Σε απαγόρευση της παραγωγής υδρογονανθράκων προχωρά η Γαλλία

Ο υπουργός Οικολογικής και Αλληλέγγυας Μετάβασης της Γαλλίας, Nicolas Hulot [Frederic Legrand/Shutterstock]

Στην πρόταση νομοσχεδίου για τον τερματισμό παραγωγής υδρογονανθράκων στη Γαλλία προχώρησε ο υπουργός Οικολογίας Nicolas Hulot την Τετάρτη (6 Σεπτεμβρίου). Η EURACTIV σε συνεργασία με την Ouest France μεταδίδουν.

Το κείμενο πρόκειται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, εκπληρώνοντας με τον τρόπο αυτό μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο νόμος ορίζει ρητά ότι δεν θα χορηγηθεί εκ νέου άδεια για έρευνα υδρογονανθράκων, η οποία θα σταματούσε την αναζήτηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου ή αερίου.

Οι υφιστάμενες λειτουργικές παραχωρήσεις δεν θα ανανεωθούν πέραν του 2040 και συνεπώς η παραγωγή αναμένεται να λήξει μέχρι τότε.

«Πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια απόφαση συμβολικής σημασίας», δήλωσε ο κ. Hulot, μετά από συνάντηση που είχε με περιβαλλοντικές ΜΚΟ.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Γαλλία θα καταστεί «η πρώτη μεγάλη βιομηχανική χώρα που τολμά να αναλάβει αυτή τη δέσμευση μονομερώς».

Όσον αφορά τους μη συμβατικούς υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο από σχιστόλιθο), η εξόρυξή τους με οποιαδήποτε τεχνική θα απαγορευτεί.

Η υδραυλική θραύση, η μόνη αποτελεσματική τεχνική μέχρι σήμερα, απαγορεύτηκε ήδη το 2011, προκειμένου να αποφευχθεί η περιβαλλοντική μόλυνση που συνδέεται με αυτό το είδος εξόρυξης. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η χρήση νέων τεχνολογιών στο εγγύς μέλλον.

Με τις διατάξεις αυτές, η Γαλλία προτίθεται να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αποθαρρύνοντας τη χρήση υδρογονανθράκων.

Η κυβέρνηση σκοπεύει, επίσης, να περιορίσει την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Στις αρχές Ιουλίου, ο κ. Hulot είχε ήδη ανακοινώσει ότι μέχρι το 2040 θέλει να σταματήσει τις πωλήσεις βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στη χώρα.

Η Γαλλία ελπίζει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον τομέα αυτό, παρόλο που δεν υπήρξε ποτέ σημαντικός παραγωγός υδρογονανθράκων, δεδομένου ότι παράγει περίπου 815.000 τόνους πετρελαίου ετησίως.

X