Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ: Δεν αισθάνομαι «δάσκαλος» στην Ελλάδα

Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ [Claas Augner / Flickr]

Η συνεργασία γερμανικών και ελληνικών δήμων και περιφερειών στο πλαίσιο της «ελληνογερμανικής συνέλευσης» έχει ήδη αποφέρει πολλές θετικές εξελίξεις σε ποικίλους τομείς, όπως στη διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ.

Ο Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ είναι  Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV).

Μίλησε  για τα πέντε χρόνια θητείας του, το ρόλο της DGV, τα αποτελέσματα αλλά και τις δυσκολίες που έχει μια τέτοια διμερής συνεργασία.

Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Κώστα Αργυρό.

 

Κύριε Φούχτελ, συμπληρώνετε φέτος πέντε χρόνια στη θέση του Εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση. Χρόνος ικανός για ένα ενδιάμεσο απολογισμό. Πώς είναι αυτός ο απολογισμός;

Πετύχαμε πολλά αυτά τα πέντε χρόνια. Ο απολογισμός είναι απόλυτα θετικός. Η συνεταιρική λογική έχει γίνει απόλυτα αποδεκτή, τόσο σε επίπεδο δήμων όσο και σε επίπεδο περιφερειών και έχει αποδώσει καρπούς. Στο διάστημα αυτό έχουν αναπτυχθεί συνεργασίες σε πολύ συγκεκριμένους τομείς μεταξύ γερμανικών και ελληνικών δήμων.

Διακηρυγμένος στόχος της DGV είναι η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Σε ποιο βαθμό έχει γίνει αυτό και ποια εμπόδια πρέπει να υπερκεραστούν ακόμα;

Στο προσκήνιο βρίσκεται η συνεργασία μεταξύ δήμων και περιφερειών. Το δίκτυο αυτό διαρκώς πυκνώνει. Η ανταλλαγή εμπειριών εξαπλώνεται σε όλες τις αρμοδιότητες σε επίπεδο Δήμων. Κομβικό σημείο αποτελεί σίγουρα η ανταλλαγή γνώσης σε επίκαιρα ζητήματα όπως είναι η διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Η συμμετοχή των πολιτών έχει αποφασιστική σημασία. Στην παρούσα φάση υπάρχει έντονη ανταλλαγή τεχνογνωσίας  σε θέματα ενσωμάτωσης προσφύγων με την συμμετοχή και των εθελοντών στις κοινότητες. Αποδείχτηκε στην πράξη ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και στη Γερμανία είναι διαφορετικά δομημένη. Αυτό σημαίνει ότι δε μπορούν να μεταφερθούν αυτούσια τα διάφορα μοντέλα. Κι αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να κατανοήσουν και οι εταίροι από τη γερμανική πλευρά.

Πέραν αυτού μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2014 άλλαξαν αρκετοί από τους συνομιλητές μας. Και αυτό είχε σε κάποιες περιπτώσεις σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση συγκεκριμένων σχεδίων.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αρκετές παρανόησεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Συμβάλατε στο να αρθούν κάποιες από αυτές;

Παρανοήσεις υπήρξαν ουκ ολίγες. Σε αυτό συνέβαλε και ένα μέρος των ΜΜΕ και στις δύο χώρες. Και αυτό αφορά και τη δουλειά της DGV. Δεν είναι πάντα τόσο απλό να κάνουμε κατανοητό το ρόλο της στην Ελλάδα. Εδώ δε μιλάμε για προσωπικά συμφέροντα, ούτε για ένα «ξεπούλημα» της Ελλάδας. Στόχος είναι απλά να ενισχυθεί η παράδοση της ελληνογερμανικής φιλίας. Αυτό είναι το θεμέλιο της δουλειάς μας και γίνεται ολοένα και περισσότερο κατανοητό και από τους Ελληνες εταίρους μας.

Επιβεβαιώθηκε δηλαδή η εκτίμηση ότι η συνεργασία σε τοπικό επίπεδο είναι τελικά ευκολότερη από ότι σε επίπεδο «υψηλής πολιτικής»;

Ξεκάθαρα. Υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ δημάρχων, προέδρων δημοτικών οργανισμών διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και μεταξύ διοικητικών υπαλλήλων και φυσικά μεταξύ των πολιτών στις δύο χώρες. Δημοτικοί σύμβουλοι και περιφερειάρχες συνεργάζονται στενά υπό τη σκέπη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την εντατικοποίηση τέτοιων συναντήσεων.

Δηλαδή σε ποιούς τομείς τρέχει καλύτερα η συνεργασία;

Η Γερμανία πλήρωσε υψηλά «δίδακτρα» στον τομέα της οικονομίας των απορριμμάτων. Οι ελληνικοί δήμοι έχουν τώρα το καθήκον να προσαρμόσουν τη διαχείριση των απορριμμάτων τους στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Γι αυτό το λόγο δραστηριοποιούμαστε έντονα σε αυτό το κομμάτι και θέλουμε να μοιραστούμε τις δικές μας εμπειρίες. Πρόσφατα μια αντιπροσωπεία από πάνω από 10 δήμους και αρμόδιους οργανισμούς αλλά και από το υπουργείο Περιβάλλοντος βρέθηκε στο κρατίδιο του Μέκλενμπουργκ-Φορπόμμερν. Απέκτησαν μια συνολικότερη εικόνα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή. Τέτοιες ανταλλαγές θα συνεχιστούν. Πρέπει να υπογραμμιστούν εδώ και κάποιες πολύ αποδοτικές ανταλλαγές μεταξύ δήμων, όπως μεταξύ Καβάλας και Νυρεμβέργης.

Μια από τις επικρίσεις που ακούγεται συχνά είναι ότι η γερμανική πλευρά εμφανίζεται ως εκπρόσωπος συμφερόντων γερμανικών επιχειρήσεων. Τι απαντάτε σε αυτό;

Μια τέτοια κατηγορία είναι ακατανόητη. Ανήκει στους μύθους, που κάθε τόσο ξεφυτρώνουν στον ελληνικό Τύπο. Φυσικά και στηρίζουμε και οικονομικές ανταλλαγές όταν αυτές αναπτύσσονται στο επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ των δήμων. Για παράδειγμα ο δήμος της Αγιάς μέσω της συνεργασίας με το Εττενχάιμ κατάφερε να πετύχει την απευθείας εξαγωγή καστάνων στη Γερμανία. Από αυτό κερδίζουν και οι δύο πλευρές.

Τελειώνοντας, μια προσωπική ερώτηση. Δεχθήκατε επιθέσεις από μέρος του ελληνικού Τύπου για κάποιες κατά καιρούς δηλώσεις σας. Τι απαντάτε σε εκείνους που σας κατηγορούν για «δασκαλίστικο» ύφος; Νοιώθετε παρεξηγημένος; Εχει αλλάξει καθόλου αυτή η εικόνα και ποιά είναι η εμπειρία σας όταν συναντιέστε με απλούς ανθρώπους;

Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα. Αυτό που συμβαίνει εδώ σε επίπεδο συνεργασίας είναι μοναδικό στην Ευρώπη και ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες. Οι αριθμοί μεγαλώνουν και το αποδεικνύουν. Αποδεικνύεται ότι αξίζει τον κόπο, παρά τις κατά καιρούς άδικες «πλαγιοκοπήσεις». Εν μέρει το καταλαβαίνω γιατί το εγχείρημα είναι πραγματικά δύσκολο. Η ενημέρωση δεν ήταν πάντα αντικειμενική. Για παράδειγμα συχνά μας κατηγόρησαν ότι επιδιώκουμε απλά την αύξηση των γερμανικών εξαγωγών στην Ελλάδα. Ο ισχυρισμός είναι αβάσιμος. Ο κόσμος το γνωρίζει και με αντιμετωπίζει με συμπάθεια και πνεύαμα φιλοξενίας. Στην τελευταία μου επίσκεψη στην Ελλάδα είχα την τύχη να συναντηθώ με πάνω από 200 πολίτες από την περιοχή της Δράμας. Ηταν μια εξαιρετική υποδοχή. Για μένα είναι σημαντικό να ενημερώνουμε με διαφάνεια για τα σχέδια μας και να αναδεικνύουμε τη δυναμική της συνεργασίας. Αυτό το πετύχαμε στη Δράμα.

«Δασκαλίστικο ύφος». Προσωπικά δεν μου το έχει πει κανείς. Για μας είναι σημαντικό να κοιταζόμαστε ευθεία στα μάτια. Ισότιμα, όχι από καθέδρας. Περιμένω με μεγάλη χαρά την έκτη ετήσια συνέλευση μας, που θα γίνει στο Ναύπλιο από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου μετά από πρόσκληση της περιφέρειας Πελοποννήσου, της ΚΕΔΕ και της πόλης του Ναυπλίου. Εκεί θα μπορεί να δει κανείς από πρώτο χέρι και τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας.

X