Ουραγοί στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης Λουξεμβούργο-Λισαβόνα

smog

Το Λουξεμβούργο και η Λισαβόνα βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις  στην κατάταξη των ευρωπαϊκών πόλεων όσον αφορά στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τις μεταφορές.

Στη πρώτη θέση βρίσκεται η Ζυρίχη σύμφωνα με τα στοιχεία του Sootfree Cities ranking, τα οποία  ταξινομούν τις προσπάθειες 23 πόλεων σε 16 χώρες για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Ακολουθεί η  Κοπεγχάγη και η Βιέννη, ενώ η Αθήνα δεν συγκαταλέγεται στις πόλεις που εξετάσθηκαν. Το Βερολίνο, που ήταν ο νικητής το 2011, την τελευταία φορά που η κατάταξη δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος και τους  Φίλους  της Γης στη Γερμανία, έπεσε στην πέμπτη θέση το 2015. Το Παρίσι και το Λονδίνο ισοβάθμησαν στην έκτη θέση.  Σημειωτέον ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλεται για 400.000 πρόωρους θανάτους στην ΕΕ κάθε χρόνο. Σκοτώνει δε δέκα φορές περισσότερους ανθρώπους από ό, τι τα τροχαία ατυχήματα. Οι ελβετικές προδιαγραφές ποιότητας του αέρα είναι πολύ αυστηρότερες  από αυτές της ΕΕ.

Η έκθεση έδειξε πρόοδο στη μείωση του επικίνδυνων μικροσωματιδίων  PM10 (λεπτή σκόνη) και τις συγκεντρώσεις οξειδίου του αζώτου στον αέρα. «Παρά το γεγονός ότι το 90% των Ευρωπαίων ζουν σε πόλεις και σήμερα εξακολουθούν να αναπνέουν ανθυγιεινό αέρα, Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη, Βιέννη (και) Βερολίνο είτε έχουν ανταποκριθεί, είτε πρόκειται να ανταποκριθούν στις  οριακές τιμές της ΕΕ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», δήλωσε ο  Arne Fellermann, αρμόδιος για την πολιτική μεταφορών της οργάνωσης Φίλοι της Γης στη Γερμανία. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά τα τελευταία πέντε χρόνια και εξέτασαν σχέδια για την ποιότητα του αέρα για την επόμενη πενταετία. Στο επίκεντρο βρέθηκαν κατηγορίες όπως η προώθηση των βιώσιμων μεταφορών, η διαχείριση της κυκλοφορίας, οι δημόσιες συμβάσεις.

Οι πόλεις σε όλη την Ευρώπη καταπολεμούν τη μόλυνση του αέρα στο πλαίσιο των προτύπων ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Fellermann, αλλά δεν υπήρχε αρκετή δράση σε επίπεδο ΕΕ.  Η Louise Duprez, ανώτερη αξιωματικός της πολιτικής για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος δήλωσε: «Οι πόλεις μπορούν να κάνουν πολλά για να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα, αλλά είναι εκτεθειμένες σε κάποια μόλυνση που δεν μπορούν να ελέγξουν. Αυτό περιλαμβάνει τη ρύπανση που προέρχεται από έξω από την πόλη, όπως και τις εκπομπές από τη γεωργία ή τη βιομηχανία».  Τα συνολικά όρια  ατμοσφαιρικής ρύπανσης της ΕΕ για το 2020, το 2025 και το 2030 πρέπει να ικανοποιηθούν, είπαν οι ακτιβιστές. Αυτό θα μειώσει τη ρύπανση σε μεγάλες αποστάσεις, που οι πόλεις ήταν μέχρι πρότινος ανήμπορες να αντιμετωπίσουν. Τα όρια, μέρος της οδηγίας σχετικά με εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών,  είναι υπό συζήτηση για τη χάραξη πολιτικής. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσουν τα όρια πριν από την ψηφοφορία στα μέσα Ιουλίου. Άλλες νομοθεσίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τις εκπομπές των οχημάτων υπό πραγματικές συνθήκες οδήγησης και να εισαχθούν  αυστηροί  κανόνες που περιορίζουν τις εκπομπές από την κατασκευή μηχανημάτων, σύμφωνα με τις ΜΚΟ.

Στη Ζυρίχη και την Κοπεγχάγη είχε μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των αυτοκινήτων στις πόλεις.  Έχουν εισαχθεί περιορισμοί για τα εξαιρετικά ρυπογόνα οχήματα και τα μηχανημάτα κατασκευών. Δόθηκε ώθηση σε καθαρότερες μορφές μεταφορών, όπως το ποδήλατο και το περπάτημα,  όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος και των  Φίλοι της Γης στη Γερμανία. Αντίθετα, το Λουξεμβούργο είναι μια πόλη με κέντρο το αυτοκίνητο και με απίστευτα υψηλά μερίδια χρήσης αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών, που φτάνουν το 72,5%. Δεν είχε εισαγάγει ζώνες χαμηλών εκπομπών ή ενός τέλους κυκλοφοριακής συμφόρησης, παρά τη σύσταση του ΟΟΣΑ για να το πράξει. Η Λισαβόνα έχει υψηλά επίπεδα ρύπανσης σταθερά πάνω από τις οριακές τιμές της ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι εισήγαγε μια ζώνη χαμηλών εκπομπών, δεν υπήρχε σχεδόν καμία εφαρμογή μέχρι το 2014.

Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνοικία των Βρυξελλών, οι οποίες κατετάγησαν 14ες στη λίστα.

[ot-video type=»youtube» url=»https://youtu.be/JmdPbXW-BTw»]

EurΑctiv

φωτό από Tristan Schmurr/Flickr

 

X