«Μαγείρεμα» στους αριθμούς ανακύκλωσης της Σλοβακίας

Το πλαστικό που αναφέρεται ως ανακυκλωμένο αποστέλλεται σε μονάδες αποτέφρωσης, κάτι που είναι παράνομο. [EPA-EFE/AKINTUNDE AKINLEYE]

Οι αριθμοί ανακύκλωσης της Σλοβακίας πιθανότατα υπερεκτιμημένοι και δόλιοι. Ενώ τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Σλοβακία έχει ανακυκλώσει το 38,5% των αστικών απορριμμάτων της, αυτοί οι αριθμοί μπορεί κάλλιστα να υπερεκτιμηθούν λόγω σκόπιμης απάτης, ανέφερε το μέσο ενημέρωσης Denník N.

Διάφορες πηγές ισχυρίζονται ότι, στην πραγματικότητα, μερικά από τα πλαστικά απόβλητα που αναφέρονται ως ανακυκλωμένα πηγαίνουν σε μονάδες αποτέφρωσης ή χώρους υγειονομικής ταφής. Τα πραγματικά στοιχεία σε αυτή την περίπτωση θα ήταν πολύ χαμηλότερα.

Οι αριθμοί αυξάνονται τεχνητά εξαιτίας ενός τεχνάσματος που βασίζεται στην επιβεβαίωση του χαρτιού που λαμβάνεται κάθε φορά που ανακυκλώνεται ένα φορτίο βιομηχανικών αποβλήτων – το οποίο είναι πιο καθαρό και πιο πολύτιμο για τις μονάδες ανακύκλωσης. Η χάρτινη επιβεβαίωση χρησιμοποιείται αργότερα για την αναφορά οικιακών απορριμμάτων, ιδίως πλαστικών, ως ανακυκλωμένων, παρόλο που αυτό δεν συμβαίνει. Τα πλαστικά απόβλητα από τα νοικοκυριά, τα οποία είναι ακόμα βρώμικα και πρέπει να περάσουν από μια γραμμή διαλογής, κοστίζουν χρήματα.

Το πλαστικό που αναφέρεται ως ανακυκλωμένο αποστέλλεται σε μονάδες αποτέφρωσης, κάτι που είναι παράνομο. Άλλες αναφορές δείχνουν ότι το ανακυκλώσιμο πλαστικό μπορεί επίσης να θαφτεί σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Η περιβαλλοντική επιθεώρηση της Σλοβακίας είπε στην Denník N ότι είχε λάβει αυτές τις πληροφορίες, αλλά είπε ότι δεν ήταν στην ικανότητά της να τις επαληθεύσει.

Οι ισχυρισμοί της Denník N υποστηρίζονται από τρεις άσχετες πηγές: έναν ανώτερο διευθυντή μιας εταιρείας ανακύκλωσης και αποστολής αποβλήτων, έναν επιχειρηματία που εργάζεται με τα απόβλητα και έναν υπάλληλο του υπουργείου περιβάλλοντος.