Πορτογαλία: Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κατά της «ανασφαλούς» πυρηνικής ενέργειας

Η χρηματοδότηση της ΕΕ θα πρέπει να κατευθυνθεί σε άλλες επιλογές, κυρίως στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, τόνισε ο Matos Fernandes. [EPA-EFE / JULIEN WARNAND]

Γλασκώβη, Ηνωμένο Βασίλειο, 11 Νοεμβρίου 2021 (Lusa)

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Δράσης της Πορτογαλίας, Ζοάο Πέδρο Μάτος Φερνάντες, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν θα πρέπει να χρηματοδοτεί έργα πυρηνικής ενέργειας, διότι είναι ανασφαλή, μη βιώσιμα και κοστοβόρα.

Ο υπουργός μιλούσε στη Γλασκώβη σε εκδήλωση στο περιθώριο της 26ης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP26), κατά την οποία παρουσιάστηκε κοινή δήλωση της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας και της Δανίας που υποστηρίζει ενεργειακά έργα της ΕΕ χωρίς πυρηνικά.

Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, τόνισε ο Μάτος Φερνάντες, θα πρέπει να κατευθυνθεί σε άλλες επιλογές, κυρίως στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, και δήλωσε ότι βρίσκονται σε επαφή με τον ιδιωτικό τομέα για να συστρατευτούν σε αυτή τη θέση.

«Τα χρήματα που διατίθενται για την πυρηνική ενέργεια είναι χρήματα που θα έπρεπε να διατίθενται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και αυτό είναι που χρειάζεται ο κόσμος. Χρειαζόμαστε ενέργεια, αλλά αυτή δεν προέρχεται από ορυκτά [καύσιμα]. Και χρειαζόμαστε ενέργεια χωρίς πυρηνικά απόβλητα», δήλωσε.

Μιλώντας πριν από τον Μάτος Φερνάντες, η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε δήλωσε ότι η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να λύσει την κλιματική κρίση επειδή έχει υψηλό ρίσκο, είναι πολύ αργή και δεν είναι βιώσιμη.

Επί του παρόντος, περίπου το 12% της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας προέρχεται από την πυρηνική ενέργεια και το μισό από ανανεώσιμες πηγές.