Η Ισπανία προσβλέπει τώρα στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τις ζημιές από την έκρηξη του ηφαιστείου της Λα Πάλμα

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) συστάθηκε για να παρέχει χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών. [Shutterstock/Alexandros Michailidis]

Η Ισπανία θα ζητήσει επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για να λάβει επιπλέον πόρους για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την ηφαιστειακή έκρηξη στη νήσο Λα Πάλμα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Ο εταίρος της EURACTIV, η EFE, ανέφερε σχετικά.

Ο Σάντσεθ ήλπιζε να συζητήσει το θέμα αυτό στη Σάντα Κρουζ ντε Λα Πάλμα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ, Βιρτζίνους Σινκεβίτσιους. Τελικά, ο Σινκεβίτσιους δεν μπόρεσε να επισκεφθεί το νησί λόγω προβλημάτων με τις αεροπορικές συγκοινωνίες, ανέφεραν πηγές της ΕΕ στην EFE.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) δημιουργήθηκε για να παρέχει χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε ότι, αν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει τελειώσει, όλες οι τοπικές διοικήσεις εργάζονται για να εκτιμήσουν τις ζημιές που προκάλεσε το ηφαίστειο, χωρίς να παραμελούν, όπως είπε, άλλους τύπους ζημιών, για τις οποίες γνωρίζει ότι “μπορεί να μην είναι ποτέ δυνατόν να αποκατασταθούν”.

Περισσότερη οικονομική στήριξη

Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε επίσης ότι την Τρίτη (23 Νοεμβρίου) η κυβέρνηση θα εγκρίνει ένα επιπλέον κονδύλι ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ για την επισκευή των εγκαταστάσεων ύδρευσης και ότι σύντομα θα μεταφερθούν άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ για δαπάνες προσωπικού, λειτουργικές δαπάνες, βοήθεια στο σπίτι, διαχείριση της στέγασης και κοινωνική, ψυχολογική και εκπαιδευτική υποστήριξη.

Τον Δεκέμβριο αναμένεται να εγκριθεί σχέδιο ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα που σχετίζονται με την ηφαιστειακή έκρηξη.

Στις οκτώ εβδομάδες από την έναρξη της έκρηξης στην Κούμπρε Βιέχα, ο ρυθμός των εργασιών που πραγματοποίησε η κυβέρνηση ήταν “εξαιρετικός”, είπε.

Έχει μεταφέρει 10,5 εκατ. ευρώ στην κυβέρνηση των Καναρίων Νήσων για στέγαση και οικιακά αγαθά και άλλα 18,8 εκατ. ευρώ για βοήθεια στην αλιεία και τη γεωργία.

Ο Σάντσεθ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει “τα πάντα και ακόμη περισσότερα” για να ανταποκριθεί στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να “προσφέρει έναν ορίζοντα ευημερίας, προόδου, ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης” της Λα Πάλμα.

Το ηφαίστειο στην κορυφογραμμή της Κούμπρε Βιέχα εκρήγνυται από τις 19 Σεπτεμβρίου. Μέσα σε δύο μήνες, οι ροές λάβας έχουν καλύψει τεράστιες εκτάσεις γης και έχουν καταστρέψει πάνω από χίλια σπίτια.

Η προσωρινή διακοπή πτήσεων πραγματοποιείται εν μέσω επιδείνωσης της ποιότητας του αέρα, αν και οι πτήσεις από και προς τα υπόλοιπα Κανάρια Νησιά, στα οποία περιλαμβάνονται δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί όπως η Τενερίφη και το Λανζαρότε, εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά.