Αναπλάθεται το Αγρίνιο – Προχωρούν αρκετά έργα για τη βελτίωση της πόλης

agrinio-anaplasi-dromou [aixmi-news.gr]

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ανάπλασης της οδού Αντωνοπούλου, που αποτελούν τμήμα του σημαντικού έργου της ανάπλασης της παλαιάς πόλης του Αγρινίου. Ο συνολικός σχεδιασμός του κέντρου, εκτός από την εν λόγω οδό, περιλαμβάνει και παρεμβάσεις πεζοδρομήσεων στις οδούς γύρω από την κεντρική πλατεία και την πλατεία 28ης Οκτωβρίου, καθώς και στις οδούς Παπαστράτου ως την οδό Δημοτσελίου, Αναστασίου Παπαστράτου Παπαθανάση, Γεράκη, περιλαμβάνει ανάπλαση των οικοδομικών τετραγώνων έναντι της Δημοτικής Αγοράς, καθώς και εκείνου όπου βρίσκεται το αρχοντικό Σωχωρίτη. Ειδικά στο συγκεκριμένο θα ήταν δυνατή η δημιουργία ενός μικρού αστικού πάρκου με την ενοποίηση των ακαλύπτων χώρων στο εσωτερικό του οικοδομικού τετραγώνου. Παράλληλα προβλέπεται και αξιοποίηση και ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών και σχολικών κτιρίων.

Το έργο της οδού Αντωνοπούλου, έχει προϋπολογισμό 855.000 ευρώ που προέρχεται από το Πράσινο Ταμείο και ίδια έσοδα του Δήμου, αποτελεί τμήμα της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και συνδέεται όπως προαναφέρθηκε με το έργο της «Επέκτασης και αναβάθμισης δικτύου πεζοδρόμων πόλης», προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ. Είναι ένα έργο που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλάζει την εικόνα του κέντρου και δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης σε μια πόλη που αποτελεί εμπορικό και οικονομικό κέντρο στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Επιπλέον ο Δήμος Αγρινίου μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, προωθεί και ένα ακόμη σημαντικό έργο που αφορά στην ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Ιωάννη Ρηγανά και έχει προϋπολογισμό 6,1 εκατ. ευρώ. Η παρέμβαση αυτή θα συμβάλλει στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος μιας μεγάλης περιοχής με τη δημιουργία ασφαλών υποδομών, την ενίσχυση του πρασίνου και τη δημιουργία χώρων αναψυχής. Συγκεκριμένα ανακατασκευάζεται το δίκτυο κίνησης των οχημάτων και κατασκευάζεται δίκτυο κίνησης ποδηλάτων και πεζών. Ο διαχωρισμός μεταξύ της κίνησης των οχημάτων και της κίνησης ποδηλάτων και πεζών θα γίνεται µε φυσικό όριο, τα υπάρχοντα αρδευτικά κανάλια. Ακόμη προβλέπεται η κατασκευή νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού κατά μήκος του υπό κατασκευή ποδηλατοδρόμου.

Σε όλους τους κυκλοφοριακούς κόμβους θα κατασκευαστούν ράμπες για AMEA, για παιδικά καροτσάκια και άλλα τροχοφόρα αµαξίδια, ενώ στον σχεδιασμό έχει ληφθεί υπόψη η κίνηση πυροσβεστικών οχημάτων και ασθενοφόρων. Συνολικά θα κατασκευαστούν: δίκτυο κίνησης οχημάτων μήκους 6 χλμ. Ανάλογο μήκος θα έχει και το δίκτυο κίνησης ποδηλάτων. Επιπλέον θα κατασκευαστεί και δίκτυο κίνησης πεζών περίπου 4 χλμ. Το σχέδιο αυτό είναι φιλόδοξο, όπως υπογράμμισε και ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου και έχει ως στόχο την αναβάθμιση μιας μεγάλης περιοχής του Αγρινίου, που θα αποκτήσει ανθρώπινο πρόσωπο και ταυτόχρονα ένα σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ Αιτωλοακαρνανίας και το aixminews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]