216.000 παιδιά έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην καθολική εκκλησία μεταξύ 1950 και 2020

Η εκκλησία όχι μόνο δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει την κακοποίηση αλλά έκλεισε το μάτι στα «αρπακτικά». [PA-EFE/Julien de Rosa]

Έκθεση για την παιδεραστία στην Γαλλική Εκκλησία παραδόθηκε από την Ανεξάρτητη Επιτροπή (Ciase) τα συμπεράσματα της οποίας δείχνουν ότι περίπου 216.000 παιδιά ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς ή μοναχούς μεταξύ 1950 και 2020.

Η έκθεση αποτελείται από 2.500 σελίδες  και δείχνει το σκάνδαλο στη Γαλλία που έπληξε τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, η οποία συγκλονίστηκε από σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης σε όλο τον κόσμο, συχνά με παιδιά, τα τελευταία 20 χρόνια.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν αγόρια, σημείωσε, πολλά απ’ αυτά ηλικίας από 10 ως 13 ετών.

Ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει σε 330.000 αν προστεθούν οι λαϊκοί θύτες που εργάζονταν σε ιδρύματα της Καθολικής Εκκλησίας.

Η επιτροπή ιδρύθηκε από καθολικούς επισκόπους στη Γαλλία στα τέλη του 2018, για να φωτίσει τα και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην εκκλησία σε μια περίοδο συρρίκνωσης των εκκλησιών.

Έχει λειτουργήσει ανεξάρτητα από την εκκλησία.

Η κακοποίηση ήταν συστηματική, είπε ο επικεφαλής της επιτροπής Jean-March Sauve σε δημόσια, διαδικτυακή παρουσίαση της έκθεσης.

Η εκκλησία όχι μόνο δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει την κακοποίηση αλλά έκλεισε το μάτι, παραλείποντας να αναφέρει κακοποίηση και ενίοτε ήταν εν γνώσει της η επαφή των παιδιών με τα «αρπακτικά», είπε.

Η συγγνώμη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Εκπρόσωπος των επισκόπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης εκ μέρους κληρικών, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Ο Ερίκ ντε Μουλέν-Μποφόρ, αρχιεπίσκοπος της Ρενς και επικεφαλής της Συνόδου των Γάλλων Επισκόπων, δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του επίσκοποι θέλουν να εκφράσουν στα θύματα την ντροπή τους για την κακοποίηση που αποκαλύφθηκε από την έρευνα.