Οι ιοί δεν σταματούν στα σύνορά μας

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Μόνο αν μπορούμε να σταματάμε τις ζωονόσους στην «πηγή» τους θα αποφύγουμε νέες πανδημίες. [Shutterstock/Pam Walke]

Η πανδημία του COVID-19 είναι μια κλήση αφύπνισης για όλους μας. Η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών είναι όλα εγγενώς αλληλένδετα. Όπως έδειξε η πανδημία, αποτύχαμε να ενσωματώσουμε αυτές τις τρεις διαστάσεις, γράφει η Hilde Vautmans.

Η Hilde Vautmans είναι Βελγίδα ευρωβουλευτής, της φιλελεύθερης ομάδας «Renew Europe». Είναι πρόεδρος των «ευρωβουλευτών για την άγρια ​​ζωή».

Η άγρια ​​ζωή φαίνεται να είναι ένα μακρινό θέαμα για πολλούς. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια των 1,5 ετών που ήμουν πρόεδρος των Ευρωβουλευτών για την Ομάδα Άγριας Ζωής, συνειδητοποίησα ακόμη ότι οι άνθρωποι έχουν μια ρομαντική και ιδεαλιστική άποψη για την άγρια ​​ζωή.

Σκέφτεται κανείς μόνο σαφάρι στην Αφρική, γορίλες στο εθνικό πάρκο Virunga ή ντοκιμαντέρ του David Attenborough για την πανίδα και τη χλωρίδα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Ωστόσο, η τρέχουσα πανδημία COVID-19 και άλλες επιδημίες ζωονόσου, όπως ο SARS και ο Έμπολα, καταδεικνύουν σαφώς το αντίθετο: η άγρια ​​ζωή είναι υπόθεση όλων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η άγρια ​​ζωή δέχεται έντονη πίεση από ανθρώπινη δραστηριότητα και υπερεκμετάλλευση.

Το παράνομο και μη βιώσιμο εμπόριο άγριων ζώων, η αποψίλωση των δασών, η κακή διακυβέρνηση, η διακίνηση άγριων ζώων και η διαφθορά έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και την απώλεια πολλών άγριων ειδών.

Αυτό επηρεάζει την ακεραιότητα ολόκληρων των οικοσυστημάτων, συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή και επηρεάζει τα τοπικά μέσα διαβίωσης, την οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια. Η πανδημία του COVID-19 είναι μια κλήση αφύπνισης για όλους μας. Η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών είναι όλα εγγενώς αλληλένδετα.

Όπως έδειξε η πανδημία, αποτύχαμε να ενσωματώσουμε αυτές τις τρεις διαστάσεις. Αυτή η απουσία μιας ολιστικής προσέγγισης και η έλλειψη συντονισμένων παγκόσμιων προσπαθειών είναι λάθη που δεν μπορούμε να αντέξουμε ξανά.

Αν θέλουμε να προστατευτούμε από μελλοντικές πανδημίες, μια πραγματικά διατομεακή προσέγγιση One Health, πρέπει να είναι η απάντησή μας. Αυτό είναι επείγον. Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην πρόληψη πανδημιών ζωονοσολογικής προέλευσης στην πηγή τους.

Με άλλα λόγια: η διακοπή τους στο σημείο της διάχυσης παθογόνων από ζώα σε ανθρώπους, πολύ πριν αυτά γίνουν τοπικές εστίες, επιδημίες ή παγκόσμιες πανδημίες. Αυτό σημαίνει, καταρχάς, προστασία άθικτων οικοσυστημάτων και διακοπή της αποψίλωσης των δασών και της υποβάθμισης των δασών για τον περιορισμό της διεπαφής ανθρώπου-άγριας ζωής.

Δεύτερον, πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά το εμπόριο και την κατανάλωση άγριων ζώων. Το επίκεντρο δεν πρέπει να είναι το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων, αλλά το εμπόριο άγριων ζώων στο σύνολό του, τόσο νόμιμο όσο και παράνομο.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος διάχυσης παθογόνων ουσιών σχετίζεται αποκλειστικά με ζώα που έχουν παραληφθεί παράνομα. Όπως όλοι μπορείτε να φανταστείτε, ένας ιός είναι πράγματι αδιάφορος για το αν ένα ζώο σε μια αγορά αγοράστηκε νόμιμα ή όχι.

Σε όσους πιστεύουν ότι η διατήρηση της άγριας ζωής ή η καταπολέμηση της εμπορίας άγριων ζώων δεν είναι δική μας υπόθεση, μπορώ να πω: η καταπολέμηση του εγκλήματος κατά των άγριων ζώων και η αποκατάσταση της βιοποικιλότητάς μας είναι μεγάλο μέλημά μας, επίσης στην Ευρώπη.

Είναι αυτονόητο ότι είμαστε όλοι διασυνδεδεμένοι και ότι η ΕΕ δεν μπορεί να ενεργήσει μόνη της. Επομένως, μια διεθνής προσέγγιση είναι θεμελιώδης εάν θέλουμε να αποφύγουμε να επαναληφθούν τέτοιες κρίσεις.

Οι ιοί δεν σταματούν στα σύνορά μας, βλέπετε. Με τη στρατηγική της για τη βιοποικιλότητα για το 2030, η ΕΕ έχει τις δυνάμεις και τη φιλοδοξία να αναλάβει το προβάδισμα σε αυτόν τον αγώνα και να επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο.

Η στρατηγική παρέχει τη βάση για φιλόδοξη δράση της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης της βιοποικιλότητας, προσπάθειες για τη μείωση του εμπορίου και της κατανάλωσης άγριων ζώων και δεσμεύσεις για την πρόληψη και την ανάπτυξη ανθεκτικότητας σε πιθανές μελλοντικές ασθένειες και πανδημίες. Τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξεις και η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Η Επιτροπή μιλάει πολύ για την αναθεώρηση του σχεδίου δράσης της ΕΕ κατά της εμπορίας άγριων ζώων, αλλά το περιμέναμε για περισσότερο από ένα χρόνο. Η πανδημία έδειξε ότι δεν υπάρχει απολύτως χρόνος για χάσιμο. Τώρα είναι η ώρα για θεμελιώδεις αλλαγές