Κύμα καύσωνα κατακλύζει την Ισπανία με «ιστορικό» ρεκόρ θερμοκρασιών έως και 44℃

Το καυτό κύμα καύσωνα είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί για τις αρχές Ιουνίου και το νωρίτερο τέτοιας έντασης που πλήττει την Ισπανία εδώ και δεκαετίες. [Shutterstock/Nelson Antoine]

Ο ασυνήθιστος για την εποχή καύσωνας που πλήττει την Ισπανία από την περασμένη εβδομάδα θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας AEMET την Τετάρτη 15 Ιουνίου, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το καυτό κύμα καύσωνα είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί για τις αρχές Ιουνίου και το νωρίτερο τέτοιας έντασης που πλήττει την Ισπανία εδώ και δεκαετίες. Στην Ισπανία, η άνοιξη δεν τελειώνει επίσημα πριν από τις 21 Ιουνίου, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Προειδοποιήσεις για τον καιρό ισχύουν για όλες τις περιφέρειες της Ισπανίας εκτός από δύο – της Αστούριας στα βόρεια και τις Κανάριες Νήσους στον Ατλαντικό, ενώ η μισή χώρα βρίσκεται σε επιφυλακή για θερμοκρασίες άνω των 40℃.

Ο υδράργυρος έχει εκτοξευθεί στα θερμόμετρα σε ολόκληρη τη χώρα από το Σαββατοκύριακο, με θερμοκρασίες που έφτασαν τους 43,2℃ να εντοπίζονται στην Almadén, μια πόλη στην κεντρική Ισπανία, την Κυριακή 12 Ιουνίου.

Ο απόηχος της ημερήσιας ζέστης εκτείνεται μέχρι και τη νύχτα σε ορισμένα μέρη, όπως στην Οσούνα, στη νότια Ισπανία, όπου η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν 25,6℃ τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Εκτός από τη ζέστη, η μάζα του πολύ θερμού και σκονισμένου αφρικανικού αέρα προκαλεί θολούς ουρανούς.

Η AEMET έχει προειδοποιήσει για τροπικές ή και «καυτές» νύχτες σε τμήματα της βόρειας και κεντρικής Ισπανίας, ενώ οι θερμοκρασίες μπορεί να παραμείνουν πάνω από τους 25℃ σε πόλεις όπως η Μαδρίτη και το Τολέδο, καθώς και σε τμήματα της Ανδαλουσίας και της Εξτρεμαδούρας.

Η άφιξη ενός κύματος χαμηλών πιέσεων προβλέπεται να ρίξει τις θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του ερχόμενου Σαββατοκύριακου.