Δ. Μακεδονία: 40 εκατ. ευρώ «ζεστό χρήμα» στις επιχειρήσεις που έπληξε η πανδημία, με ευρωπαϊκά κονδύλια

periferiadytmak_aftodioikisi [pdm.gov.gr]

Ζεστό χρήμα για την άμεση στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, έρχεται για τους επιχειρηματίες της Δυτικής Μακεδονίας, μέσω και του σχετικού προγράμματος της ειδικής υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους.

Το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις που με πρόσφατη τροποποίηση του προϋπολογισμού του θα φτάσει συνολικά στα 40 εκατομμύρια ευρώ, από 10 εκατομμύρια ευρώ που προβλεπόταν αρχικά, έχει συναντήσει ήδη τεράστιο ενδιαφέρον από τοπικές επιχειρήσεις, που μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.

Ετσι, θα δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί να στηριχθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια, για να αναπληρώσουν μέρους του τζίρου τους που έχασαν λόγω του COVID19, είτε αυτές παρέμειναν κλειστές, είτε έχασαν μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς τους, το τρέχον έτος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η δράση χρηματοδοτεί το κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης και καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης του έτους 2019, με επιχορήγηση ποσού από 5.000 € κατ’ ελάχιστο έως 40.000 € (μέγιστο). Στα ποσά εξόδων επί των οποίων θα υπολογιστεί το ποσοστό του 50% θα συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά οι αγορές εμπορευμάτων, πρώτων υλών και υλικών, ενοικίων, παροχών σε εργαζόμενους και διαφόρων λειτουργικών εξόδων.
Στη σχετική πρόσκληση υποβολής προτάσεων, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να δει τη λίστα με τους σχετικούς πληττόμενους ΚΑΔ των ενισχυόμενων επιχειρήσεων, ενώ όποιος ενδιαφέρεται να καταθέσει προτάσεις, μπορεί να το κάνει ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis).

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Εορδαϊκός Παλμός και το e-ptolemeos.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

X