Ιρλανδός υπουργός για το κλίμα: «Δεν σημειώθηκε αρκετή πρόοδος στην COP26»

«Οι μη κυβερνητικοί φορείς είχαν δίκιο που το ζήτησαν πιο δραστικά μέτρα στις πορείες του Σαββατοκύριακου». [Shutterstock / MAURO UJETTO]

«Δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος μέχρι σήμερα – ούτε εδώ, ούτε στις 25 προηγούμενες COPs», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Περιβάλλοντος, Κλίματος και Επικοινωνιών της Ιρλανδίας Ίμον Ράιαν στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 τη Δευτέρα – όπως μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTÉ.

Ο Ράιαν έφτασε στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 μόλις τη Δευτέρα όταν το επαναληπτικό του τεστ κορονοϊού βγήκε αρνητικό, καθώς το πρώτο ήταν θετικό.

«Οι μη κυβερνητικοί φορείς είχαν δίκιο που το ζήτησαν πιο δραστικά μέτρα στις πορείες του Σαββατοκύριακου», δήλωσε ο Ράιαν αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την πόλη τις τελευταίες ημέρες. «Πρέπει να αδημονούμε για την πρόοδο», πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, που ήταν η Ημέρα Προσαρμογής, Απωλειών και Ζημιών της Συνόδου Κορυφής, η Ιρλανδία ανακοίνωσε τη δέσμευση 10 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Διεθνούς Ταμείου Προσαρμογής για το επόμενο έτος.

Η Ιρλανδία εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της προς τον Συνασπισμό Υψηλών Φιλοδοξιών (HAC), μια ομάδα υπό την προεδρία της Δημοκρατίας των Νήσων Μάρσαλ που επικεντρώνεται στην επίτευξη του ανώτατου ορίου της θερμοκρασίας στους + 1,5 βαθμούς Κελσίου παγκοσμίως – σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Τα μέλη του HAC συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα για μια εκδήλωση στην οποία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η επίτευξη του στόχου είναι ζωτικής σημασίας: «Οι βάναυσες θύελλες του θερμαινόμενου κλίματος καθιστούν ακόμη πιο σαφές ότι ξεπερνάμε τα όρια κινδύνου», όπως δήλωσε.