νέο δίκτυο μονοπατιών στους πολίτες και τους τουρίστες, κατά τη διάρκεια της τρίτης φάσης το έργο ξεκίνησε την πρωτοβουλία Ψηφιακές Διαδρομές στην Ιστορία. Πρόκειται για μια σειρά ψηφιακών εφαρμογών που παρέχουν στους χρήστες μια σειρά βοηθημάτων πλοήγησης και περιηγήσεων και πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Για παράδειγμα, η εφαρμογή ψηφιακής περιήγησης, διαθέσιμη για smartphone και tablet, χρησιμοποιεί υπηρεσίες εντοπισμού θέσης, ψηφιακή πλοήγηση και επαυξημένη πραγματικότητα για να καθοδηγήσει τους ταξιδιώτες κατά μήκος του μονοπατιού και στα παλιά μνημεία και σε τοποθεσίες ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας. Μια άλλη εφαρμογή παρέχει στους χρήστες έναν τρισδιάστατο διαδραστικό χάρτη των ποδηλατικών διαδρομών.

Χάρη σε αυτές τις εφαρμογές προώθησης, το νέο δίκτυο μονοπατιών όχι μόνο κατορθώνει να κάνει γνωστά σε ποδηλάτες, πεζοπόρους και ορειβάτες τα ξεχωριστά τοπία της Ναυπακτίας, αλλά και τους ενημερώνει για την ιστορία και τη μοναδική πολιτιστική παράδοση της περιοχής.

Συνολική επένδυση και χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η συνολική επένδυση για το έργο «Δημιουργία ποδηλατικών, πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών στη Ναυπακτία» ανέρχεται σε 257 256 ευρώ, ενώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ συνεισφέρει 205 805 ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η επένδυση αυτή εμπίπτει στην προτεραιότητα «Προστασία του περιβάλλοντος και αποδοτικότητα πόρων».