«Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου»: Σύγχρονες Αγορές που στηρίζουν την τοπική οικονομία

Εμπορικό κέντρο [apopsilive.gr]

Όταν τα ψώνια της οικογένειας, των κατοίκων ή των επισκεπτών μιας πόλης μετατρέπονται σε μια όμορφη βόλτα: Τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» -γνωστά ως «Οpen Mall»- που δημιουργούνται μέσα στις καρδιές των πόλεων της Κρήτης, φιλοδοξούν να στηρίξουν την τοπική αγορά μέσα από την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της κάνοντας πιο ελκυστική και πρακτική την επίσκεψη των καταναλωτών στα καταστήματα, αλλάζοντας εντελώς το τοπίο των αγορών, προς το καλύτερο!

Κύριος στόχος των παρεμβάσεων που αλλάζουν την όψη της αγοράς είναι να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες  και να αναγεννηθεί το κέντρο των πόλεων που αποκτά… εικόνα μέλλοντος, καθώς γίνεται πιο σύγχρονο και πιο φιλικό για τους επισκέπτες του.

Οι παρεμβάσεις γίνονται με τη συμμετοχή Δήμων, Εμπορικών Συλλόγων και Επιμελητηρίων που έχουν κύριο λόγο σε ένα θέμα που τους αφορά άμεσα, μπαίνοντας μπροστάρηδες σε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία -που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ- για την αναγέννηση της Αγοράς και την είσοδο της σε μια νέα εποχή.  Τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου (Open Mall) στην Κρήτη είναι: Στο Δήμο Ηρακλείου, με επιλέξιμη δαπάνη 1.768.065 €. Στο Δήμο Χανίων, 1.659.755,61 €.  Στο Δήμο Ρεθύμνου, 1.652.000 €.  Στο Δήμο Αγίου Νικολάου, 1.530.958,85 €. Στο Δήμο Ιεράπετρας, 1.530.958,85 €.  Στο Δήμο Κισσάμου, 1.768.220 €

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, με πόρους της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ.

Στο Ηράκλειο

Το Ανοικτό Κέντρο του Ηρακλείου στην καρδιά της πόλης -μέσα στα ενετικά τείχη, πλησίον σημείων  με μεγάλη επισκεψιμότητα- οριοθετείται δυτικά από την οδό Έβανς, βόρεια από την οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη, ανατολικά από τη Ζωγράφου και νότια από την Αβέρωφ ενώ την περιοχή συμπληρώνουν οι οδοί Φ. Θεοδοσάκη, Τσικριτζή και Γιαννιτσών. Στον σχεδιασμό συμμετέχουν 89 εμπορικές επιχειρήσεις και 5 καταστήματα εστίασης, που αντιστοιχούν στο 91% επί του συνόλου των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην περιοχή παρέμβασης.

Για τη δημιουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Ηρακλείου, «ένωσαν δυνάμεις» ο Δήμος και το Επιμελητήριο Ηρακλείου, με την υπογραφή «Μνημονίου Συνεργασίας».

Τα έργα

Τα έργα αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, αφορούν σε εργασίες εκσυγχρονισμού υποδομών και αισθητικής αναβάθμισης, βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης και κατασκευής συστήματος απορροής όμβριων υδάτων, εργασίες υπογειοποίησης καλωδίων, εγκατάσταση ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων και σταθμών, εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης, εγκατάσταση συστήματος ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο, προμήθεια Διαδραστικού Συστήματος Πληροφόρησης Πολιτών και Επισκεπτών της Πόλης του Ηρακλείου (info kiosk). Παράλληλα οι παρεμβάσεις που ανέλαβε το Επιμελητήριο Ηρακλείου, είναι ανάθεση υπηρεσιών για την έκδοση των αδειών μικρής κλίμακας, εργασίες αποψίλωσης και απομάκρυνσης επιγραφών και χρωματισμού όψεων, προμήθεια και τοποθέτηση επιγραφών και στοιχείων σήμανσης. Επίσης προμήθεια και τοποθέτηση νέων τεντών και προσαρμογή υφιστάμενων.

Δήμαρχος Ηρακλείου: «Η εικόνα της πόλης αλλάζει…»

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός: «Η Ανάπλαση του Κέντρου, αλλάζει εντελώς την εικόνα της πόλης δίνοντας ώθηση στην Τοπική Επιχειρηματικότητα. Η δημιουργία ενός Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στην παλιά πόλη του Ηρακλείου αποτελεί  σημαντικό βήμα προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση και είναι ευτύχημα ότι σε αυτή την προσπάθεια έχουμε μαζί μας το Επιμελητήριο Ηρακλείου και την πολύτιμη συνδρομή του Εμπορικού Συλλόγου. Αλλάζουμε το Ηράκλειο, τονώνουμε την τοπική οικονομία, υλοποιούμε αναπτυξιακές πολιτικές, πάντα  με ευρείες συνεργασίες και ολοκληρωμένο σχεδιασμό».

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Άποψη του Νότου και το iapopsilive.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

 

X