Η Ισπανία δεσμεύεται να αυξήσει τη συνεισφορά της στο Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ για το Κλίμα

Ο Πέδρο Σάντσεθ υποσχέθηκε τη Δευτέρα να αυξήσει την ισπανική συνεισφορά στο Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ για το Κλίμα κατά 50% σε 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από το 2025. [EPA-EFE / ROBERT PERRY]

Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες, δεσμεύτηκε τη Δευτέρα να αυξήσει τη συνεισφορά της Ισπανίας στο Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ για το Κλίμα κατά 50% σε 1,35 δισ. ευρώ ετησίως από το 2025, σύμφωνα με το EFE, ανταποκριτή της EURACTIV. 

«Πρέπει να αυξήσουμε το επίπεδο των παγκόσμιων κλιματικών φιλοδοξιών και να υποστηρίξουμε τους στόχους με πόρους. Η χώρα μας έχει δεσμευτεί σε αυτό» (…), τόνισε ο Σάντσες μέσω twitter.

Ο Σάντσες ήταν μεταξύ των πρώτων ηγετών που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής COP26 στη Γλασκόβη, που μίλησε στην ολομέλεια μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση. «Η κοινωνία μας απαιτεί δράση και οι ηγέτες πρέπει να ανταποκριθούν», δήλωσε ο Σάντσες.

Το Πράσινο Ταμείο του ΟΗΕ για το Κλίμα αποτελείται από συνεισφορές των βιομηχανικών χωρών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να τις συνδράμουν στη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η διεθνής κοινότητα έχει δεσμευτεί να διαθέσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (86 δισεκατομμύρια ευρώ) ετησίως για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στην EFE Verde, η Βαλβανέρα Ουλάργκι, διευθύντρια του Ισπανικού Γραφείου Κλιματικής Αλλαγής (OECC), τόνισε ότι η χώρα της Ιβηρικής πηγαίνει στην COP26 «έχοντας διαβάσει τα μαθήματά της», καθώς η χώρα «έχει εργαστεί σκληρά για να αυξήσει τις κλιματικές της φιλοδοξίες» και «να ευθυγραμμιστεί με τον κλιματικό στόχο της ΕΕ», όπως υπογράμμισε.

Η ΕΕ θέλει να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 55% έως το 2030 και η Ισπανία θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, τόνισε η Ουλάργκι.

Η διάσκεψη θα πρέπει να χρησιμεύσει όχι μόνο για τη «αύξηση της (κλιματικής) φιλοδοξίας και τον σεβασμό της περιβαλλοντικής ακεραιότητας», αλλά και για την «ενίσχυση της πολυμέρειας» και την εφαρμογή μιας «αλληλέγγυας και χωρίς αποκλεισμούς» προσέγγισης, που παρέχει λύση σε παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση, τόνισε η Ουλάργκι.