Γιατί η 31η Οκτωβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων; Τί γίνεται στις Πόλεις του Κόσμου με την πανδημία του κορωνοϊού;

Το Σίτι του Λονδίνου.

Η 31η Οκτωβρίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων και επιδιώκει να προωθήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την αστικοποίηση και να δημιουργήσει διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αστικοποίησης, συμβάλλοντας έτσι στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.infographics

Οι πόλεις του κόσμου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ με βάση στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, καταλαμβάνουν μόλις το 3% της γης, αλλά αντιπροσωπεύουν το 60-80% της κατανάλωσης ενέργειας και το 75% των εκπομπών άνθρακα ενώ παράγουν το 80% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Πόλεις και πανδημία κορωνοϊού

Η φετινή πανδημία είχε τρομερό αντίκτυπο σε ανθρώπους σε πόλεις, κωμοπόλεις και κοινότητες. Η Παγκόσμια Ημέρα προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία να προβληματιστούμε σχετικά με την επίδραση της κρίσης COVID-19, καθώς και πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον των ανθρώπινων οικισμών πιο ανθεκτικό. Οι αστικές περιοχές αντιπροσωπεύουν το 95% όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της πανδημίας. Έχουμε δει τα νοσοκομεία να ξεχειλίζουν, να εξαφανίζονται θέσεις εργασίας, να κλείνουν τα σχολεία και να περιορίζονται οι μετακινήσεις. Μπορούμε όμως, και θα ανακάμψουμε, και θα χρησιμοποιήσουμε τις εμπειρίες μας για να χτίσουμε καλύτερα και πιο πράσινα.

Μετατόπιση δημογραφικών στοιχείων

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί κατά δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους , από 7,7 δισεκατομμύρια σήμερα σε 9,7 δισεκατομμύρια το 2050, προτού φτάσει στο αποκορύφωμα των περίπου 11 δισεκατομμυρίων μέχρι το τέλος του αιώνα καθώς τα ποσοστά γονιμότητας συνεχίζουν να μειώνονται.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να γίνει όλο και πιο αστικός, ενώ τα παιδιά κάτω των 5 ετών θα ξεπεράσουν τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Με το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε πόλεις να αυξάνεται από 54% το 2015 σε 66% το 2050, πιθανότατα θα υπάρχουν άλλα 2,4 δισεκατομμύρια κάτοικοι σε όλο τον κόσμο. Το μεγαλύτερο μέρος της αστικής ανάπτυξης θα συμβεί στον παγκόσμιο Νότο, για παράδειγμα στην Κίνα, την Ινδία και τη Νιγηρία.

Το ήμισυ της παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού από τώρα έως το 2050 αναμένεται να προέλθει από μόλις εννέα χώρες: Ινδία, Νιγηρία, Πακιστάν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Τανζανία, Ινδονησία, Αίγυπτο και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (σε φθίνουσα σειρά αύξησης ). Ο πληθυσμός της υποσαχάριας Αφρικής είναι πιθανό να διπλασιαστεί, ενώ ο πληθυσμός της Ευρώπης είναι πιθανό να συρρικνωθεί.

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ταξινομούνται ως «αστικοί φτωχοί» και ως επί το πλείστον ζουν σε άτυπους αστικούς οικισμούς.

 

Δείτε στο economix.gr, συνεργάτη περιεχομένου της ελληνικής EURACTIV, γράφημα – infographic με τα στοιχεία.

X