Η Γαλλία επαναφέρει ελέγχους στα σύνορά της λόγω της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα

france_border_control_creditbobby_hidy_flickr

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Bernard Cazeneuve, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα επιβάλει συνοριακούς ελέγχους κατά τη διάρκεια της Κλιματικής Διάσκεψης στο Παρίσι (COP 21), που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.

«Θα κάνουμε συνοριακούς ελέγχους για διάστημα ενός μηνός. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση αναστολή της συμφωνίας του Σένγκεν […], η οποία επιτρέπει στα κράτη να το κάνουν αυτό σε ειδικές περιπτώσεις», είπε ο Bernard Cazeneuve στα RMC και BFMTV την Παρασκευή (6 Νοεμβρίου ). Επέμεινε ότι η Διάσκεψη για το Κλίμα πληροί τα κριτήρια.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε σε «κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης ή διατάραξη της τάξης» για να δικαιολογήσει το μέτρο αυτό, και αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τη μεταναστευτική κρίση που έχει συγκλονίσει την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.

Το κλείσιμο των συνόρων

«Επειδή αναστέλλουμε την ελεύθερη κυκλοφορία για μερικές εβδομάδες θέτοντας συνοριακούς ελέγχους που επιτρέπονται στο πλαίσιο της συμφωνίας του Σένγκεν, αυτό δεν σημαίνει ότι επιλέγουμε ένα μονοπάτι που, αντιμέτωποι με μια σοβαρή μεταναστευτική κρίση, θα έθετε υπό αμφισβήτηση τις αρχές του Σένγκεν».

«Η Γαλλία θα κλείσει τα σύνορά της για μερικές εβδομάδες […] όπως και άλλες χώρες έχουν κάνει κατά τη διοργάνωση της διάσκεψης για το κλίμα», τόνισε ο υπουργός.

EurActiv Γαλλίας, Cécile Barbière 

*φωτογραφία [Bobby Hidy/Flickr]

X