«Οι κυβερνήσεις είναι μόνο λόγια» λέει η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η 18χρονη ακτιβίστρια και ιδρύτρια του κινήματος #FridaysForFuture, ήρθε σε αντιπαράθεση με τους διοργανωτές του συνεδρίου εξαιτίας της επιλεκτικής επιλογής των συμμετεχόντων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. [EPA-EFE/ CLEMENS BILAN]

«Καλύτερη ανοικοδόμηση, πράσινη οικονομία, «Καθαρό μηδέν» άνθρακα έως το 2050, και τα σχετικά. Μόνο λόγια ακούμε από τους λεγόμενους ηγέτες μας. Όλα αυτά ακούγονται υπέροχα, αλλά μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε κάποια δράση. Οι ελπίδες και οι φιλοδοξίες μας πνίγονται στις κενές τους υποσχέσεις», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ κατά τις εναρκτήριες εκδηλώσεις της Youth4Climate στο Μιλάνο.

Η ιταλική κυβέρνηση φιλοξένησε την εκδήλωση και υποδέχτηκε 400 νέους ακτιβιστές για το κλίμα ενόψει της παγκόσμιας συνόδου κορυφής για το κλίμα COP26, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου στη Γλασκώβη.

Η 18χρονη ακτιβίστρια και ιδρύτρια του κινήματος #FridaysForFuture, ήρθε επίσης σε αντιπαράθεση με τους διοργανωτές του συνεδρίου εξαιτίας της επιλεκτικής επιλογής των συμμετεχόντων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες επιλέγουν στρατηγικά τους νέους συμμετέχοντες σε τέτοιου είδους συναντήσεις για να δείξουν ότι μας ακούνε. Αλλά σαφέστατα αυτό δεν ισχύει. Οι εκπομπές αυξάνονται ακόμη. Η επιστήμη δεν λέει ψέματα», πρόσθεσε.

Δέχθηκε, μάλιστα, την υποστήριξη από πολλούς άλλους νέους ακτιβιστές που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

«Τα χρήματα μιλούν από μόνα τους! Εάν τα πλούσια κράτη δεν αναλάβουν το χρέος για τα φτωχά κράτη και δεν δεσμεύσουν 500 δισεκατομμύρια δολάρια για κλιματικές δράσεις μεταξύ 2020 και 2024, δεν έχει νόημα να χάνουμε χρόνο σε αυτές τις συναντήσεις», δήλωσε ο Αργεντινός ακτιβιστής Oscar Soria. «Αρκετές υποσχέσεις, ήρθε η ώρα να ρίξετε το χρήμα», πρόσθεσε η Vanessa Nakate από το Fridays for Future Uganda.

Ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ιταλίας, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, απάντησε ότι ελπίζει πως «εκτός από τις διαμαρτυρίες, τις οποίες θεωρώ πραγματικά χρήσιμες», οι νέοι ακτιβιστές «θα μας βοηθήσουν επίσης να καταλήξουμε σε οραματικές λύσεις. Αυτό περιμένουμε από εσάς».

Ο Τσινγκολάνι είναι γνωστός, μεταξύ άλλων, για δηλώσεις του- όπως ότι «οι ακτιβιστές είναι χειρότεροι από την κλιματική καταστροφή προς την οποία οδεύουμε» και ότι «η οικολογική μετάβαση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αιματοχυσία».