Δήμαρχος Ωραιοκάστρου: δείγμα πολιτισμού και προόδου για τη περιοχή το νέο αποχετευτικό σύστημα

Θέα από το δήμο Ωραιοκάστρου [Δήμος Ωραιοκάστρου]

Αυτό το άρθρο είναι μέρος των ειδικών εκθέσεων μας Ένα έργο, μια πόλη.

Το πρόβλημα της έλλειψης ή της ελλιπούς ύπαρξης αποχευτευτικού συστήματος για τη συλλογή και τη μεταφορά λυμάτων αποτελεί ακόμη και σήμερα «αγκάθι» για τις υποδομές πληθώρας δήμων στην ελληνική επικράτεια. Στο Ωραιόκαστρο, στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον ένα έργο πνοής για τον διευρυμένο δήμο, που αφορά στην αποχέτευση των οικισμών Πενταλόφου και Νεοχωρούδας, με συνολικό προϋπολογισμό 7.171.451,35 ευρώ.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης μίλησε στη EURACTIV.gr και στη δημοσιογράφο Σοφία Ελανίδου για το φιλόδοξο αυτό έργο, τις προοπτικές που θα εγκαινιάσει για την περιοχή και το αποτύπωμα των έργων ΕΣΠΑ στην Ελλάδα σήμερα.

Σε ποιό στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το έργο της κατασκευής ολοκληρωμένου δικτύου αποχέτευσης;

Το πρόβλημα της αποχέτευσης δεν είναι μόνο του δήμου Ωραιοκάστρου. Σχεδόν οι μισοί οικισμοί μεταξύ 2.000 και 15.000 κατοίκων στη Ελλάδα παραμένουν χωρίς αποχέτευση, παρότι το κεφάλαιο αυτό θα έπρεπε να έχει κλείσει από το 2005. Υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης με ορίζοντα το 2020.

Επί της ουσίας, στο δήμο Ωραιοκάστρου πρόκειται να κατασκευαστεί ένα δίκτυο αγωγών για τη συλλογή και μεταφορά των παραγόμενων λυμάτων των οικισμών Πενταλόφου και Νεοχωρούδας, με τελικό προορισμό την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων-Βοθρολυμάτων Θεσσαλονίκης στη Σίνδο. Tα λύματα των εν λόγω οικισμών θα συγκεντρώνονται σε δύο αντλιοστάσια και θα μεταφέρονται μέσω εξωτερικού δικτύου στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων-Βοθρολυμάτων Θεσσαλονίκης. Μάλιστα σε κάθε οικισμό σχεδιάζεται εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί το έργο της αποχέτευσης σε Λητή και Δρυμό και το ½ του Μελισσοχωρίου. Για το υπόλοιπο του Μελισσοχωρίου αλλά και για το Μεσαίο το κόστος ανέρχεται στα 5 εκατ. Ευρώ. Είναι ένα έργο, που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» και περιμένουμε την έγκρισή του. Ο αγωγός που θα δημιουργηθεί, θα ξεκινάει από Μεσαίο, θα φτάνει μέχρι τον Πεντάλοφο και από εκεί θα καταλήγει στη Σίνδο.

Για το υπόλοιπο του δήμου Καλλιθέας (Μονόλοφο, Πετρωτό, Ν. Φιλαδέλφεια), είναι σε εξέλιξη επικαιροποίηση μελέτης για την ένταξη της σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για αποχετεύσεις, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για κατοίκους κάτω των 2.000 κατοίκων.

Σε βάθος χρόνου, πως θα επωφεληθούν οι κάτοικοι;

Είναι αδιανόητο εν έτει 2018 να υπάρχουν περιοχές χωρίς αποχετευτικό σύστημα. Γιατί απλά η αποχέτευση είναι δείγμα πολιτισμού, προόδου αλλά και βασική υποδομή μίας περιοχής. Η ποιότητα ζωής και οι υγειονομικές συνθήκες, όπου έχει λειτουργήσει σύστημα αποχέτευσης έχουν ήδη αναβαθμιστεί.

Επίσης με τη λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος εξοικονομούνται σημαντικά ποσά κάθε χρόνο, αν σκεφτείτε ότι κάθε μήνα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών πληρώνουν τουλάχιστον 100 ευρώ για το άδειασμα της αποχέτευσής τους.

Ποιες ήταν οι σημαντικότερες δυσκολίες που συναντήσατε έως τώρα;

Υπάρχει ατελείωτη γραφειοκρατία, δυσκαμψία του κρατικού μηχανισμού αλλά και έλλειψη προσωπικού σε κομβικές υπηρεσίες. Δεν φαντάζεστε πόσο απλό μπορεί να ακούγεται ένα έργο αλλά πόσο δύσκολη είναι στην πράξη η υλοποίηση και ολοκλήρωσή του. Και φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπουμε το χρονοβόρο της όλης διαδικασίας.

Αναφορικά με τα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ έργα, πως κρίνετε από τη συνολικότερη εμπειρία σας τον τρόπο που αυτά υλοποιούνται στην Ελλάδα σήμερα;

Τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια, κυρίως εν μέσω ύφεσης, που οι χρηματοδοτήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουν μειωθεί δραματικά.

Εμείς ευτυχώς έχουμε  αξιοποιήσει αρκετά προγράμματα. Ο δήμος Ωραιοκάστρου, μετά από πολύ κόπο, μόχθο και «κυνήγι» μέχρι και αυτή τη στιγμή έχει καταφέρει να αποσπάσει -από προγράμματα ΕΣΠΑ και περιφερειακά προγράμματα- σχεδόν 30 εκατ. ευρώ.