Νέα διεθνής συμφωνία απαγορεύει το εμπορικό ψάρεμα στην Αρκτική για 16 χρόνια

Αρκτική [SHUTTERSTOCK]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ενέκριναν διεθνή συμφωνία που θα απαγορεύσει στα εμπορικά σκάφη να αλιεύουν στην Αρκτική, έτσι ώστε να διατηρηθεί το εύθραυστο οικοσύστημα της περιοχής.

Η συμφωνία στοχεύει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μη ρυθμιζόμενης εμπορικής αλιείας στην ανοικτή θάλασσα της Αρκτικής, με την απαγόρευση της αλιείας από τις τράτες για 16 χρόνια.

Η συνθήκη που έχει μια ρήτρα αυτόματης ανανέωσης κάθε πέντε χρόνια, υπογράφηκε από τον Καναδά, την Κίνα, τη Δανία, την Ισλανδία, την Ιαπωνία, τη Δημοκρατία της Κορέας, τη Νορβηγία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ πρόκειται να τεθεί σε ισχύ μόλις επικυρωθεί από όλες τις χώρες.

Έτσι, θα προστατευθεί μια περιοχή που περιλαμβάνει περίπου 2,8 εκατ. ναυτικά μίλια της κεντρικής ανοικτής θάλασσας της Αρκτικής, προκειμένου να «προστατευθούν τα υγιή θαλάσσια οικοσυστήματα, να διασφαλιστεί η διατήρηση των αλιευτικών αποθεμάτων και η βιωσιμότητα των αλιευτικών δραστηριοτήτων», όπως αναφέρει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει εμπορική αλιεία σε αυτή την περιοχή εξαιτίας του πάγου. Ωστόσο, με τις συνθήκες των ωκεανών που αλλάζουν, τα αλιευτικά σκάφη θα μπορούσαν στο μέλλον να εισέλθουν σε αυτές τις νέες περιοχές.

Η Αρκτική θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό επηρεάζει τόσο τους ωκεανούς, όσο και το οικοσύστημα των ψαριών. Η νέα συμφωνία αποτελεί προληπτική προσέγγιση της διαχείρισης της αλιείας, σύμφωνα τα όσα είπαν πηγές της ΕΕ στο EURACTIV.

Είναι η πρώτη φορά που η διεθνής κοινότητα έχει αποφύγει την εμπορική αλιεία σε μια συγκεκριμένη περιοχή, πριν ακόμα γνωρίσει το οικοσύστημα της.

“Η Κομισιόν ελπίζει ότι από την παρούσα συμφωνία οι χώρες θα συνεργαστούν στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος επιστημονικής έρευνας και παρακολούθησης προκειμένου να βελτιωθεί και να γίνει κατανοητό το οικοσύστημα της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και να προσδιοριστεί πόσα ψάρια ενδέχεται να υπάρχουν στην περιοχή”, ανέφερε πηγή της ΕΕ.

Η ΕΕ εκτιμά ότι περίπου το 15% της αλιείας πραγματοποιείται παράνομα, κάτι που μεταφράζεται σε 26 εκατομμύρια τόνους ψαριών ετησίως.

Επιπτώσεις στην εμπορική αλιεία

Ο ευρωπαϊκός αλιευτικός όμιλος Europêche εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμφωνία και είπε ότι οι αλιείς του είχαν ήδη δεσμευτεί πριν από μερικά χρόνια να μην ψαρεύουν εμπορικά στη ζώνη αυτή.

“Οι φορείς μας υποστηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα για την καλύτερη κατανόηση του συγκεκριμένου οικοσυστήματος και τη διασφάλιση της διατήρησης της αειφόρου χρήσης των αλιευτικών αποθεμάτων στην περιοχή”, δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή από τον αλιευτικό όμιλο στο EURACTIV.

Η εμπορική αλιεία επηρεάζει αρνητικά τον ωκεανό μέσω της υπεραλίευσης, της ρύπανσης από τα δίχτυα και τον καταστροφικό εξοπλισμό από τις τράτες. Περισσότερο από το 30% της παγκόσμιας αλιείας, ψαρεύει πέρα από το επιτρεπόμενο, με αποτέλεσμα αυτό να μεταβάλλει τα οικοσυστήματα.

Πολλά αποθέματα ψαριών βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ορισμένες φορές να είναι απαραίτητες οι ρυθμίσεις για τη διατήρηση της βιώσιμης αλιευτικής βιομηχανίας.

Οι κλιματικές συνθήκες στο βόρειο Αρκτικό ωκεανό μεταβάλλονται γρήγορα και παρά το μεγάλο οικονομικό δυναμικό του, το μέλλον της αλιείας είναι αβέβαιο, ανέφερε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.