Νέες δεσμεύσεις από τους ηγέτες της COP26 για τη διάσωση των δασών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η συμφωνία για την αποψίλωση των δασών είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. [EPA-EFE/THOMAS BANNEYER]

Οι ηγέτες της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP26 θα δώσουν την Τρίτη (2 Νοεμβρίου) μια υπόσχεση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων: τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών έως το 2030. Για τους ακτιβιστές όμως, η ημερομηνία αυτή είναι πολύ μακρινή γιατί θέλουν να δράσουν νωρίτερα για να σώσουν τους πνεύμονες του πλανήτη.

Η υπόσχεση αυτή συνοδεύεται από σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης, σύμφωνα με τους οικοδεσπότες της συνόδου κορυφής, τη βρετανική κυβέρνηση. Παράλληλα, η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται από περισσότερους από 100 ηγέτες χωρών που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 85% των δασών του κόσμου- (το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, του βόρειου βορειοανατολικού δάσους του Καναδά και το τροπικό δάσος της λεκάνης του Κονγκό).

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η συμφωνία για την αποψίλωση των δασών είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

«Τα δάση στηρίζουν τις κοινότητες, τη ζωή και την προσφορά τροφίμων και απορροφούν τον άνθρακα που διοχετεύουμε εμείς στην ατμόσφαιρα. Είναι απαραίτητα για την ίδια την επιβίωσή μας», δήλωσε ο Τζόνσον, ο οποίος προεδρεύει της συνόδου κορυφής.

«Με τις σημερινές (σ.σ. την Τρίτης) πρωτοφανείς δεσμεύσεις, θα έχουμε την ευκαιρία να τερματίσουμε τη μακρά ιστορία της ανθρωπότητας ως κατακτητή της φύσης και, αντίθετα, να γίνουμε θεματοφύλακάς της».

Στους υπογράφοντες της συμφωνίας περιλαμβάνονται η Βραζιλία και η Ρωσία, οι οποίες έχουν ξεχωρίσει για την επιτάχυνση της αποψίλωσης των δασών στα εδάφη τους, ενώ μεταξύ αυτών βρίσκονται κι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Αυστραλία και η Γαλλία.

Τη μείωση στο μισό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της έως το 2030 ανακοίνωσε τη Δευτέρα στη σύνοδο κορυφής η κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία έχει επικριθεί πολύ για τις περιβαλλοντικές πολιτικές της, στο παρελθόν- η προηγούμενη δέσμευση της ανερχόταν στο 43%.

«Παρουσιάζουμε έναν νέο, πιο φιλόδοξο σχέδιο για το κλίμα με στόχο την ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050», ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Χοακίμ Λέιτε σε μήνυμα που μεταδόθηκε από τη Μπραζίλια στη Γλασκόβη.

Από την άλλη,, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε το δικό του στόχο για μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2070.

Την δέσμευση της Ινδίας περίμεναν όλοι με ανυπομονησία , καθώς θεωρείται ο «γίγαντας» της Νότιας Ασίας και ο τέταρτος μεγαλύτερος ρυπαντής , πίσω από την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Γλασκόβη κάλεσε τους ηγέτες της COP26 να σταματήσουν το «μπλα μπλα» και να δράσουν».

Σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να αποδοθεί σε δραστηριότητες εκμετάλλευσης της γης, όπως η υλοτομία, η αποψίλωση των δασών και η γεωργία.

Ο πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο της πλούσιας σε πόρους Ινδονησίας δήλωσε ότι τα τροπικά δάση, τα μαγκρόβια, οι θάλασσες και οι τυρφώνες του δικού του αρχιπελάγους αποτελούν το κλειδί για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

«Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε αυτές τις κρίσιμες καταβόθρες άνθρακα και το φυσικό μας κεφάλαιο για τις μελλοντικές γενιές”, ανέφερε σε δήλωση της η βρετανική κυβέρνηση.

10 ακόμη χρόνια

Η υπόσχεση της συνόδου κορυφής να «σταματήσει η αποψίλωση των δασών και η υποβάθμιση των εδαφών έως το 2030» αναγνωρίζει εν μέρει τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών και «το ρόλο τους ως φύλακες των δασών».

Ενώ παρόμοια δήλωση για τη μείωση του ρυθμού αποψίλωσης των δασών στο μισό έως το 2020 και τον τερματισμό της έως το 2030 εκδοθεί από τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη το 2014, τα δέντρα συνεχίζουν να κόβονται σε βιομηχανική κλίμακα κι όχι μόνο στον Αμαζόνιο.

Οι άνθρωποι έχουν ήδη κόψει τα μισά δάση της Γης. Η πρακτική αυτή είναι διπλά επιβλαβής για το κλίμα, όταν τα δέντρα που απορροφούν CO2 αντικαθίστανται από κτηνοτροφικές καλλιέργειες ή μονοκαλλιέργειες.

Την πρωτοβουλία της Γλασκόβης επέκρινε η Greenpeace , γιατί πιστεύει ότι δίνει το πράσινο φως για «άλλη μια δεκαετία αποψίλωσης των δασών».

«Οι αυτόχθονες πληθυσμοί ζητούν να προστατευθεί το 80% του Αμαζονίου μέχρι το 2025 και έχουν δίκιο- αυτό είναι το ζητούμενο!», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace Βραζιλίας.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των δασών παγκοσμίως είναι να παραμείνουν υπό τη διαχείριση των ντόπιων λαών που έχουν γνώσεις συντήρησης στο πέρασμα γενεών.

Η δέσμευση αυτή των χωρών της συνόδου έρχεται μία ημέρα αφότου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε τους ηγέτες να δράσουν για να σώσουν την ανθρωπότητα.

«Ήρθε η ώρα να πούμε: αρκετά!», είπε.

«Αρκετά με την βάναυση εκμετάλλευση της βιοποικιλότητας. Αρκετά με το να σκοτωνόμαστε για τον άνθρακα. Αρκετά με την καύση, τις γεωτρήσεις και τις εξορύξεις. Σκάβουμε τους δικούς μας τάφους».

Ο οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής Τζόνσον προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «ανεξέλεγκτη» οργή των νεότερων γενεών, εάν οι ηγέτες δεν δράσουν αποφασιστικά για την κλιματική αλλαγή.

Η διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ θα συνεχιστεί για άλλες δύο εβδομάδες για να προσπαθήσει να καταρτίσει εθνικά σχέδια για την πρόληψη των πιο καταστροφικών επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη.