ΑΚΣ ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας και Αγ. Σπυρίδωνα: Οι «καρποί» της Πολιτικής Συνοχής εφόδιο για το μέλλον των αγροτών

PESKO [odelalis.gr]

Σε μια εποχή που η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής αποτελεί περισσότερο από ποτέ ουσιαστική ανάγκη, η Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει βάλει το δικό της, διόλου ευκαταφρόνητο «λιθαράκι» προκειμένου, μέσω χρηματοδοτήσεων από τα ευρωπαϊκά ταμεία, να την καταστήσει βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Πιερία αποτελεί ο Αγροτικός Καπνικός Συνεταιρισμός ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας & Αγίου Σπυρίδωνα, που χάρη σε χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κατάφερε να υλοποιήσει μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις. Μέσω αυτών των παρεμβάσεων αναβαθμίζεται ο ρόλος του συνεταιρισμού και διευκολύνεται το έργο των παραγωγών, οι οποίοι αυτομάτως αποκτούν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου

Η συγκεκριμένη επένδυση, η οποία είχε σαν χρόνο έναρξης τον Φεβρουάριο του 2016, είχε προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, εκ των οποίων το 50%, δηλαδή ποσό 100.000 ευρώ αποτελούσε επιχορήγηση και καλυπτόταν από το πρόγραμμα. Σήμερα οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις έχουν επί της ουσίας καλυφθεί και απομένει μόνο η τυπική διαδικασία ολοκλήρωσης του έργου.

Η επένδυση συνοπτικά προέβλεπε τις ακόλουθες δράσεις – δαπάνες: Ανέγερση μεταλλικής αποθήκης 150 τ.μ. για την αύξηση της δυναμικότητας διάθεσης προϊόντων του συνεταιρισμού, την μείωση του κόστους τους, καθώς και για την δυνατότητα διάθεση μιας νέας σειράς λιπασμάτων. Επίσης, περίφραξη και συρόμενη θύρα για την ασφάλεια των χώρων του συνεταιρισμού, εγκατάσταση μία μεταλλικής εσωδαπέδιας γεφυροπλάστιγγας για την μείωση του κόστους διάθεσης καθώς και την αύξηση της δυναμικότητας διάθεσης των προϊόντων που εμπορεύεται ο συνεταιρισμός, εγκατάσταση ΦΒ μονάδος και κλιματιστικών inverter για την βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, προμήθεια Η/Υ και εκτυπωτικού συστήματος για την αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών, προμήθεια ενός σύγχρονου περονοφόρου ανυψωτικού οχήματος (κλαρκ) για την αύξηση της δυναμικότητας διάθεσης των προϊόντων, προμήθεια εξοπλισμού επίπλων για τον εκσυγχρονισμό των γραφείων και της αίθουσας αναμονής, προμήθεια μίας οθόνης προβολής καθώς και ενός νέου τηλεφωνικού κέντρου για τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών.

Εκτός αυτών η επένδυση προέβλεπε την εγκατάσταση και πιστοποίηση συστήματος διασφάλισης ποιότητας κατά ISO 9001:2008 με πεδίο εφαρμογής το χονδρικό εμπόριο λιπασμάτων και αγροτικών χημικών προϊόντων, ενέργειες προβολής και προώθησης για την τόνωση της εξωστρέφειας του συνεταιρισμού, καθώς και κάλυψη του μισθολογικού κόστους δυο εργαζομένων.

Ι. Μιχαλήτσιος: Έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις με ουσιαστικό οικονομικό όφελος

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΑΚΣ ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας & Αγίου Σπυρίδωνα Ιωάννης Μιχαλήτσιος, η ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έδωσε στον συνεταιρισμό τη δυνατότητα να αναβαθμίσει τις υποδομές του, να αυξήσει τη δυναμική του, να τονώσει την εξωστρέφειά του και να βελτιώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα αποφέροντας ουσιαστικό όφελος και κέρδος για τα μέλη του.

«Ο συνεταιρισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 1999, διαθέτει στην Κονταριώτισσα δικό του ιδιόκτητο χώρο 12,5 περίπου στρεμμάτων. Σήμερα έχει εγγεγραμμένα περίπου 830 μέλη, από τα οποία τα 600 είναι ενεργά. Αρχικά ήταν αμιγώς καπνικός συνενώνοντας τους καπνοκαλλιεργητές του Αγίου Σπυρίδωνα και της Κονταριώτισσας. Σήμερα, ωστόσο, που ο καπνός παρουσιάζει φθίνουσα πορεία και η παραγωγή έχει μειωθεί σχεδόν κατά 60% σε σχέση με την περίοδο ίδρυσης του συνεταιρισμού, ο αγροτικός κόσμος της περιοχής εγκαταλείπει την καπνοκαλλιέργεια και στρέφεται σε δενδροκαλλιέργειες, ασχολούμενος κυρίως με τα ακτινίδια. Σε μικρότερη κλίμακα οι αγρότες ασχολούνται και με άλλα προϊόντα, όπως κεράσια, κυδώνια, βερίκοκα κ.α., αλλά η βασική δενδροκαλλιέργεια παραμένει το ακτινίδιο, που εδώ και χρόνια αποτελεί σήμα κατατεθέν της εύφορης πιερικής γης» επισημαίνει ο κ. Μιχαλήτσιος.

Ο Πρόεδρος του ΑΚΣ ΠΕΣΚΟ σημειώνει επίσης πως ο συνεταιρισμός διαθέτει προς τα μέλη του αγροεφόδια, με το προνομιακό καθεστώς της πίστωσης για ένα χρόνο, οπότε και οι συνεταιριστές θα έχουν πάρει τα χρήματα από την παραγωγή τους και θα μπορούν να προχωρήσουν σε εξόφληση. Επιπλέον, μέσω του γεωπόνου του συνεταιρισμού τούς προσφέρεται συμβουλευτική για τις καλλιέργειές τους, ενώ ο συνεταιρισμός λειτουργεί και ως πύλη του ΟΣΔΕ, όπου οι αγρότες μπορούν να κάνουν τις δηλώσεις τους.

«Είχαμε ως στόχο να πραγματοποιήσουμε ορισμένα απαραίτητα έργα για τον ΑΚΣ ΠΕΣΚΟ, οπότε και ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα, το οποίο κάλυψε σε ποσοστό 50% την συγκεκριμένη επένδυση. Έτσι αναβαθμίσαμε όλες τις υπηρεσίες μας με ουσιαστικό οικονομικό όφελος, αφού η ιδία συμμετοχή ήταν 50%. Το σημαντικό είναι πως εκτός από τις παρεμβάσεις που έγιναν σε επίπεδο υποδομών (αίθουσα συνεδριάσεων, γραφείο, περίφραξη, κιόσκι) και εξοπλισμού (περονοφόρο όχημα-κλαρκ, γεφυροπλάστιγγα-ζυγαριά), δημιουργήθηκαν δυο νέες θέσεις εργασίας, καθώς για δύο χρόνια επιδοτήθηκε ο μισθός δύο ατόμων, τα οποία και συνεχίζουν να εργάζονται. Συνολικά, αυτή τη στιγμή το εργατικό δυναμικό του συνεταιρισμού ανέρχεται σε έξι άτομα, το οποίο προσαυξάνεται κατά τέσσερα άτομα την περίοδο που υποβάλλονται οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ» τονίζει ο κ. Μιχαλήτσιος.

Και καταλήγει: «Επί της ουσίας, η χρηματοδότηση μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος έδωσε τη δυνατότητα στον ΑΚΣ ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας & Αγίου Σπυρίδωνα να βελτιώσει το προφίλ του και να εξασφαλίσει ακόμη καλύτερες τιμές για τα προϊόντα των μελών του. Δηλαδή, να διαθέτει δυο βασικές παραμέτρους για έναν συνεταιρισμό που συνεχώς εκσυγχρονίζεται και χαράζει μια αναπτυξιακή πορεία προς ένα μέλλον βιώσιμο και προσοδοφόρο».

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Ενημέρωση και Αγγελίες και το odelalis.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]