Σχηματίζεται Γαλλο-Ολλανδική “συμμαχία των προθύμων” για τα πλαστικά

Οι υπουργοί βιωσιμότητας Γαλλίας και Ολλανδίας Brune Poirson (Α) και Stientje Van Veldhoven (Δ) συναντώνται στις Βρυξέλλες στις 5 Απριλίου. [Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Γαλλίας στην ΕΕ]

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας έχουν και οι δύο υπογράψει εθνικά σχέδια που υπερβαίνουν τα όρια που ορίζουν οι κανόνες της ΕΕ για τα πλαστικά απόβλητα. Την Παρασκευή (5 Απριλίου) ξεκίνησαν μια διαδικασία που ελπίζουν ότι θα κορυφωθεί σε μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής για τα Πλαστικά το 2020.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Γαλλία και η Ολλανδία, συμπτωματικά, ξεκίνησαν την ίδια ημέρα ξεχωριστά εθνικά σχέδια για τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι πλαστικές συσκευασίες.

Και τα δύο βασίζονται σε εθελοντικές δεσμεύσεις από ιδιωτικές εταιρείες και στην προώθηση μιας λεγόμενης «συμμαχίας των προθύμων». Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν τον ολλανδικό γαλακτοκομικό γίγαντα FrieslandCampina και τις πολυεθνικές Carrefour, Coca-Cola Europe και Danone.

Σύμφωνα με το ολλανδικό σχέδιο, τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύονται να εξασφαλίσουν ότι ανακυκλώνεται τουλάχιστον το 70% των πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης, καθώς και για ένα στόχο μείωσης 20% στην κατανάλωση πλαστικών, όλα μέχρι το 2025. Το γαλλικό σύμφωνο έχει ως στόχο να κάνει όλες τις συσκευασίες επαναχρησιμοποιήσιμες, ανακυκλώσιμες ή λιπασματοποιήσιμες από το ίδιο έτος.

Τα σύμφωνα περιλαμβάνουν επίσης υποχρεώσεις για να διασφαλιστεί ότι τα ανακυκλωμένα πλαστικά χρησιμοποιούνται σε νέα προϊόντα, οργανώνονται μέτρα ευαισθητοποίησης και καταρτίζεται κατάλογος με “προβληματικά ή περιττά στοιχεία”.

Σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η μόνιμη αντιπροσωπεία των Κάτω Χωρών στην ΕΕ στις Βρυξέλλες την προηγούμενη Παρασκευή, οι υπουργοί βιωσιμότητας Brune Poirson (Γαλλία) και Stientje Van Veldhoven (Ολλανδία) περιέγραψαν πώς βλέπουν τα αντίστοιχα σχέδι’α τους να εξελίσσονται.

“Από την αρχή ξεκίνησε να μην είναι απλά μια γαλλο-ολλανδική πρωτοβουλία. Η ιδέα ήταν πάντοτε να δημιουργηθεί μια συμμαχία των πρόθυμων στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στον ιδιωτικό τομέα “, δήλωσε η κ. Van Veldhoven στη EURACTIV.

Έντεκα εκπρόσωποι από 11 διαφορετικές χώρες παρακολούθησαν την εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ολλανδία και υπάρχουν σχέδια για τη διεξαγωγή μιας «κοινής ευρωπαϊκής δήλωσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τα πλαστικά» το φθινόπωρο, πριν από μια πλήρη Σύνοδο για τις πλαστικές ύλες στις αρχές του 2020.

Η Σύνοδος αποσκοπεί να παίξει το ρόλο της πλήρους εξέτασης του θέματος των πλαστικών και στην εξαγωγή συμπερασμάτων που θα προωθηθούν στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να μπορεί να καταρτίσει το πρόγραμμα εργασίας του αναλόγως.

Η Brune Porison από τη Γαλλία δήλωσε στη EURACTIV ότι «θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να μεταφράσουμε την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία σε πολύ συγκεκριμένα και απτά πράγματα που μπορούν να δουν οι πολίτες μας και να φυτέψουμε τους σπόρους ενός ισότιμου πλαισίου σε επίπεδο ΕΕ».

Η ΕΕ ενέκρινε πρόσφατα νέους κανόνες για τον περιορισμό ορισμένων πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των κουταλομαχαιροπίρουνων, των αναδευτήρων ποτών και των βεργών για μπαλόνια.

Κατά τη σύνταξη των συμφώνων τους, και οι δύο χώρες ενέπλεξαν ΜΚΟ να ενεργούν ως «αξιόπιστοι ενδιάμεσοι» και να διασφαλίζουν ότι οι στόχοι είναι «ρεαλιστικοί αλλά και φιλόδοξοι».

Όταν η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες δημοσίευσαν για πρώτη φορά τα σχέδιά τους, ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο εθελοντικός χαρακτήρας των υποσχέσεων θα είναι το τέλος τους, με τον ίδιο τρόπο που επικρίθηκε η στρατηγική της ΕΕ για τα πλαστικά στις αρχές του 2018.

“Κάποιοι θα έλεγαν ότι δεν αρκεί να έχουμε μόνο την επιθυμία, αλλά εγώ θα διαφωνούσα, διότι παρέει ένα εργαλείο για να δείχνουμε με το δάχτυλο και ακόμη να κάνουμε να ντρέπονται εταιρείες που δεν εντάσσονται στο κίνημα”, επιμείνει η Poirson.

“Δεν είμαστε αφελείς εστιάζοντας στις εταιρείες που θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας, το κάνουμε αυτό για να δείξουμε σε άλλες εταιρείες ότι δεν είναι αρκετά φιλόδοξες”, πρόσθεσε.

Τα συμβόλαια επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το έργο του Ιδρυματος Ellen MacArthur, το οποίο είναι ισχυρός υποστηρικτής της κυκλικής οικονομίας. Το ολλανδικό σχέδιο “φυσικά ξεπερνά τα όσα ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες”, δήλωσε η Van Veldhoven. “Μερικές φορές πηγαίνουμε πιο μακριά, μερικές φορές πηγαίνουμε πιο γρήγορα”.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα της ΕΕ, όλα τα κράτη μέλη πρέπει να επιτύχουν στόχο ανακύκλωσης πλαστικού κατά 50% έως το 2025. Για παράδειγμα, το γαλλικό σύμφωνο ορίζει ένα όριο αναφοράς 60% μέχρι το 2022.

Και οι δύο κρατικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η βραχυπρόθεσμη δράση είναι ουσιαστικής σημασίας, επικαλούμενοι την ανακάλυψη μιας νεκρής φάλαινας με 22kg πλαστικού στο στομάχι της έξω από τις ακτές της Ιταλίας την περασμένη εβδομάδα ως έντονο λόγο να κάνουμε περισσότερα.

“Παίρνω επιστολές από μαθητές γι ‘αυτό. Δεν θέλουν τα θαλασσοπούλια να πνίγονται ως το θάνατο ή φάλαινες να πεθαίνουν γεμάτες πλαστικό. Είναι ένα από αυτά τα προβλήματα που ελπίζουμε ότι θα ενταχθούν στο ίδιο πλαίσιο με την τρύπα στο στρώμα του όζοντος, την όξινη βροχή και ούτω καθεξής “, δήλωσε η Van Veldhoven.