Χάλκη: Οριστική λύση για τον βιολογικό με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Χάλκη [12vima.gr]

Οριστική λύση προωθείται για τον βιολογικό του νησιού της Χάλκης, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Μετά από πολλές δεκαετίες, η Χάλκη θα αποκτήσει μια ολοκληρωμένη σύγχρονη υποδομή και θα δώσει πνοή και προοπτική στην ανάπτυξη του νησιού.

Πριν από λίγες ημέρες, υπογράφτηκε η εργολαβική σύμβαση ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και στον ανάδοχο του έργου του αγωγού και του αντλιοστασίου προσαγωγής λυμάτων, η οποία έγινε στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου,

Η περιφερειακή αρχή, κινήθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς και έφερε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, η οποία συνεδρίασε στις 8 Μαρτίου, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη, εγκρίνοτας τη μελέτη και τους όρους δημοπράτησης του έργου «Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Δήμου Χάλκης», προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η σχετική διαδικασία από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο βιολογικός, αποτελεί ένα έργο πνοής για το νησί που αντιμετωπίζει ολόκληρες δεκαετίες πρόβλημα.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρει:

«Μικρά νησιά δεν υπάρχουν. Είναι κόσμοι ολόκληροι, με τις ίδιες ανάγκες που έχει ένα αστικό κέντρο. Φτάνει να μπορέσεις να το αντιληφθείς αυτό, για να τα υπηρετήσεις με τρόπο που να απαντά στις προκλήσεις του καθενός απο αυτά. Στην Χάλκη, ο λεγόμενος “Βιολογικός” του νησιού, έχει αποτελέσει στόχο και αντικείμενο εντατικής δουλειάς τεσσάρων Δημάρχων του νησιού. Γιατί αυτό; Γιατί η Πολιτεία έχει κτίσει κανόνες λειτουργίας που λόγω γραφειοκρατίας και πολυνομίας συνιστούν τείχος αδράνειας. Χρειάστηκε λοιπόν η δουλειά πολλών ετών, πολλών ανθρώπων, για να φτάσουμε μετά και απο την συνεργασία της Περιφέρειας μας με τον Δήμο Χάλκης στην ωρίμανση, ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και δημοπράτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων του νησιού. Το έργο των δικτύων έχει ήδη δημοπρατηθεί, έχει εργολάβο και ξεκινά σύντομα. Οι Ευρωπαϊκοί πόροι της Περιφέρειας μας, του ΕΣΠΑ 2014-2020, σταθερή πηγή λύσεων ακόμα και σε μία περίοδο με πολύ σκληρές δημοσιονομικές συνθήκες. Και η Περιφέρεια μας, σταθερή και αξιόπιστη πηγή άντλησης βοήθειας απο πλευράς των Δήμων των νησιών μας. Γιατί, ενδιαφέρεται, αγωνιά και δουλεύει στο πλευρό τους».

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Χάλκης, Άγγελος Φραγκάκης τόνισε:

«Ο Βιολογικός της Χάλκης έχει μια μεγάλη ιστορία, πολύ κόπο, πολλούς αριθμούς, πολύ αγωνία. Είναι μια ιστορία που κρατάει 23 χρόνια, πέρασε περίπου από 27 αποφάσεις δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και από τα χέρια έξι Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών. Όταν πρωτοαντίκρισα τον φάκελο των αδειοδοτήσεων κατάλαβα γιατί υπήρξε όλη αυτή η αναμονή, ήταν πραγματικά εξαιρετικά δύσκολο να εγκριθούν και να προχωρήσουν όλες αυτές οι άδειες που προκύπταν σε κάθε βήμα. Τελικά μετά από τόσα χρόνια σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την αποτελεσματική παρέμβαση του Περιφερειάρχη κ. Γεώργιου Χατζημάρκου, το 2021 είναι η χρονιά που θα ‘ενσαρκωθεί’ αυτό το τεράστιο βελτιωτικό έργο για το νησί μας. Το πρώτο στάδιο υλοποίησης περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύων και αντλιοστασίων και ακολουθεί η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων».

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο βιολογικός έχει προϋπολογισμό 1.550.000.00 ευρώ και αποτελεί υποέργο της Πράξης «Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Δήμου Χάλκης», συνολικού προϋπολογισμού 1.705.000,00 ευρώ, το οποίο υλοποιείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (φορέας υλοποίησης) για λογαριασμό του Δήμου Χάλκης, στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας και της υποστηρικτικής λειτουργίας της προς τους δήμους των νησιών της που δεν διαθέτουν διαχειριστική και τεχνική επάρκεια.

Το συνολικό έργο «Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Δήμου Χάλκης» περιλαμβάνει την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων, στην ανατολική πλευρά της εισόδου του κόλπου Πόνταμος, για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Χάλκης και τον αγωγό υποθαλάσσιας διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων, συνολικού μήκους 240 μέτρων. Η α΄ φάση του έργου έχει ορίζοντα 20ετίας για την εξυπηρέτηση 350 EW (ισοδύναμων κατοίκων) τον χειμώνα και 2.570 EW το καλοκαίρι. Η β΄ φάση του έργου, έχει ορίζοντα 40ετίας, για την εξυπηρέτηση 600 EW τον χειμώνα και 3.800 EW το καλοκαίρι. Περιλαμβάνονται επίσης η σύνδεση του ΕΕΛ με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας καθώς και οι αρχαιολογικές εργασίες.

Φορέας χρηματοδότησης του έργου είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», στον Άξονα Προτεραιότητας 5 «Ενίσχυση της Περιφερειακής Συνοχής». Συγχρηματοδοτείται κατά 50% από το ΕΤΠΑ και κατά 50% από Εθνικούς Πόρους.

Της απόφασης χρηματοδότησης του έργου προηγήθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Χάλκης, με την οποία, η Περιφέρεια, αφού παρέλαβε τη σχετική μελέτη από τον Δήμο, προέβη στην αδειοδότηση και ωρίμανση του φακέλου ένταξης του έργου, για λογαριασμό του Δήμου Χάλκης, προκειμένου να υποβληθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020».

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Το ΒΗΜΑ της Δωδεκανήσου και το 12vima.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]