Βυθίστηκε το πλοίο με το τοξικό φορτίο στη Βουλγαρία

Η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη της επιχείρησης διάσωσης.   [EPA-EFE / KRASIMIR DELCHEV]

Το τουρκικό πλοίο «Vera Su» το οποίο αφού συνετρίβει, είχε προσαράξει σε βουλγαρικές ακτές κοντά στο φυσικό καταφύγιο Kaliakra – προστατευόμενη περιοχή στην Μαύρη Θάλασσα, βυθίστηκε τελικά.

Το πλοίο μετέφερε 3.000 τόνους ουρία, υλικό που θα μπορούσε να προκαλέσει οικολογική καταστροφή στο φυσικό καταφύγιο, το οποίο φιλοξενεί πολλά προστατευόμενα θαλάσσια είδη.

«Το φορτηγό πλοίο έχει πλημμυρίσει. Στο εσωτερικό του υπάρχουν τρύπες που καθιστούν πλέον αδύνατο να διασωθεί. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να απομακρυνθεί από το σημείο», δήλωσε ο καπετάνιος Βέντισλαβ Ιβάνοφ, εκτελεστικός διευθυντής της Βουλγαρικής Ναυτιλιακής Διοίκησης.

Οι κακές καιρικές συνθήκες εμποδίζουν τις βουλγαρικές αρχές να ξεκινήσουν τις προσπάθειες, ενώ αναμένεται και η ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας για την μελλοντική της συμμετοχή, ή όχι, στο όλο εγχείρημα.

Η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη της επιχείρησης διάσωσης.
Από την άλλη, για έξι ολόκληρες ημέρες δεν έγινε καμία προσπάθεια διάσωσης από τις βουλγαρικές αρχές παρά τους κινδύνους για το περιβάλλον.

Την ίδια ώρα, η Greenpeace εξέφρασε την οργή της για την αμέλεια των βουλγαρικών αρχών και προειδοποίησε για τις πιθανές μη αναστρέψιμες συνέπειες για το περιβάλλον.

Όταν απελευθερώνεται η ουρία στη θάλασσα, προκαλείται ταχεία εξάπλωση του φυτοπλαγκτού, δημιουργώντας μια τοξίνη επικίνδυνη για τη θαλάσσια ζωή. Σε περιπτώσεις υψηλής συγκέντρωσης, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τον άνθρωπο που έχει καταναλώσει τα εκτεθειμένα ψάρια ή θαλασσινά.