«Αναγεννιέται» η Άρβη – Ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός αλλάζει όψη

Άρβη_Λιμάνι [apopsilive.gr]

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της νότιας Κρήτης, η Άρβη, αλλάζει όψη! Ο Δήμος Βιάννου πέτυχε την ένταξη της περιοχής στο Τοπικό Πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και χρηματοδοτείται με το ποσό των 327.500 ευρώ για τη βελτίωση των δρόμων του οικισμού.

Πρόκειται για ένα από τα τριάντα έξι έργα που υποβλήθηκαν από Δήμους της περιοχής παρέμβασης Τοπικού Προγράμματος, με συνολικό ύψος χρηματοδότησης περίπου 6,3 εκατομμύρια ευρώ! Ο Δήμος Βιάννου πέτυχε την ένταξη πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, με συγχρηματοδότηση  από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), τεσσάρων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 628.139,65 ευρώ, ανάμεσα στα οποία είναι και το έργο «Βελτίωση Οδών εντός Οικισμού Άρβης της ΤΚ Αμιρών».

Σημαντική συμβολή

Ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου κ. Γιώργος Μαυρογιάννης υπογράμμισε τη συμβολή των τοπικών προγραμμάτων, που υλοποιεί η εταιρεία με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, και τη συμπληρωματικότητα όλων των παρεμβάσεων προς τον κοινό στόχο προστασίας, ανάδειξης και ευρύτερης ανάπτυξης της περιοχής. Μάλιστα, ανέφερε ότι οι χρηματοδοτήσεις σε ιδιωτικά και δημόσια έργα (συμπεριλαμβανομένων και των έργων Αλιείας) ανέρχονται σε 42 εκατομμύρια ευρώ, με τον μεγαλύτερο όγκο στα Αστερούσια, όπου μπορούν να υλοποιηθούν παρεμβάσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Το έργο

Το αντικείμενο της μελέτης και του έργου που θα υλοποιηθεί είναι παρέμβαση σε έναν από τους κεντρικούς και από τους πιο πυκνοκατοικημένους δρόμους του οικισμού.

Ο δρόμος κατασκευάστηκε πριν από πολλά χρόνια και με την πάροδο του χρόνου κατασκευάστηκε το δίκτυο αποχέτευσης, έγιναν μεταγενέστερες συνδέσεις, με την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων και την έλλειψη στοιχείων οδοποιίας δημιουργήθηκε μια επιφάνεια με φθορές και ανωμαλίες, με τμηματικές επιδιορθώσεις. Η εικόνα που παρουσιάζουν οι δρόμοι είναι κάθε άλλο από καλή, με συνέπεια να επιβαρύνεται τόσο το οικιστικό, όσο και το φυσικό περιβάλλον.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αφορούν σε χωματουργικές εργασίες, κατασκευή υποδομών, διάστρωση σταμπωτού ασφαλτοσκυροδέματος, πλακοστρώσεις, αποκαταστάσεις δικτύων και φυτεύσεις.

Οι στόχοι

Βασικός στόχος του Δήμου Βιάννου είναι να βελτιωθεί η εύρυθμη λειτουργία του οικισμού, με την εξάλειψη προβλημάτων, τα οποία δημιουργούνται από την κακή κατάσταση του οδοστρώματος, την έλλειψη πεζοδρομίων και προδιαγραφών για ΑΜΕΑ. Παράλληλα, θα καθοριστεί ζώνη στάθμευσης, θα αποτραπεί η κατάληψη της ζώνης πεζών και θα τοποθετηθούν με σωστό τρόπο ιδιωτικές συνδέσεις με κοινωφελή δίκτυα.

Η αισθητική φυσιογνωμία του οικισμού αναμένεται ν’ αλλάξει σημαντικά με τις πλακοστρώσεις, τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού με νέους ιστούς και φωτιστικά με ενεργειακούς λαμπτήρες, τις δενδροφυτεύσεις, την κατασκευή παρτεριών και την απομάκρυνση κατεστραμμένων ιδιωτικών συνδέσεων από την επιφάνεια του οδοστρώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μακροπρόθεσμα προβλέπεται η συμπλήρωση τεχνικών και κοινωνικών υποδομών, με έμφαση στη βελτίωση των δυνατοτήτων πρόσβασης στην παράλια ζώνη, στην αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής και την παροχή ποιοτικού τουρισμού. Παράλληλα, θα επιτευχθεί η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, δημιουργώντας ένα εύρυθμο πλαίσιο για την ανάπτυξη του οικισμού.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Άποψη του Νότου και το apopsilive.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]