ΕΣΠΑ: Αναβάθμιση υποδομών και Στατική Ενίσχυση Βρεφονηπιακού Σταθμού στον Πύργο

Vrefonipiakos_Stathmos [apopsilive.gr]

Ο εκσυγχρονισμός και η στατική ενίσχυση του Βρεφονηπιακού Σταθμού Πύργου Δήμου Αχαρνών Αστερουσίων είχε στόχο εκτός από την αναβάθμιση την παρεχόμενων υπηρεσιών, την προώθηση στην κοινωνική ένταξη των παιδιών, την αύξηση της δυναμικότητας των υποδομών παιδικής φροντίδας και την ασφάλεια παιδιών, προσωπικού και γονέων.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και είναι προϋπολογισμού  1.618.000 ευρώ.

Παιδικό Τμήμα

Το ισόγειο μέρος του κτηρίου διαμορφώθηκε και θα χρησιμοποιηθεί για παιδικό τμήμα. Κεντρικό στοιχείο της σύνθεσης αποτελεί ο χώρος εισόδου. Διαμορφώθηκε σαν ένας “πολυλειτουργικός” χώρος που μεταλλάσσεται ανάλογα με τις ανάγκες σε φουαγιέ, χώρο εσωτερικού αυλισμού, χώρο εκδηλώσεων και βρίσκεται σε άμεση λειτουργική σύνδεσή με το αίθριο. Ο χώρος εισόδου αναδιανέμει τις κινήσεις στις διάφορες διακριτές ενότητες.

Διοίκηση

Στην νοτιοανατολική πλευρά διαμορφώθηκε η ενότητα της διοίκησης, που περιλαμβάνει το γραφείο διεύθυνσης, γραφείο δασκάλων αίθουσα μόνωσης με άμεση οπτική επαφή με την είσοδο και το γραφείο διεύθυνσης και w.c προσωπικού.

Στην νότια πτέρυγα υπάρχουν δύο τάξεις με κοινό w.c και χώρο ανάπαυσης. Ενώ στη βόρεια υπάρχει άλλη μια αίθουσα με αντίστοιχο w.c και χώρο ανάπαυσης.

Αίθριο & Τραπεζαρία

Στη δυτική πλευρά κυριαρχεί το αίθριο που φυτεύεται και στεγάζεται με ελαφρύ στέγαστρο και λειτουργικά ενοποιείται με τον νέο πολυλειτουργικό χώρο εισόδου αλλά και με την τραπεζαρία με μεγάλα ανοίγματα σχεδόν σε όλη την περίμετρό του. Δίπλα στην τραπεζαρία χωροθετείται η κουζίνα με ανεξάρτητη είσοδο τροφοδοσίας. Αποθήκη, w.c, αποδυτήρια προσωπικού και οι λοιπές βοηθητικές λειτουργίες χωροθετούνται στο υπόγειο.

Βρεφικό Τμήμα

Το πάνω επίπεδο διαμορφώθηκε  για βρεφικό τμήμα. Η κατακόρυφη επικοινωνία με τον κάτω όροφο γίνεται μέσω κεντρικού κλιμακοστασίου παράπλευρα της εισόδου στο κτίριο.

Ως προς την λειτουργία, δημιουργήθηκαν δυο ανεξάρτητες πτέρυγες βρεφικού τμήματος η μια στην βόρεια πλευρά και η άλλη στην νότια.

Η κάθε μια περιλαμβάνει χώρο απασχόλησης βρεφών, χώρο ύπνου βρεφών με ανεμπόδιστη και άμεση οπτική επαφή με τον χώρο απασχόλησης, χώρο αλλαγών- υγιεινής και χώρο παρασκευής γάλακτος.

Αύλειοι χώροι

Η νότια αυλή διαμορφώνεται με ένα επίμηκες στέγαστρο σε όλο το μέτωπο στο όριο με τον δρόμο, ενώ τοποθετούνται  στέγαστρα στην πρόσοψη. Τα στέγαστρα κατασκευάζονται από μεταλλικό σκελετό με σταθερές περσίδες και το πλάτος τους έχει μελετηθεί σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Η περίφραξη πραγματοποιείται με ψηλό ξύλινο φράχτη. Η βόρεια αυλή σηματοδοτείται από μια μεγάλη αναρτημένη τέντα και περιφράσσεται και αυτή με ψηλό ξύλινο φράχτη.

Εκσυγχρονισμός

Με την αναβάθμιση του υφιστάμενου βρεφονηπιακού σταθμού του Πύργου η περιοχή αποκτά ένα σύγχρονο βρεφονηπιακό σταθμό ο οποίος πληρεί τις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργίας τέτοιων μονάδων. Τον κτιριακό εκσυγχρονισμό θα ακολουθήσει και η προβλεπόμενη αύξηση του προσωπικού με τελικό στόχο την αύξηση του αριθμού των εξυπηρετούμενων. Με αυτό το τρόπο επιτυγχάνεται: η κάλυψη των διαφαινόμενων αυξημένων αναγκών των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Αστερουσίων για παροχή υπηρεσιών βρεφικής και παιδικής φροντίδας και η αποτελεσματικότερη λειτουργία της δομής μέσω της βελτίωσης της διαρρύθμισης της δομής και της ασφάλειας των χώρων (στατική ενίσχυση).

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Άποψη του Νότου και το iapopsilive.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]