Γιούνκερ για κλίμα: ΕΕ και Κίνα θα πρέπει να καλύψουν το κενό των ΗΠΑ

Το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα φέρνει πιο κοντά ΕΕ και Κίνα, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να ανακοινώνει ότι συναντάται την Πέμπτη το βράδυ με τον Κινέζο πρωθυπουργό. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη το βράδυ ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει την απόσυρση της χώρας του από τη συμφωνία για την προστασία του Περιβάλλοντος.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιλέξουν να αποχωρήσουν (από τη συμφωνία) το κενό πρέπει να καλυφθεί» επισήμανε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη διάρκεια συνεδρίου για την Ευρώπη στο Βερολίνο. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε επίσης ότι εντολή της Κομισιόν, την οποία θα ήθελε να έχει φέρει εις πέρας στο τέλος της θητείας του, είναι να πάψουν οι διαχωρισμοί μεταξύ Ανατολής και Δύσης, να σταθεροποιηθεί το ευρώ και να επιτευχθεί ο στόχος μια περισσότερο κοινωνικής Ευρώπης.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επίσης τάχθηκε εναντίον μιας πρότασης της Γερμανίας να τεθεί ως όρος για μελλοντικές χρηματοδοτήσεις εκ μέρους της ΕΕ η συμμόρφωση των κρατών μελών προς τις αρχές του κράτους δικαίου.

Καθώς η ΕΕ συζητεί τη μεταρρύθμιση της Ένωσης μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, η γερμανική κυβέρνηση έχει διατυπώσει προτάσεις να παγώνει η πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κεφάλαια για χώρες που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια της ΕΕ για το κράτος δικαίου, σύμφωνα με ένα έγγραφο που είδε το Reuters.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Γιούνκερ δήλωσε: «Είμαι της γνώμης ότι δεν θα πρέπει να γίνει αυτό». Πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλους τρόπους να καταστήσει σαφές πως η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος.

Δήλωσε επίσης πως ο πιο επείγων στόχος της ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρώσει τις από κοινού συμφωνημένες ένωση των κεφαλαιαγορών και τραπεζική ένωση και πως η εμβάθυνση της συνεργασίας στην ευρωζώνη θα πρέπει να έρθει αργότερα.

Τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τη συμφωνία για το κλίμα υποστήριξε ότι θα τηρήσει η Κίνα, «αδειάζοντας» ουσιαστικά τον Τραμπ. Ο Λι Κετσιάνγκ δήλωσε από τη Γερμανία όπου παρευρέθη πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη χώρα του.

 

X