Αιτωλοακαρνανία: Πρόσβαση σε δυο σπουδαία µνηµεία δίνει η Περιφέρεια

ligovitsi-agrinio [aixmi-news.gr]

Δυο πολύ σπουδαία θρησκευτικά μνημεία αναδεικνύονται περαιτέρω στην Αιτωλοακαρνανία με τα έργα βελτίωσης της πρόσβασης που προγραμματίζει η Περιφέρεια.

Πρόκειται για την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιγοβιτσίου στις Φυτείες και το Σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη στο Χαλκιόπουλο. Τα έργα προβλέπουν την αποκατάσταση φθορών των δρόμων πρόσβασης, την βελτίωση του επαρχιακού δικτύου, την άρση των καταπτώσεων που έχουν προκληθεί κυρίως από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ετών, την κατασκευή τεχνικών έργων για τα όμβρια ύδατα, τοίχους αντιστήριξης, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι οι δρόμοι θα γίνουν πλέον ασφάλτινοι, αφού σήμερα μιλάμε για χωματόδρομους με ότι αυτό συνεπάγεται στην προσβασιμότητα. Ο προϋπολογισμός του έργου συνολικά είναι 1,6 εκατ. ευρώ. Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, είχε ανακοινώσει εδώ και αρκετό καιρό αυτά τα έργα και τώρα γίνονται πράξη, δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα έχει προγραμματιστεί η δημοπράτηση.

Τα μνημεία αυτά έχουν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία θρησκευτική, αλλά και ιστορική για την περιοχή. Το Μοναστήρι της Παναγίας Λιγοβιτσιάνας, όπως είναι γνωστό, είναι κτισμένο στους πρόποδες του όρους Λιγοβίτσι στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου ακριβώς πάνω από την φυσική λίμνη Οζερός. Η Ιερά Μονή Λιγοβιτσίου, όπως και κάθε Ορθόδοξος λατρευτικός χώρος, κουβαλά σημαντική ιστορία και πολιτισμό. Ανεγέρθη στο τελευταίο τέταρτο του 18ου μ.Χ. αι. και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του έθνους το 1821. Σε αυτό βρήκε καταφύγιο ο Καραϊσκάκης και τα παλικάρια του μετά την αποτυχία στο Αιτωλικό, όπου και οργάνωσε το στρατόπεδό του, κάνοντας το φρούριο των οπλαρχηγών του Ξηρομέρου και του Βάλτου.

Το 1825 έγινε μακελειό, το φρούριο έπεσε στους Τούρκους και το μοναστήρι κάηκε, ενώ μαζί του καταστράφηκαν όλοι οι θησαυροί. Όσοι Μοναχοί απέμειναν ξαναέχτισαν την Μονή, ώσπου το 1833 ο Όθωνας, στο πλαίσιο περιορισμού των Μονών και της εκκλησιαστικής περιουσίας, έκλεισε την Μονή και δήμευσε την περιουσία της. Η ‘’αναγέννηση’’ του Μοναστηριού επήλθε αρκετές δεκαετίες αργότερα με την συγκρότηση γυναικείου κοινοβίου και την στήριξη των κατοίκων της περιοχής. Να σημειωθεί ότι το Μοναστήρι κινδύνευσε να καεί με την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το 2007, αλλά σώθηκε χάρη στην επέμβαση των πυροσβεστών, που έδιναν μάχη με τις φλόγες επί πολλές ημέρες στην περιοχή.

Ένα εξίσου τεράστιας σημασίας θρησκευτικό μνημείο, που πλέον αποκτά πρόσβαση, είναι και το Σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα στον Βάλτο. Το μικρό σπήλαιο είναι χωμένο μέσα στο όρος Κανάλα και έχει “πιάτο” τη λίμνη των Κρεμαστών, στο Χαλκιόπουλο. Η διαδρομή από το χωριό ως το σπήλαιο είναι από ένα βατό χωματόδρομο και καταλήγει σε ένα ξέφωτο, όπου οι προσκυνητές μπορούν να αφήσουν το αυτοκίνητο και να συνεχίσουν με τα πόδια, ακολουθώντας μία φανταστική σε φυσικό κάλλος διαδρομή πάνω από τη λίμνη των Κρεμαστών. Και αυτός ο δρόμος λοιπόν σε λίγο καιρό θα είναι προσβάσιμος με άνεση και με ασφάλεια για τους πιστούς και τους επισκέπτες.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ Αιτωλοακαρνανίας και το aixminews.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]