Ανοίγει η αυλαία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων

14η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τις πόλεις και τις περιφέρειες [vleva]

Περισσότεροι από 6.000 συμμετέχοντες και 600 ομιλητές από όλη την Ευρώπη βρίσκονται αυτή τη στιγμη στις Βρυξέλλες για να συμμετέχουν στη σημαντικότερη εκδήλωση της χρονιάς για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Στα πλαίσια της «14ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τους Περιφερειών και Πόλεων» θα φιλοξενηθούν συνολικά περίπου 100 εργαστήρια, συζητήσεις, εκθέσεις και εκδηλώσεις δικτύωσης με θέμα την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.

Οι φετινές εκδηλώσεις θα καλύψουν θεματικές ενότητες όπως τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και την απλοποίηση της χρηματοδότησης από τους διαρθρωτικούς πόρους. Με τη διεξαγωγή της 4ήμερης σειράς εκδηλώσεων, οι διοργανωτές (ΕτΠ, ΓΔ REGIO) αναζητούν λύσεις και προτάσεις διεκδικώντας ενεργότερο ρόλο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο ευρωπαϊκό σύστημα λήψης αποφάσεων και στην κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων.

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής εβδομάδας θα δοθεί η ευκαιρία σε περιφερειακούς και τοπικούς φορείς από διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως και να έρθουν σε επαφή με ειδικούς για την Περιφερειακή πολιτική. Οι συζητήσεις θα αφορούν κυρίως την εφαρμογή των διαρθρωτικών προγραμμάτων, θα παρουσιαστούν παραδείγματα αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων, καθώς και θα προταθούν πιθανές βελτιώσεις στα ήδη υπάρχοντα προγράμματα.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι για πρώτη χρονιά η ονομασία των εκδηλώσεων αλλάζει από «OPEN DAYS» που είχε επικρατήσει μέχρι πέρυσι, προκειμένου να δοθεί έμφαση στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Tα ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο είναι η διαμόρφωση της Πολιτική Συνοχής και το επενδυτικό πρόγραμμα «πακέτο Γιούνκερ». Tο 2016 αποτελεί ένα έτος -τομή, κατά τη διάρκεια του οποίου θα γίνει η ενδιάμεση αξιολόγηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ενώ διεξάγεται διάλογος για τη χάραξη της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2020.