Δήμαρχος Στοκχόλμης: Η ποιότητα ζωής της πόλης προσελκύει μαζικά επιχειρηματίες και start ups

SVT Nyheter

Η Στοκχόλμη​»γεννά»​ ​περισσότερες​ ​​πετυχημένες start ups​, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, από οποιαδήποτε άλλη​ ​​περιφέρει​α μετά τη Silicon Valley​ -αυτό την κάνει την πλέον​​ καινοτόμο περιφέρεια​​ της Ευρώπης για το 2016. Σύμφωνα με τη δήμαρχο της πόλης, κ. Karin Wanngård, ​η Στοκχόλμη ​αποτελεί δημοφιλή προορισμό για νέους επιχειρηματίες και start uppers. Για να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση, ​η πόλη έχει προβλέψει την κατασκευή περίπου 140.000 νέων κατοικιών μέχρι το 2030.

Ως αντιπρόεδρος του EUROCITIES, η κ. Wanngård πιστεύει ότι υπάρχουν όρια για τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία όσον αφορά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για ζωτικές δημόσιες επενδύσεις και τοπικές εξελίξεις μικρότερης κλίμακας, ​και γι αυτό και στο νέο ​Πολυετές Δημοσιονονομικό Πλαίσιο πρέπει να διατηρηθούν προγράμματα χρηματοδότησης, όπως τα διαρθρωτικά ταμεία.

Η πολιτική συνοχής είναι η ισχυρότερη έκφραση της αλληλεγγύης στην ΕΕ, σύμφωνα με τη δήμαρχο της Στοκχόλμης και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ισχυρή πολιτική συνοχής μετά το 2020, με παγκόσμια εμβέλεια και ενισχυμένη αστική διάσταση που βοηθά τις πόλεις να προσφέρουν λύσεις στους πολίτες.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκονται σε διαδικασία μετάβασης προς μια πιο κυκλική οικονομία. Ωστόσο,​καμία βαθμίδα διακυβέρνησης δεν μπορεί να επιτύχει αυτή τη μετάβαση​ ​​μόνη της. Αντίθετα, η συνεργασία, η ανταλλαγή ιδεών και βέλτιστων πρακτικών είναι ουσιαστικής σημασίας σε αυτό το στάδιο.

​Η κ. Wanngård παραχώρησε συνέντευξη στον διευθυντή της EurActiv Ελλάδας, Νίκο Λαμπρόπουλο.

Απώτερος στόχος της Στοκχόλμης είναι να γίνει μια έξυπνη και καθαρή πόλη. Θεωρείτε ότι αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για τις πόλεις που ενδιαφέρονται να προωθήσουν την καινοτομία και να προσελκύσουν επενδύσεις στην περιοχή τους;

Είμαστε πολύ περήφανοι για το γεγονός ότι ο τελευταίος πίνακας αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καινοτομία κατέταξε τη Στοκχόλμη ως την πιο καινοτόμο περιφέρεια της ΕΕ. Έχουμε έναν από ​τα μεγαλύτερα clusters για την επιστήμη της ζωής στην Ευρώπη, καθώς και τον μεγαλύτερο αριθμό νεοφυών επιχειρήσεων ανά ​κάτοικο ​ από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πόλη. Στην πραγματικότητα, ​δημιουργούμε περισσότερες εταιρείες δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου μετά τη Silicon Valley.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτήν την εξέλιξη, αλλά έχετε δίκιο που επισημαίνετε τη σημασία της ποιότητας ζωής . Τελικά, αυτή είναι η ουσία όλων των έξυπνων και καθαρών πόλεων. Είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε σε μια πόλη που περιβάλλεται από όμορφο φυσικό τοπίο και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι έξυπνες λύσεις θα διευκολύνουν τους κατοίκους μας να ​έχουν μια ​φιλικ​ή​ προς το περιβάλλον ζω ​ή​ . Έτσι, μεγαλώνουμε την πόλη μας με σεβασμό στα όρια της φύσης, έχοντας ως γνώμονα τον άνθρωπο.

Ως δήμαρχος θεωρώ ότι η Στοκχόλμη είναι μοναδική για πάρα πολλούς λόγους. Εντούτοις, μια πτυχή που θέλω να τονίσω σε αυτό το πλαίσιο είναι ότι η περιοχή της Στοκχόλμης δεν​αντιμετωπίζει καθαρή εκροή ταλέντων ​προς καμία περιοχή του κόσμου. Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο γεγονός. Έχουμε πολλά διεθνή ταλέντα στην πόλη μας και σε έρευνες που έχουν διενεργηθεί στο εσωτερικό, οι περισσότεροι ερωτηθέντες από αυτή την ομάδα δηλώνουν συνήθως ότι ήρθαν στη Στοκχόλμη, λόγω των εταιριών που γνώριζαν εδώ ή της ακμάζουσας τεχνολογίας μας. Ωστόσο, όταν τους ρωτάμε, γιατί αποφασίζουν να παραμείνουν στη Στοκχόλμη, λαμβάνουμε μια διαφορετική απάντηση, δηλαδή πολλοί επιλέγουν το: «η Στοκχόλμη είναι απλά καλή για ​μένα ». Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά αληθές αυτό!

Επενδύσεις, βιωσιμότητα και κοινωνική ένταξη. Είναι δυνατόν –και αν ναι, με ποιο τρόπο- να συνδυάσουμε αυτούς τους όρους, ώστε να διασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες;

Η πόλη μας αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και εκτιμάται ότι ο πληθυσμός μας θα είναι κοντά στα 1,3 εκατομμύρια μέχρι το 2040. Το γεγονός αυτό συνιστά αύξηση κατά 30% στο σημερινό αριθμό κατοίκων. Πρέπει λοιπόν να εργαστούμε πολύ σκληρά, για να ακολουθήσουμε την εποχή μας. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα μόνο παράδειγμα: Έως το 2030 σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε 140.000 νέα σπίτια. Αυτό θα απαιτήσει καινούρια νηπιαγωγεία, σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικές αίθουσες, καταστήματα, δίκτυα συγκοινωνιών – και πολλά άλλα. Με άλλα λόγια, η ανάπτυξη της πόλης μας προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα μάς θέτει αντιμέτωπους με σημαντικές προκλήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε πρόσφατα ένα νέο όραμα, το οποίο ονομάζεται «Vision 2040 – A Stockholm for Everyone». Όπως υποδηλώνει το όνομα, η βιωσιμότητα και η κοινωνική ένταξη βρίσκονται στο επίκεντρο του οράματός μας για τη Στοκχόλμη. Το όραμα θέτει νέους στόχους για μια κοινωνικά, οικονομικά και δημοκρατικά βιώσιμη ανάπτυξη κατά τις προσεχείς δεκαετίες και θα θέσει τα θεμέλια για τη συνέχιση των εργασιών μας για την ανάπτυξη μιας Στοκχόλμης για όλους.

​​​​Έτσι, για εμάς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επενδύσεις, η αειφορία και η κοινωνική ένταξη πρέπει πραγματικά να συμβαδίζουν.

Η επίτευξη του οράματός μας θα απαιτήσει μια συλλογική προσπάθεια: εντός της διοίκησης της πόλης μας, με άλλες πόλεις, οργανισμούς και επιχειρήσεις στην περιοχή και με τους κατοίκους μας. Η εμπλοκή σε διεθνές επίπεδο είναι βεβαίως εξίσου σημαντική σε αυτό το πλαίσιο, ιδίως όταν πρόκειται για τη νομοθεσία της ΕΕ και τη συνεργασία σε επίπεδο πόλεων.

Είστε αντιπρόεδρος του EUROCITIES από το 2016. Πρακτικά, πώς μπορεί ένα δίκτυο, όπως το EUROCITIES, να υποστηρίξει τα μέλη του, για παράδειγμα όταν πρόκειται για τη χρήση χρηματοπιστωτικών εργαλείων; Φοβάστε ότι αυτό το νέο μοντέλο στήριξης της ΕΕ (μέσω δανείων και εγγυήσεων) μπορεί να ανατρέψει τα αποτελέσματα της πολιτικής συνοχής μέχρι στιγμής;

Το EUROCITIES είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό δίκτυο για εμάς και σίγουρα η σημαντικότερη πολιτική πλατφόρμα για τις πόλεις σε επίπεδο ΕΕ. Και, όπως αναφέρετε, παρέχει επίσης μεγάλη βοήθεια στις πόλεις-μέλη, όταν πρόκειται για θέματα όπως τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία. Το EUROCITIES υποστηρίζει τις προσπάθειες που κατέβαλε η ΕΕ για την αύξηση της χρήσης χρηματοπιστωτικών προϊόντων, αλλά με την έμφαση που δίνεται ​στα χρηματοπιστωτικά εργαλεία υπάρχει πράγματι ανάγκη για πιο στοχοθετημένη υποστήριξη των πόλεων.

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιεί το EUROCITIES για την υποστήριξη πόλεων-μελών, όσον αφορά τη χρήση χρηματοπιστωτικών εργαλείων. Το δίκτυο διαθέτει μια καλά αναπτυγμένη υπηρεσία χρηματοδότησης και πληροφοριών, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στα μέλη μια σειρά δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, για παράδειγμα αναφορικά με τη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα.

​Μ​έσω του δικτύου, συνεργαζόμαστε στενά με εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τις πόλεις για να υποστηρίξουμε, για παράδειγμα, την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων.

Ωστόσο, επισημαίνουμε τα όρια των χρηματοπιστωτικών εργαλείων για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για ζωτικές δημόσιες επενδύσεις και τοπικών δράσεων μικρότερης κλίμακας. Οι δυνατότητες χρηματοδότησης που παρέχονται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία επενδύσεων, το πρόγραμμα «Horizon 2020» και άλλα προγράμματα, στηρίζουν τις πόλεις στην μετάβαση προς την αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων, την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων δημόσιων υπηρεσιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Καθώς η ΕΕ κινείται προς ​το νέο μακροπρόθεσμο ​Δημοσιονομικό Πλαίσιο, πρέπει να διατηρήσουμε αυτά τα ζωτικής σημασίας προγράμματα χρηματοδότησης, μαζί με την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και την κλιμάκωση της χρήσης των χρηματοπιστωτικών εργαλείων, όπου αυτό είναι εφικτό.

Η πολιτική συνοχής είναι η ισχυρότερη έκφραση της αλληλεγγύης στην ΕΕ. Έχει εξαιρετική σημασία για την ενίσχυση της ευημερίας και της εδαφικής συνοχής στις περιφέρειες και τις πόλεις μας και νομίζω ότι έχει συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας. Είναι σημαντικό να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες της πολιτικής συνοχής για​να επιτύχουμε αποτελέσματα​ ​ στην πράξη​, ​ιδιαίτερα αντιμέτωποι με το Brexit και το ​ν​ ευρωσκεπτικισμό​. Για το σκοπό αυτό, θα χρειαστούμε μια ισχυρή πολιτική συνοχής μετά το 2020, με παγκόσμια εμβέλεια και ενισχυμένη αστική διάσταση που θα βοηθά τις πόλεις να προσφέρουν λύσεις στους πολίτες μας.

Κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του EUROCITIES στη Λιουμπλιάνα, εστιάσατε κυρίως στην μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία -μια έννοια με την οποία, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αντιπρόεδρος Katainen την περασμένη εβδομάδα, είναι ιδιαίτερα παθιασμένος. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει υψηλό κόστος για αυτήν τη μετάβαση. Θεωρείτε ότι τα διαθέσιμα εργαλεία είναι επαρκή και επιπλέον πιστεύετε ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι πρόθυμος να συμμετάσχει ενεργά σε αυτή τη διαδικασία;

Στη Λιουμπλιάνα είδαμε ότι οι ευρωπαϊκές πόλεις είναι πολύ αφοσιωμένες στην μετάβαση σε μια πιο κυκλική οικονομία. Η μετάβαση προς μια βιώσιμη οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αποτελεσματικής χρήσης των πόρων είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειές μας για τη μελλοντική αποκατάσταση των πόλεων μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Πιστεύουμε ότι η κυκλική οικονομία είναι μια ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την οικονομία μας, δημιουργώντας νέα και βιώσιμα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την Ευρώπη και να τονώσουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επίσης, είδαμε ότι όλες οι πόλεις βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια μετάβασης προς ​αυτή την κατεύθυνση . Ωστόσο, έχουμε μια κοινή κατανόηση του ρόλου και των ευθυνών μας, καθώς και τη δέσμευσή μας να πάρουμε κοινά μαθήματα, για να επισπεύσουμε την μετάβαση. Ως δημοτικές αρχές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πολιτική μας επιρροή, την αγοραστική μας δύναμη και την πρακτική εμπειρία μας ως διαχειριστής συλλογής αποβλήτων, για να προχωρήσουμε προς μια κυκλική οικονομία.

​Κ​ανένας τομέας ή επίπεδο διακυβέρνησης δεν μπορεί να επιτύχει την μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία κατά μόνας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ως EUROCITIES είμαστε πολύ ευτυχείς που έχουμε μια θέση στην ομάδα συντονισμού της νέας πλατφόρμας ενδιαφερομένων μερών της ΕΕ για την κυκλική οικονομία. Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να συνεργαστούμε σε διάφορους τομείς, με επιχειρήσεις, οργανώσεις συμφερόντων, ερευνητικά ιδρύματα και φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ που θα επιταχύνουν τη διαδικασία μετάβασης. Διότι πραγματικά χρειαζόμαστε τους πάντες, για να πετύχουμε!

X