Σε κατάσταση καταστροφής οι ιταλικές περιφέρειες λόγω ξηρασίας

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη», προειδοποίησε ο υπουργός Γεωργίας Stefano Patuanelli αναφερόμενος στην ξηρασία. [Shutterstock/Luigi Bertello]

Η περιφέρεια του Λάτσιο ανακοίνωσε την επικείμενη υιοθέτηση κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας τη Δευτέρα, ενώ και οι περιφέρειες της κοιλάδας του Πάδου σκέφτονται να πράξουν το ίδιο, καθώς η Ιταλία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών.

Τις τελευταίες ημέρες, ο καύσωνας επιδείνωσε την κατάσταση της ξηρασίας. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λάτσιο, Nicola Zingaretti, δήλωσε ότι θα κηρύξει κατάσταση καταστροφής μέχρι την Τετάρτη (22 Ιουνίου) σε μια προσπάθεια για πιο ορθολογική κατανάλωση του νερού.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην εξοικονόμηση νερού, σε όλες τις δραστηριότητες, ξεκινώντας από την οικιακή κατανάλωση και αναζητώντας επίσης μορφές παροχής», δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη», προειδοποίησε ο υπουργός Γεωργίας Stefano Patuanelli αναφερόμενος στην ξηρασία.

Άλλες περιφέρειες πρόκειται να ζητήσουν από την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να διαθέσει τους πόρους του ιταλικού σχεδίου ανάκαμψης για νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης νερού.

Η κρίση νερού στον μεγαλύτερο ποταμό της Ιταλίας, τον ποταμό Πάδο, σηματοδοτεί την κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά μη πόσιμο νερό από λίμνες και ποτάμια, που χρησιμοποιείται για τη γεωργία.

Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η ξηρασία να έχει οικονομικές συνέπειες.

Η έλλειψη νερού μπορεί να εμποδίσει την άρδευση των χωραφιών, απειλώντας το 50% της γεωργικής παραγωγής στη Βόρεια Ιταλία και πάνω από το 30% της εκτιμώμενης εθνικής παραγωγής.

Παρ’ όλα αυτά, το Παρατηρητήριο του ποταμού Πάδου στη έκτακτη συνεδρίαση της τη Δευτέρα(20 Ιουνίου) αποφάσισε να συνεχίσει να επιτρέπει τη χρήση του νερού για άρδευση.