Ομάδα παγκόσμιων επενδυτών καλεί τις ΗΠΑ να επανέλθουν στη συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα

Όλοι οι τομείς στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα μπορούσαν να επιτύχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2050 - και έως το 2060 σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες - με εκτιμώμενο κόστος μόλις 0,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2050, σύμφωνα με την Επιτροπή Ενεργειακών Μεταβάσεων [Pixabay - TheDigitalArtist]

Μια ομάδα που εκπροσωπεί Ευρωπαίους και Αμερικανούς επενδυτές με συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προέτρεψε την Τετάρτη, τις Ηνωμένες Πολιτείες να επανέλθουν γρήγορα στην παγκόσμια συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς από σήμερα Πέμπτη τίθεται σε ισχύ η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ αποχωρούν οριστικά.

Η ομάδα, η οποία στις τάξεις της περιλαμβάνει μέλη μεγάλους επενδυτές, όπως η BlackRock Inc με έδρα τη Νέα Υόρκη – ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο- προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύουν να μείνουν πίσω στην κούρσα για τη δημιουργία μιας καθαρής παγκόσμιας οικονομίας, εγκαταλείποντας τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

«Η εκ νέου δέσμευση στη συμφωνία του Παρισιού θα έστελνε ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα, το οποίο θα βοηθούσε στο “ξεκλείδωμα” πρόσθετων ροών επενδυτικών κεφαλαίων για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας σε βασικούς τομείς της οικονομίας των ΗΠΑ», δήλωσε στο Reuters σχετικά η Stephanie Pfeifer, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας των θεσμικών επενδυτών για την κλιματική αλλαγή.

Ο συνασπισμός Ευρωπαϊκών και ορισμένων Αμερικανικών κεφαλαίων ενώθηκε με άλλους επενδυτικούς ομίλους στην Ασία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία για την έκδοση κοινής δήλωσης, με την οποία ζητούν την επιστροφή των ΗΠΑ στο Σύμφωνο του Παρισιού.

Η δήλωση προορίστηκε για δημοσιοποίηση την Τετάρτη το πρωί, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στις ΗΠΑ, καταδεικνύοντας πώς η απόσυρση από τη Συμφωνία του Παρισιού παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα.

Απ΄ την πλευρά της η BlackRock δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο υποψήφιος πρόεδρος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν δήλωσε πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ την Τρίτη, ότι θα σε περίπτωση που εκλεγεί θα επαναφέρει τη χώρα στη συμφωνία του Παρισιού.

Ο πρόεδρος Τραμπ στις τελευταίες εκλογές προ τετραετίας υποσχέθηκε να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω Συμφωνία θα πλήξει την οικονομία των ΗΠΑ. Ωστόσο, ήταν υποχρεωμένος με βάση τους κανονισμούς του ΟΗΕ να περιμένει μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2019, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία που απαιτείται με διάρκεια ενός έτους προκειμένου να αποχωρήσει μια χώρα. Υπενθυμίζεται επίσης ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Ο Mindy Lubber, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας Ceres για την υπεράσπιση της αειφορίας, υπέγραψε τη δήλωση, δηλώνοντας, ότι η αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού ήταν «μνημειώδες λάθος», επισημαίνοντας ωστόσο τις δεσμεύσεις για το κλίμα από τις πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς επίσης και από τις εταιρείες, ως σημάδια προόδου.

«Υπάρχει ένας λόγος που οι επενδυτές βγαίνουν μπροστά και δηλώνουν, ότι πρέπει να επιστρέψουμε στη Συμφωνία του Παρισιού, επειδή πιστεύουν ότι αυτό είναι το καλό για την οικονομία, καθώς επίσης για το περιβάλλον και για το μέλλον μας», δήλωσε ο Lubber στο Reuters.

 

[Δημοσιογραφική επιμέλεια στα Ελληνικά: Ηλίας Παλιαλέξης]