Μπρούνο Λε Μέρ: Η Γαλλία ελπίζει να γίνει παγκόσμια ηγέτης στο πράσινο υδρογόνο

Η Γαλλία στοχεύει στην παραγωγή υδρογόνου χωρίς να δημιουργήσει εκπομπές CO2 με ηλεκτρόλυση. [EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL]

“Πιστεύω ότι έχουμε την ικανότητα να είμαστε ο παγκόσμιος ηγέτης στο πράσινο υδρογόνο”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μέρ στις 30 Σεπτεμβρίου στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Υδρογόνου.

«Έχουμε την τεχνολογία, το δημόσιο χρήμα, τους βιομηχάνους και την θέληση: αυτό αποτελεί εγγύηση επιτυχίας και είμαι βέβαιος ότι από την άποψη του πράσινου υδρογόνου, θα τα καταφέρουμε», είπε ο Le Maire στους δημοσιογράφους.
Η Γαλλία στοχεύει στην παραγωγή υδρογόνου χωρίς να δημιουργήσει εκπομπές άνθρακα με ηλεκτρόλυση, διαδικασία με την οποία χρησιμοποιείται ηλεκτρικό ρεύμα για την εξαγωγή υδρογόνου από το μόριο νερού. Το 90% της παραγωγής υδρογόνου εξακολουθεί να παράγει εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, που ανέρχονται σε 9 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση στοχεύει έως το 2030 να αναπτύξει το βιομηχανικό δυναμικό της ηλεκτρόλυσης σε ισχύ 6,5 GW. «Μπορούμε να φανταστούμε απόλυτα ολοκληρωμένα οικοσυστήματα στα οποία θα είχατε τον πυρηνικό σταθμό, την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος απαλλαγμένου από άνθρακα που θα τοποθετούνταν σε μονάδες ηλεκτρόλυσης στα οποία θα γινόταν η ηλεκτρόλυση και μια βιομηχανική περιοχή κοντά όπου θα απαλλασσόταν η βιομηχανία», Maire. προστέθηκε.

Σύμφωνα με τη στρατηγική για το υδρογόνο, η Γαλλία στοχεύει επίσης στην απεμπλοκή του τομέα των μεταφορών – αυτή τη στιγμή η πρώτη πηγή εκπομπών CO2 της χώρας (30,1%), πριν από τη γεωργία (19,6%), τη στέγαση (18,5%) και τη βιομηχανία (18%).

«Είμαι πεπεισμένος ότι για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το υδρογόνο είναι η σωστή λύση. Θα είναι η λύση για εντελώς απαλλαγμένα από άνθρακα αεροσκάφη», είπε επίσης ο υπουργός.
Όσον αφορά τον σιδηροδρομικό τομέα, «τρένα υδρογόνου υπάρχουν ήδη και λειτουργούν πολύ καλά με κερδοφορία και ασφάλεια», δήλωσε ο Λε Μέρ, προσθέτοντας ότι «το υδρογόνο μπορεί επίσης να είναι μια λύση για μικρά ή μεσαία επαγγελματικά οχήματα και εταιρείες» στόλους ».